„Ragintume savo veikloje grynuosius pinigus naudojančius verslininkus, ypač smulkiuosius, neatidėlioti pasirengimo apsirūpinti grynaisiais eurais paskutinei akimirkai. Tiems, kurie to dar nepadarė, reikėtų pačiu artimiausiu metu kreiptis į jiems paslaugas teikiantį komercinį banką ir suderinti grynųjų eurų pristatymo planus. Tik tinkamai pasiruošus bus išvengta paskutinės nakties sindromo ir vertimosi per galvą“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Pasak jo, kai kurių komercinių bankų duomenys rodo, kad iki šiol įmonės kreipėsi tik dėl maždaug pusės bankų prognozuoto grynųjų eurų kiekio. Lietuvos bankas, ragindamas informuoti narius apie būtinybę iš anksto pasirengti apsirūpinimui eurais, jau kreipėsi į šalies verslo asociacijas. Artimiausiu metu, bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija, daugumai šalies juridinių asmenų bus išsiųstas atskiras priminimas.

Išankstinį klientų aprūpinimą eurais, gautais iš Lietuvos banko, komerciniai bankai pradės nuo gruodžio 1 d. Nepadarius „namų darbų“ dabar, prekybininkams ir paslaugų teikėjams gali kilti sunkumų atiduodant grąžą kitų metų sausio pradžioje.

Sausio 1–15 dienomis atsiskaitymai bus galimi ir litais, ir eurais, tačiau grąža klientams turės būti atiduodama tik eurais, išskyrus kelias Euro įvedimo Lietuvoje įstatyme numatytas išimtis ją atiduoti ir litais (automatinėse prekybos ir paslaugų teikimo vietose, viešojo transporto priemonėse ir taksi ar kai yra pagrįstų priežasčių, dėl ko to negalima padaryti). Kitų šalių patirtis rodo, kad pirmosiomis dienomis po euro įvedimo grynųjų pinigų kiekis apyvartoje gali išaugti kelis kartus, padaugės mokėjimų, todėl tam reikia tinkamai pasirengti.

Jeigu prekiautojas labai smulkus ir grąžos gali prireikti nelabai daug, nuo gruodžio 1 d. Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose, o nuo gruodžio 4 d. ir Lietuvos pašte jis galės įsigyti pažintinių lietuviškų eurų monetų rinkinių. Vieno rinkinio vertė – 40 litų, vienas žmogus galės vienu metu įsigyti ne daugiau kaip 5 rinkinius (vertė – 200 Lt). Tokius rinkinius bus galima pirkti ne vieną kartą.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. bus galima euro banknotų pasiimti iš bankomatų. Lietuvos bankas skatina komercinius bankus pildyti bankomatus kuo smulkesnio nominalo euro banknotais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją