Ypač šilti bus gruodis ir vasaris

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Donatas Valiukas, pagal ilgalaikes Amerikos klimatologų eksperimentines prognozes, žiema turėtų būti šiltesnė negu įprastai, ypač gruodis ir vasaris. Vidutinė žiemos temperatūra prognozuojama aukštesnė už daugiametę apie laipsnį.

„Tai tikrai nėra mažai, tai jau apčiuopiamas dydis klimatologijoje. Mūsų žiemos vidutinė temperatūra svyruoja nuo -4 laipsnių Rytų Lietuvoje iki -1 laipsnio pajūryje. Pastaraisiais metais tenka stebėti, kad žiemos iš tiesų šiltesnės. Šilčiausias būna gruodis, o sausį ir vasarį pajūryje vidutinė temperatūra gali siekti -2, o Rytų Lietuvoje – iki -5 laipsnių. Gruodį vidutinė temperatūra svyruoja nuo -3 laipsnių Rytų Lietuvoje iki 0 pajūryje.

Tiesa, gali būti trumpalaikiai šalčio įsiveržimai ir dėl jų mums dažnai susidaro įspūdis, kad buvo labai šalta žiema. Taip nutiko tiek praėjusią, tiek užpraeitą žiemą. Žmonės dažnai kalba, kad žiemos buvo šaltos, nors iš tiesų buvo tik keletas labai šaltų savaičių, todėl ir liko toks įspūdis, nors likę laikotarpiai šalti nebuvo. Be to, dėl šių trumpų šalčio periodų žiemos temperatūros vidurkis tapo artimas normaliai žiemai, nors šios žiemos nebuvo normalios“, - aiškino specialistas.

Pasak specialisto, vidutinė daugiametė temperatūros norma nustatoma skaičiuojant 30 metų vidurkį. Pastaroji nustatyta imant 1980-2011 m. Ankstesnėje klimato normoje buvo fiksuojama 1-1,5 laipsnio žemesnė žiemos temperatūra. Tačiau tai esą normalu: kalbant apie klimato šiltėjimą, būtent žiemą temperatūra kyla labiausiai.

Ar galima per Kalėdas tikėtis sniego

Prognozuojamas kritulių kiekis turėtų būti labai artimas vidutinei daugiametei normai, tačiau iš šios informacijos negalima pasakyti, ar krituliai kris tolygiai, ar dėl oro masių fronto pokyčių susidaręs stiprus ciklonas atneš kelių dienų intensyvų snygį – tokie orai pridaro daugiausiai rūpesčių.

„Pirmoji sniego danga gali susidaryti jau gruodį, tačiau kad iškritęs sniegas ilgai išsilaikytų, dar mažai tikėtina. Šiuo metu gruodis – labai permainingas mėnuo. Taigi ar bus sniego per Kalėdas, dabar pasakyti visiškai neįmanoma. Ilgalaikė prognozė nurodo tik tikėtiną klimatinę tendenciją, kuri dėl kokių nors veiksnių dar gali ir pasikeisti, tačiau nenurodo, kokios bus konkrečios dienos. Tačiau klimatologijoje sakoma, kad tikroji klimatinė žiema prasideda, kai vidutinė paros temperatūra perkopia per 0 laipsnių, t. y. iš teigiamos tampa neigiama. Vidutiniškai tai nutinka apie gruodžio vidurį ar pabaigą, o kartais vėluoja. Būtent todėl per Kalėdas orai gali būti labai įvairūs. Per pastaruosius keletą metų turėjome Kalėdų ir snieguotų, ir labai šiltų“, - prisiminė D. Valiukas.

Tiesa, visi žinome, kad šaltesnis, bet saulėtas oras žiemą kur kas malonesnis nei šiltas, kadangi tuomet labai dažnai būna debesuota ir lietinga. Pasak specialisto, tai susiję su atmosferos cirkuliacija. Šiltesnį ir debesuotą orą paprastai atneša cikloninis oras, atkeliavę iš Vakarų, nuo Atlanto, o kai giedrą lemia anticiklonai iš Skandinavijos arba iš Rytų, Sibiro.

„Kai vyrauja ciklonas, būna ir labiau vėjuota, ir apsiniaukę, ir drėgniau, todėl žmogui tas šilumos pojūtis nėra toks jau malonus“, - teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)