Pataria „Eurovaistinės“ vaistininkė Asta Baltrušaitytė
Asta Baltrušaitytė

Formuojantis atminčiai dalyvauja labai daug medžiagų. Iš jų svarbiausios yra neuromediatoriai acetilcholinas, dopaminas, serotoninas ir noradrenalinas. Dėl įvairių priežasčių šių neuromediatorių sintezė gali sumažėti arba sutrinkti jų pusiausvyra. Todėl stiprinant atmintį ir nervų sistemos veiklą svarbu derinti darbo ir poilsio režimą, pabūti gryname ore, sportuoti. Sportas gerina kraujotaką, taigi ir smegenys yra geriau aprūpinamos deguonimi bei maistingomis medžiagomis.

Skaudžių išgyvenimų metu, patiriant stresą daugelis žmonių pamiršta pasirūpinti savimi ir savo mityba. Dažnai mityba tampa nepilnavertiška, todėl organizme ima trūkti su maistu gaunamų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Atsiradus organizme vitaminų ir mineralinių medžiagų „badui“, dažnai ima varginti silpnumas, neramumas, nuovargis ir atminties sutrikimai.

Atminties sutrikimai dažniausiai atsiranda dėl B grupės vitaminų, magnio, geležies, kofermento Q10, acetil-L- karnitino trūkumo organizme. Trūkstant jų, sumažėja energijos gamyba iš gliukozės, todėl nervų ląstelės negali gerai funkcionuoti.

B grupės vitaminų gausu kepiniuose, pusryčių paplotėliuose, javų grūduose, žaliose lapinėse daržovėse, kepenyse, piene ir jo produktuose bei kiaušiniuose. Šie vitaminai labai nepatvarūs ir žūsta aukštoje temperatūroje, kai maistas ilgai laikomas, verdamas, tai pat jeigu ilgai mirkomas ar troškinamas.

Geležies gausu kepenyse, žalioje mėsoje ir žuvyje. Iš šių produktų geležis pasisavina vidutiniškai iki 5 kartų geriau nei iš augalinės kilmės produktų ( pupų, sojų, petražolių, špinatų, granatų, grikių).

L- karintino daugiausia yra raudonoje mėsoje (jautiena, kiauliena) ir pieno produktuose, sėklose tokiose kaip moliūgų, saulėgrąžų, sezamo. Protinei veiklai būtinos riebalų rūgštys omega-3, kurių gauname valgydami žuvies produktus.

Smegenų veiklai ir atminčiai gerinti rekomenduojami vitaminai antioksidantai, saugantys kraujagysles nuo aterosklerotinių pakitimų bei augalinės medžiagos, gerinančios galvos smegenų kraujotaką.

Gana plačiai klinikinėje praktikoje yra taikomas laisvųjų radikalų antagonistas ginkmedžio lapų ekstraktas, kurio preparatas praplečia smulkias arterijas, tonizuoja venų sieneles, didina kapiliarų tonusą, gerina neuronų metabolizmą. Visos paminėtos savybės ypač gerina atmintį ir dėmesį, mažina galvos skausmus, svaigimą, nuovargį, gerina miegą.

Renkantis vitaminus atminčiai, reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudedamąsias medžiagas. Svarbu, kad juose būtų B grupės vitaminai, amino rūgštys (glutaminas, L-argininas), antioksidantai (vitaminai C ir E), selenas kofermentas Q10, augalinių ekstraktų (ginkmedžio, graikinio riešutmedžio ekstraktas, arbatmedis).

Savo klausimus siųskite el. paštu gyvenimas@delfi.lt.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)