Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai sudrausmino prie Neries gulbių šeimyną lesinančią jauną moterį su vaiku. Inspektorius Darius Liepis nepraleido progos moteriai paaiškinti, kad elgiasi ne visai gerai.

„Jums ir vaikeliui džiaugsmas palesinti paukščius, bet elgiatės neatsakingai. Taip paukščiai pripranta, neišskrenda į žiemavietes, o galiausiai sušąla ir miršta“, – aiškino aplinkosaugininkas.

Moteris neatrodė įtikinta, teisinosi, kad ji su vaiku tik pirmą kartą čia, bet kad iš D. Liepis yra teisus, patvirtina ir ornitologas Vytautas Jusys.

Ornitologijos mokslui daug žinių teikiančioje Ventės Rago ornitologinėje stotyje dirbantis vyras papasakojo, kad paukščiai taip lengvai prijaukinami.

„Gulbės labai lengvai išlempa, o po to ir nebeišskrenda. Šiuo metu jokiu būdu negalima maitinti paukščių. Tai galima daryti tik tada, kai jiems garantuotai grėstų pražūtis“, – pasakojo mokslininkas.

Pasak ornitologo, nereikia manyti, kad dabar neišskridę paukščiai yra pavojuje.

Šiuo metu paukščiai dar gali patys susirasti maisto – nei žemė įšalusi, nei ją nuklojęs sniegas. Dar yra gausybė vartojimui tinkamos žolės, vabzdžių ir moliuskų. Anot V. Jusio, lesinant paukščius iškreipiama natūrali jų sąveika su gamta ir sparnuočiai nebesupranta kada jiems reikia išskristi.

„Paukščiai dar gali puikiai išskristi ir išskris net gruodžio mėnesį. Jiems ne vėlu tai padaryti iki visiškai užšals upės. O tada jau vėlu. Tada, kai lieka tik mažos properšos, kuriose buriuojasi paukščiai, jau galima pradėti juos lesinti“, – pasakojo ornitologas.

Taip pat reikia žinoti, kaip teisingai lesinti paukščius. Ne tik užsilikusius netyčia, bet ir čia žiemojančius. Didžiosios zylės, žvirbliai, bukučiai, geniai, lipučiai nebijo žiemos šalčių, tačiau žiemą dažniausiai žūva iš bado.

Geriau jiems nekaupti sudžiuvusios duonos. Patys žmonės nenoriai valgo sužiedėjusią duoną, tas kam ją duoti paukščiams. Ypatingai jiems kenksminga yra juoda duona. Pagaminta iš raugo ji rūgsta ir paukščių virškinimo sistemoje. Geriausia paukščius lesinti grūdais ar įvairiomis sėklomis: saulėgrąžomis, moliūgų, arbūzų sėklas.

Daugelis paukščių lesa ir piktžolių sėklas. Jas patariama paruošti rudenį, išrautas piktžoles surišti į šluoteles. Jas žiemą galima įbesti į sniego pusnį šalia lesyklėlių. Paukščius galima lesinti ir nesūdytais lašiniais, kuriuos ypač mėgsta zylės, bukučiai ir geniai.

„Mes paukščius žiemą lesiname tik saulėgrąžomis“, – aiškino ornitologas.

Taip pat svarbu įrengti lesyklėles ir pakabinti jas aukštai, kad paukščiai netaptų kačių laimikiu.