Pasikeitimai su keblumais

Nuo 2014 m. spalio 1 dienos ant automobilių priekinio lango nebereikia turėti įrodymo, kad už automobilį sumokėti mokesčiai – apvalaus automobilio mokesčių diskelio (angl. „vehicle tax disc“), kuris JK buvo reikalaujamas nuo 1921 metų ir tapo istorija. DVLA (angl. „Driver and Vehicle Licensing Authority“) teigimu, šie pasikeitimai padės kasmet sutaupyti 10 mln. svarų, kurie būdavo išleidžiami diskelių spausdinimui ir jų siuntimui paštu.

Nebegaliojant reikalavimui ant priekinio lango stiklo turėti šį įrodymą, kilo klausimų, kaip bus galima patikrinti, ar mokesčiai už automobilį sumokėti. Tiems, kas tikėjosi, jog šitaip galės išvengti mokesčių mokėjimo už automobilį, džiaugtis neverta – DVLA, policija ir kitos tarnybos teigė naudosiančios numerių atpažinimo kameras (angl. „automatic numberplate recognition cameras“) ir elektroninį automobilių registrą patikrinti, ar už konkretų automobilį yra sumokėti mokesčiai.

Tačiau tokiais būdais patikrinti, ar mašinos savininkas sumokėjo mokesčius, paprasti žmonės negali. Ir tai, kad ant automobilio nėra jokio įrodymo, ar už jį sumokėti mokesčiai, gali tapti problema tiems, kurie vairuoja ne sau priklausančias transporto priemones, pavyzdžiui, dirba autoremonto garažuose arba vairuoja automobilius darbe. Anksčiau, kai ant lango buvo mokesčių diskelis, buvo aišku, ar už automobilį mokesčiai sumokėti, ar ne, tačiau dabar tai gali sukelti problemų.

Vairuodamas automobilį be mokesčių, kuris priklauso ne tau, gali gauti 30 svarų baudą (angl. „non-endorsable fixed penalty“), o jei automobilio savininkas bus sustabdytas kelyje, vairuodamas automobilį be mokesčių, bauda bus 80 svarų. Už nesumokėtus automobilio mokesčius baudos balai nėra skiriami.

Vienintelis būdas patikrinti, ar už automobilį sumokėti mokesčiai, – įvesti automobilio registracijos numerį ir markę internete:

Dvigubi mokesčiai

Be šios, yra dar viena problema, galinti sukelti keblumų daugeliui vairuotojų. Nuo spalio įsigaliojus naujajai sistemai, nusipirkus naudotą automobilį, jį reikia ne tik iš karto apdrausti savo vardu, bet ir sumokėti mokesčius iš naujo. Anksčiau buvo galima naudoti tuos pačius mokesčius, kuriuos sumokėjo ankstesnis transporto priemonės savininkas iki tol, kol jie baigsis.

Iki spalio perkant automobilį, vienas iš punktų, į kurį atkreipdavo dėmesį pirkėjai – kiek mėnesių dar galios mokesčiai už automobilį. Dabar šis punktas nebeteks prasmės – kaip ir draudimas, taip ir mokesčiai yra susieti su vairuotoju ar automobilio savininku, o ne su pačiu automobiliu. Mokesčiai už automobilį šiuo metu netenka galios tuomet, kai jis yra parduotas kitam asmeniui.

Pasikeitus sistemai, įsigijęs naudotą automobilį, naujas savininkas privalės iškart sumokėti už jį mokesčius. Tai nuo spalio 1-osios galima padaryti be automobilio dokumentų savo vardu, užtenka ir naujo savininko šaknelės iš automobilio dokumentų (V5C/2). Naujas savininkas šią įmoką gali padaryti internetu, paskambinęs telefonu arba pašto skyriuje.

Ankstesniam savininkui mokesčių dalis už likusius visus kalendorinius mėnesius bus grąžinta. DVLA teigia, kad tai automatinis procesas ir kad mokesčiai bus grąžinti, kai tik DVLA gaus pranešimą apie pasikeitusį automobilio savininką. Tačiau daugelį automobilių savininkų piktina tai, kad mokesčiai bus grąžinti tik už visus kalendorinius mėnesius, o ne už kiekvieną likusią periodo, už kurį sumokėti mokesčiai, dieną.

Pavyzdžiui, pardavus automobilį lapkričio mėnesio viduryje, sumokėtus mokesčius už likusį laiką pardavėjas atgaus tik nuo gruodžio 1 dienos, tačiau naujasis savininkas turės sumokėti mokesčius nuo lapkričio pirmosios. Vadinasi, lapkričio mėnesį už tą patį automobilį bus sumokėti dvigubi mokesčiai – ankstesnio savininko ir naujojo.

DVLA – vairuotojų klausimai

Po šių pasikeitimų vairuotojai ir automobilių savininkai užsipuolė DVLA su klausimais, kodėl nebereikalaujant popierinių mokesčių diskelių, automobilių mokesčiai negali prasidėti ir baigtis būtent tą dieną, kada jie iš tiesų prasideda ar baigiasi.

Sistema, kai mokesčiai už automobilį prasideda tik nuo kiekvieno mėnesio pirmosios dienos, nesikeis, nes, anot DVLA, jei transporto priemonės būtų apmokestinamos nuo bet kurios mėnesio dienos, kiltų daug administracinių sunkumų.

Į vairuotojų kaltinimus siekiu pasipelnyti, DVLA atsako, kad teigiamas pokytis yra tai, kad pardavę automobilį, savininkai nebeturi apskritai pildyti dokumentų dėl mokesčių grąžinimo, tai padaroma automatiškai, kai gaunamas pranešimas apie pasikeitusį savininką. Daugiau klausimų iš vairuotojų ir DVLA atsakymų galima rasti DVLA blog’e.

Keitėsi ir mokėjimo sistema

Išties, yra ir vairuotojams palankių pasikeitimų – atsirado daugiau būdų, kaip sumokėti šį mokestį. Iki spalio 1 dienos automobilių mokesčius buvo galima mokėti tik į priekį už metus arba už šešis mėnesius. Jei norėjai mokėti už šešis mėnesius, įmoka būtų 10 proc. brangesnė, nei mokant už metus.

Nuo spalio 1-osios automobilių savininkai turi dar vieną galimybę susimokėti už automobilio mokesčius. Už automobilio mokesčius, kurie prasideda nuo lapkričio 1-osios ar vėlesnių mėnesių, galima mokėti tiesioginiu debetu (angl. „direct debit“) ir pasirinkti, periodiškumą – galima mokėti mėnesines įmokas, du kartus per metus (angl. „biannual“) arba kas metus. Tačiau mokant įmokas kas mėnesį arba du kartus per metus, mokesčiai kainuos 5 proc. daugiau.

Kaip sumokėti:

- Mokesčius už automobilį gali sumokėti kai kuriuose pašto skyriuose. Artimiausią pašto skyrių, kuriame gali sumokėti šį mokestį, gali rasti čia: (iš sąrašo „Products & Services“ būtinai pasirink „Vehicle Tax“).

- Taip pat mokesčius gali sumokėti internetu https://www.gov.uk/tax-disc arba telefonu 0300 123 4321 (veikia 24/7). Tau reikės vieno iš šių numerių: 16 skaitmenų numerio, kurį rasi mokesčių atnaujinimo laiške (V11), 11 skaitmenų numerio iš automobilio dokumentų (V5C) arba 12 skaitmenų numerio iš naujojo savininko šaknelės (V5C/2).

Kiek mokėti?

Prieš perkant automobilį, svarbu pasidomėti, kiek kainuos jo mokesčiai – ne visoms transporto priemonėms jie yra vienodi. Apskaičiuoti automobilio mokesčius gali žinodamas jo markę, modelį ir registracijos metus čia:

Kokia tavo nuomonė apie šiuos pasikeitimus? Ar teko susidurti su kokiais nors keblumais pasikeitus sistemai?