Konkurso pirmininku SAM ministrės įsakymu buvo paskirtas viceministras Gediminas Černiauskas. Teigiama, jog jis darė įtaką komisijos nariams, prašydamas palankiau įvertinti jo nurodytą kandidatą.
 
„Žinių radijo“ šaltinių duomenimis, G. Černiauskas konkurso metu ties pretendentės Vilijos Vertelienės pavarde rodė rašikliu, duodamas suprasti, kad ji turi laimėti konkursą, demonstravo savo jai parašytus maksimalius balus. Nepaisant komisijos pirmininko spaudimo, konkursą laimėjo Nora Ribokienė, kuri šiuo metu yra SAM ministrės patarėja.   
 
N. Ribokienė „Žinių radijui“ atskleidė sulaukusi viceministro G. Černiausko raginimo iš karto atsistatydinti. Ji sakė, kad G. Černiauskas reikalavo užleisti vietą kitai kandidatei - Vilijai Vertelienei.
 
Nora Ribokienė
„Aš tiesiog dalyvavau kaip viena iš kandidačių. Konkurso komisijos pirmininkas, kai buvo paskelbta nugalėtoja, atėjo pas mane ir pasiūlė atsistatydinti iš nugalėtojos pozicijos, užleidžiant savo vietą antros vietos laimėtojai. Tai, kas buvo man kalbama komisijos pirmininko, tai aš labai atsakingai galiu pasakyti, kad labiausiai nustebino ir neįtikino argumentai. Jis argumentavo, kad tokia premjero valia ir jeigu aš nesutiksiu, tai akreditavimo tarnyba bus sunaikinta, ir ministerijai, ir ministrei nemalonumų bus gausybė dėl tokio mano poelgio. Tai manęs visiškai neįtikino. Tokios žinios, kiek vėliau pasitikslinau, prasilenkia su realybe ir teisybe“,- išskirtiniame interviu „Žinių radijui“ sakė N. Ribokienė.
 
Viena iš komisijos narių, SAM viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė tikino, jog jokio poveikio iš komisijos pirmininko nejautusi.
 
„Nieko negaliu pasakyti, su manimi nebuvo kalbėta. Aš nieko negalėčiau komentuoti. Kalbant apie tai, kaip aš vertinu, tai aš visada vertinu profesionaliai ir manyčiau, kad tas, kas laimėjo tą konkursą yra puikus profesionalas. Negaliu pasakyti nieko blogo apie poną Černiauską. Man jis nedarė jokio poveikio ir su manimi nebuvo kalbėta apie jokį protegavimą. Aš vertinau objektyviai , manau, vertinau teisingai“,- sakė J. Zinkevičiūtė.
 
„Žinių radijo“ redakcija gavo garso įrašą, kuris buvo padarytas išjungus oficialų Komisijos posėdį įrašinėjusį diktofoną. Jame girdėti, kaip komisijos pirmininkas G. Černiauskas kelioms Komisijos narėms leido suprasti, kad jos priėmusios klaidingą sprendimą, kai balsavo už kitą kandidatę nei esą reikėjo. „Viskas gerai, kolegos. Tik prašymas ateityje, kai jūs balsuosite, balsuokite biški protingiau. <...> Aš į jūsų buitinę išmintį apeliuoju. Ateity galvokite daugiau. Ot jau atsirado konkursantės. Mes protingos, mes čia gudrios. <...> Jeigu reikia, tai paklauskit pirmininko. Per daug pradedat galvoti. <...> Skeptiškai pakankamai vertinu Vertelienę, bet tai yra asmuo, kuris kažkuo reikšmingas establishmentui. O mes esame sudėtinė establishmento dalis“, – įraše kalbėjo G. Černiauskas.

Koziris: premjeras „duos velnių“

DELFI gauta garso įrašo kopija aiškiai rodo, kaip socdemas žongliruoja premjero Algirdo Butkevičiaus autoritetu. „Aš beveik įsitikinęs, kad bus, nu... dabar premjeras iškvies ministrę, duos velnių“, - užuominą mestelėjo G. Černiauskas.

Ir dar viena viceministro replika, užsimenant apie menamus A. Butkevičiaus pageidavimus: „Jeigu premjeras stato ministrę, tai jis turi teisę kažką jai siūlyti“, - sakė politikas.

Anot jo, kita konkurso laimėtoja, t. y. V. Vertelienė, galėtų nulemti kitokį sprendimą dėl Akreditavimo tarnybos „uždarymo“, numatomo 2016 m. „Mes nežinom, bet tikimybė (kad įstaiga nebus uždaryta – DELFI) žymiai išauga. Jeigu premjeras skambina dėl būtent to žmogaus, tai ką – jis nepakeis sprendimo savo? Atrodo, sakau, kaip vaikai esam“, - kuždėjo G. Černiauskas.

Išgirdęs repliką, kad tokia informacija reikėtų dalintis „prieš konkursą“, viceministras pratrūksta: „Atleiskite, jau tą jūs žinojot. Negaliu aš su visais kalbėti prieš konkursą“.

Konkurso laimėtoją išvadino dūra

Netrūksta ir spalvingos viceministro leksikos. Išgirdęs užuominą, esą konkurso laimėtoja N. Ribokienė „dar gali atsisakyti“, politikas negaili aštrių žodelių.

Dūra atsisakys? Kad ji dūra, nu, visiškai. Jai gi siūlė kiek kartų ministrė atsisakyti. Kaip Arvydui siūlė, taip ir jai siūlė. O mes padėjom tam durnumui, - piktinosi G. Černiauskas. - Ką jinai, dūra, tikisi, kad jai kas nors premijas dabar davinės? Nu naivumas visiškas. (…) Todėl, kad dūra, nu, dūra iš viso. Nu jeigu eina prieš premjero valią ir dar įsivaizduoja, kad jai ten kažkas kažką duos.“

Čia minimas „Arvydas“, DELFI žiniomis, yra Arvydas Skorupskas, ministrės Rimantės Šalaševičiūtės patarėjas. Jis taip pat norėjo siekti Akreditavimo tarnybos vadovo kėdės, bet, neoficialiomis žiniomis, pasitraukė iš lenktynių.

Be to, viceministras tikino, esą N. Ribokienei kėdę pažadėjo į Europos Komisiją deleguotas buvęs ministras Vytenis Andriukaitis. „Jos argumentas buvo, kad čia jai Vytenis pažadėjo. Ot argumentas – „Vytenis pažadėjo“. Būtų pažadėjęs Briuselyje darbą, galėtų jinai džiaugtis“, - sakė G. Černiauskas.

Toliau auklėdamas komisijos nares, viceministras pareiškė, kad vertinimą buvo galima „nusirašyti“ nuo jo paties vertinimo lapo – jį komisijos pirmininkas pareiškė sąmoningai laikęs atverstą. 

„Aš rodžiau, kaip aš balsavau. Jūs matėt, kad aš dviem balais daugiau daviau jai. Taigi visą laiką buvo atverstas mano lapas. Galėjot pasižiūrėti. Kodėl aš dviem balais daviau daugiau? Nes aš žinojau, kad Zinkevičiūtė duos mažiau. Tai aiškiau negali būti“, - piktinosi G. Černiauskas.

A. Bilotaitė: reikia kreiptis į atitinkamas institucijas

Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė „Žinių radijui“ sakė, kad toks viceministro G. Černiausko elgesys jos nenustebino, ir žadėjo kreiptis į atitinkamas institucijas.
 
„Manęs tikrai nestebina, nes tai yra jau ne pirma informacija, susijusi su šiuo viceministru. Manau, reikia kreiptis į atitinkamas institucijas ir aš tikrai tai padarysiu. Yra viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymas, yra teisėsaugos institucijos ir jos turėtų imtis atitinkamų veiksmų, nes to toleruoti mūsų valstybėje negalima“,- teigė A. Bilotaitė.

 
SAM viceministras G. Černiauskas „Žinių radijui“ neigė V. Vertelienės protegavimą.
 
„Aš neprotegavau jos ir jeigu jūs girdėjote mano kalbą, tai aš neturėjau nei vienai, nei kitai nei simpatijų, nei antipatijų. Sprendimas buvo palankus ne tam žmogui, kurį jūs galvojate, kad aš protegavau. Galų gale visi komisijos nariai, tame tarpe ir aš, parašais patvirtino tą rezultatą. Keliama problema yra dirbtina“,- sakė G. Černiauskas.
 
Paklaustas apie įraše minimą sudėtingą situaciją, viceministras atsakė:
 
„Aš kalbėjau apie sudėtingą aplinką dėl būtent tos institucijos vadovo, į kurio poziciją ir buvo rinkimai. Sudėtingą aplinką todėl, kad strateginis komitetas yra priėmęs perspektyvoje tą instituciją sujungti su kita institucija. Toks sprendimas buvo priimtas gerokai anksčiau“,- aiškino G. Černiauskas.
 
Jis taip pat neigė, jog neva siūlęs N. Ribokienei atsistatydinti.
 
„Aš to jai nesiūliau. Čia jos yra interpretacija“,- tikino G. Černiauskas.
 
SAM viceministras teigė esąs ramus ir patikino, jog tai nėra nei partinio, nei nepartinio lojalumo klausimas.
 
SAM ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, jog apie minimą situaciją ją dar penktadienį informavo pati N. Ribokienė.
 
„Man iš tiesų visų pirma reikia gauti įrašą ir perskaityti scenogramą. N. Ribokienę aš vertinu kaip labai gerą patarėją. O vertinimą apie situaciją vienokį ar kitokį galėsiu atlikti tik išgirdusi įrašą“,- sakė R. Šalaševičiūtė.
 
Ji taip pat patikino, jog niekas su premjeru nieko nederino.
 
„Man Ministras pirmininkas, ką priimti, ar ko nepriimti tikrai nepateikė“,- teigė ministrė.
 
Reaguodama į viceministro leksiką, kuomet konkurso dalyvė buvo išvadinta necenzūriniu žodžiu, R. Šalaševičiūtė buvo kategoriška:
 
„Tokie žodžiai nėra tinkami viceministrui. Tai yra netoleruojama“,- sakė SAM ministrė. 
 
 
Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.