Apklausos rodo, kad prasčiausiai eurui yra pasiruošę regionų gyventojai. Todėl DELFI komanda nusprendė apsilankyti Lentvaryje ir paklausti pačių lentvariečių, kaip jie ruošiasi euro įvedimui.

Primename, kad artėjant euro įvedimui, gyventojams patariama kuo dažniau atsiskaitinėti kortele: taip nereikės rūpintis, iš kur gauti grynųjų.

Parduotuvėse ir paslaugų teikimo vietose kainos ir litais, ir eurais bus nurodomos iki pat 2015 m. birželio 30 dienos. Tuo tarpu gaunamų pajamų virsmas įvyks staiga: gruodį algą ar pensiją gavę litais, 2015 m. sausį sąskaitose ar atlyginimų lapeliuose išvysime bemaž pusketvirto karto kuklesnes sumas – tiesa, eurais. Psichologų teigimu, į eurus perskaičiuotos pajamos pradžioje gali šiek tiek gluminti.

„Adaptacijos periodas truks mėnesį, galbūt du, tačiau ne ilgiau. Žmonės pripras prie naujų skaičių tiek skaičiuodami pajamas, tiek išlaidas. Pažvelkime, kas būna išvykus kelionei į užsienį. Pirmosiomis dienomis sąmonėje visas kainas vietos valiuta verčiame į litus. Tačiau po savaitės ar dviejų jau nustojame taip darę. Panašus virsmas kitais metais laukia ir mūsų visų“, – tikina psichologas dr. Marius Daugelavičius.

Tiek psichologai, tiek finansų ekspertai atkreipia dėmesį ir į psichologiškai „sumažėsiančias“ kainas parduotuvėse – labai svarbu, kad tai neskatintų nereikalingo išlaidavimo. Pasak dr. M. Daugelavičiaus, pereinamuoju laikotarpiu prireiks daugiau pastabumo, teks atsikratyti įpročių apsipirkinėti „autopilotu“.

Euras pakeis litą 2015 metų sausio 1 dieną neatšaukiamu kursu: 1 euras – 3,45280 lito. Tuo tarpu kainos litais ir eurais privalo būti nurodomos nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. birželio 30 d. Kainos dviem valiutomis turi būti skelbiamos visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose (etiketėse prie prekės ar ant prekės pakuotės, kainoraščiuose ar kitose informacijos apie kainas pateikimo priemonėse), taip pat reklamoje, jeigu joje nurodoma prekių ar paslaugų kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)