"Nesiruošiu daryti kokių naujovių - yra finansinė disciplina, kurios privalu laikytis visiems, priešingu atveju būtų sudėtinga suformuoti kitų metų biudžetą. Manau, Seimo dauguma turi apsispręsti dėl to paketo, kuris yra pateiktas Seimui", - interviu Lietuvos radijui penktadienį sakė Z.Balčytis.

Anot jo, valdančiosios daugumos politinės tarybos susitarimas dėl mokesčių reformos nėra labai blogas.

"Mano nuomone, baimės ir grėsmės dėl verslo mokesčio, kurios ir sukėlė labai plačią diskusiją, nėra tokios didelės. Mes galime įrodyti, kad numatomas verslo mokestis nėra dar vienas apyvartos mokestis ir kad jo įvedimas nepažeis Europos Sąjungos direktyvos. ES valstybės neturi didelės patirties šiuo klausimu. Kilus nesutarimams mes galėtume save apginti", - interviu "Lietuvos rytui" sakė kandidatas į finansų ministrus.

Priešingai nei dabartinis finansų ministras Algirdas Butkevičius, verslo mokestį, skaičiuojamą nuo apyvartos, palaikantis Z.Balčytis teigė, jog šis mokestis nėra vienintelė galimybė uždengti biudžeto skylę, kuri atsiras sumažinus gyventojų pajamų mokestį.

"Yra ir kitų šaltinių. Tai - šešėlinė ekonomika, geresnis mokesčių administravimas. Sutinku, kad reikia taikyti įvairias priemones. Bet per tokį trumpą laiką nepavyktų atkurti biudžeto lėšų praradimo vien tiktai mažinant šešėlinę ekonomiką ar geriau administruojant", - teigė susisiekimo ministras.

Anot Z.Balčyčio, verslo mokestis egzistuoja ir dabar - iki liepos 1-osios įmonės nuo apyvartos moka kelių mokestį, todėl apmokestinimo sistema iš esmės lieka ta pati.

"Jeigu kai kurios prekės brango, tai visiškai nebuvo susiję su šio mokesčio rinkimu. Be to, kai kurios prekės pigo, ne tik brango. Negalima prekių brangimo susieti su šiuo mokesčiu, ir aš manau, kad ateityje tai neturės įtakos", - radijui teigė Z.Balčytis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija pareiškė, kad valdžiai įvedus laikinąjį verslo mokestį prekybininkai pabrangins prekes. Pasak ketvirtadienį išplatinto pareiškimo, jie savo veiklą suplanavo atsižvelgdami į tai, kad šių metų viduryje nebeliks kelių mokesčio, todėl 2006-2007 metais įvedus laikinąjį verslo mokestį bus pabranginti maisto produktai ir kitos kasdienės prekės, mažiau negu planuota augs darbuotojų atlyginimai.

Premjeras Algirdas Brazauskas ketvirtadienį pateikė Z.Balčyčio kandidatūrą į finansų ministro postą prezidentui Valdui Adamkui. Apie savo sprendimą prezidentas praneš susitikęs su kandidatu kitą savaitę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją