Bando neprarasti sportinės formos

V. Šeškus negali prikišti B. Baronui problemų dėl antsvorio kaip ukrainiečiui Kirilui Natiažkai, bet dviejų „Lietuvos ryto“ legionierių dalia kol kas – beveik vienoda.

Jei Travisas Leslie ar Mike'as Moseris dar gauna progų pasirodyti, nors paskui ir turi karpyti ausimis klausydamiesi emocingų trenerio tiradų, B. Baronas sezono pradžioje minutes skaičiuoja atsarginių suolo gale.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) 188 cm ūgio krepšininkas iš Altūnos (Pensilvanijos valstija) per rungtynes žaidžia vidutiniškai po 9 min., bet svarbiausių dvikovų – su Belgrado „Partizan“ ar Kauno „Žalgiriu“ – metu V. Šeškus į jo pusę nė nesidairė.

Angliškai beveik nekalbantis specialistas pats sutinka, kad legionieriais turėtų pasikliauti labiau.

„Aš gal kažkiek kaltas, kad neduodu pakankamai laiko pasireikšti. Bet kai jiems pasitaiko bloga atkarpa, treneriui būna labai sunku save peržengti ir vėl rizikuoti. O bandyti reikės, nes penkiais ar šešiais žaidėjais mes viso sezono neištrauksime“, – pripažino V. Šeškus.

Ar B. Baronui tokia rutina dar neįgriso? Canisiuso universiteto auklėtinis skėsteli rankomis: jam telieka apsišarvuoti kantrybe.

„Tikrai sunku tobulėti, kai nežaidi. Treniruotės negali atstoti varžybų. Bet darau, ką galiu: kiekvieną mielą dieną aš dirbu salėje, į pratybas ateinu anksčiau ir išeinu vėliau. Bandau išlaikyti savo sportinę formą ir tikiu, kad išgirdęs savo vardą rungtynių metu būsiu pasiruošęs. Turiu nenuleisti rankų – esu profesionalas ir privalau atitinkamai elgtis“, – DELFI teigė žaidėjas, galintis rungtyniauti įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose.

Nori būti įžaidėjas

Rugpjūtį sėsdamas į lėktuvą, skraidinusį į Vilnių, B. Baronas žinojo, kuo rizikuoja. Apie skirtumus tarp Europos ir NCAA krepšinio jam papasakojo vyresnysis brolis Jimmy, rungtyniaujantis Fuenlabrados „Baloncesto“ (Ispanija) klube.

„Brolis sakė, kad pradžia man nebus lengva. Suprantu situaciją: esu naujokas Europoje, o „Lietuvos rytas“ – didelė komanda. Žinau, kad lengvai nieko negausiu. Kiti gynėjai mūsų komandoje yra kur kas labiau patyrę nei aš. Todėl kol pats nežaidžiu, treniruotėse turiu mokytis iš jų“, – kalbėjo amerikietis.

Nors V. Šeškus neslepia, kad kol kas B. Baronui geriau sekasi atlikti atakuojančio gynėjo funkcijas, tačiau pats krepšininkas save laiko labiau atakų organizatoriumi.

„Aš tikrai noriu būti įžaidėjas – savo karjerą matau būtent šioje pozicijoje. To čia ir atvažiavau“, – neslėpė B. Baronas.

Vertingiausių pamokų jaunesniam komandos draugui duoda Martynas Gecevičius. „Lietuvos ryto“ kapitonas didžiausią grėsmę varžovams kelia laukdamas kamuolio prie tritaškio linijos, bet tiek praeityje, tiek dabar jam kartais tenka imtis atsakomybės ir pradedant ekipos atakas.

„Martynas man labai padeda: galiu su juo pasikalbėti, paklausti patarimo. Turiu būti kantrus – priešakyje ilgas sezonas, ir galimybių dar atsiras. Svarbiausia, kad mano santykių su klubu niekas netemdo“, – ryžtą užsitarnauti trenerio pasitikėjimą demonstravo B. Baronas.

Naujas žinias verčia refleksais

Ši užduotis „Lietuvos ryto“ naujokui galbūt nebūtų tokia sudėtinga, jei ne žaidėją ir strategą skiriantis kalbos barjeras.

Paklaustas, kaip V. Šeškui sekasi pildyti savo pažadą ir turtinti anglų kalbos žinias, B. Baronas nusišypsojo ir patikino, kad keletą naujų žodžių treneris pramoko.

Bet paprastai specialisto nurodymus dar turi išversti jo asistentai, o europietiško krepšinio elementorių studijuojančiam vaikinui toks bendravimo būdas nėra pats patogiausias.

„Aišku, angliškai jis daug nekalba. Ypač sunku per minutės pertraukėles, kai spaudžia laikas. O dar sudėtingiau, jei esi įžaidėjas – žmogus, turintis būti treneriu aikštėje. Bet kai kurie dalykai nė neturi būti pasakomi – juos reikia paprasčiausiai įsisąmoninti ir žinoti. Dabar aš teisingus sprendimus priimu kur kas greičiau nei prieš mėnesį, kuomet ne žaisdavau krepšinį, o daugiau galvodavau, kaip pasielgti. Po truputį pradedu suprasti trenerio filosofiją, mokysiuosi toliau, nenuleisiu galvos“, – optimistiškai nusiteikęs buvo B. Baronas.

Ką pirmiausiai turi „iškalti“ amerikietis? Pasak jo, NCAA ir Vilniuje skirtingai traktuojami daugelis žaidimo elementų.

„Komandų, kurios žaistų kaip „Lietuvos rytas“, NCAA nėra daug. Ypač tai pasakytina apie kamuolio judėjimą. Pernai mes kartais žaisdavome kažką panašaus, bet derinio du prieš du tikrai nebūdavo tiek daug. Labai skiriasi ir gynyba: pavyzdžiui, pagalba ginantis nuo žaidimo du prieš du NCAA būna visiškai kitokia“, – lygino B. Baronas.

Praėjusią savaitę V. Šeškus pažadėjo pasitelkti ir tuos rezervus, kurie komandoje iki šiol nebuvo išnaudojami. Jei treneris ryšis mesti į ugnį B. Baroną, pastarasis pagaliau galės pereiti nuo mokslų prie darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)