Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija savivaldybei pateikė prašymą leisti uostamiestyje įamžinti garsiausio Lietuvos istorijoje jūrininko, pirmojo Klaipėdos jūrų uosto kapitono (1923-1934 m.) Liudviko Stulpino atminimą, o sykiu parodyti deramą pagarbą jūrininko profesijai.

L. Stulpino atminimas šiuo metu Klaipėdoje jau yra įamžintas keliais būdais. Jo vardu pavadinta progimnazija, ant namo, kuriam kadaise veikė Uosto kapitono tarnyba, pastatytas skulptūrinis biustas, o Smiltynės kapinaitėse, kur L. Stulpinas palaidotas, yra antkapinis paminklas.

Tačiau Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovų ir jūrininkų bendruomenės nuomone, pirmojo Lietuvos kapitono atminimas įamžintas nepakankamai. Todėl reikėtų pastatyti paminklą.

„Tiesą sakant, pritariu jūrininkų bendruomenei. Tas skulptūrinis biustas yra pakankamai nuošalioje vietoje, todėl paminklo idėja atrodo priimtina. Juo labiau, kad jį statyti iš miesto biudžeto neprašoma nė lito“, - teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis.

Uosto direkcija yra numačiusi, kad toks paminklas galėtų būti pastatytas prie jos administracinio pastato, esančio J. Janonio gatvėje.

„Tačiau jis gali atsirasti ir kitose vietose. Jei miesto taryba pritars L. Stulpino atminimo įamžinimui paminklo forma, Uosto direkcija galės skelbti paminklo idėjos konkursą, kurio dalyviai pateiktų idėjų ir kaip tas paminklas turėtų atrodyti, ir kur jis galėtų atsirasti“, - teigė V. Pakalniškis.

Uosto direkcija kaip pavyzdį nurodo Ventspilyje esantį kapitono paminklą. Kapitonas „sėdi“ uosto krantinėje, prie jo galima nusifotografuoti.

„Nebūtina kopijuoti Venstspilio. Tikiu, kad mūsų kūrėjai gali pasiūlyti įdomių idėjų, o Klaipėda galės didžiuotis tinkamai įamžinusi pirmojo Lietuvos uosto kapitono atminimą“, - įsitikinęs V. Pakalniškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)