1. Polivinilchloridas (PVC)

PVC uždraustas 14 Europos Sąjungos šalių, bet vis dar legaliai parduodamas JAV, nors jo gamyba ir naudojimas kenkia aplinkai bei vartotojų sveikatai. PVC gali išskirti ftalatus (siejami su hormonų sutrikimais) ir šviną (stiprus toksinas, veikiantis nervines ląsteles), patenka į orą namuose, nusėda su dulkėmis ir galiausiai patenka į žmonių kvėpavimo sistemą.

Skaitykite etiketes ir nepirkite daiktų, kurių sudėtyje yra PVC. O jei ant plastikinio gaminio etiketės nepažymėta sudėtis, paskambinkite gamintojui. Be to, ar gaminyje yra PVC, galima patikrinti uostant – jis turi išskirtinį naujos dušo užuolaidos kvapą.

2. Kvepalai

Sintetiniai kvapai, kurių dedama į oro gaiviklius, kosmetiką, kvepalus ir kt., gali sukelti astmą.
Tiksli kvepalų sudėtis saugoma kaip verslo paslaptis, jai netaikomi prekių žymėjimo standartai, tačiau yra žinoma, kad daugelyje kvepalų yra dietilo ftalato (DEP), kuris per odą patenka į organizmą.

Įtariama, kad ftalatai sukelia vėžį ir hormonų pusiausvyros sutrikimus, o tai siejama su reprodukcinės sistemos sutrikimais. Deja, ftalatai retai minimi gaminio sudėtinių dalių sąraše, todėl jų sunku išvengti. O kol įstatymai nepasikeitė, rekomenduojame rinktis gaminius be kvapiklių arba tuos, kurių sudėtyje yra natūralių eterinių aliejų.

3. Pesticidai

Ši didžiulė kategorija produktų įtraukta į šį sąrašą dėl to, kad jie yra nepaprastai toksiški. Jie sukurti tam, kad žudytų. Deja, išsprendę kenkėjų problemą, galite susidurti su kita. Ant paviršių likę nuodai gali patekti į orą, o patekę ant batų, gali būti pernešti ant grindų ir kilimų. Yra daugybė natūralių priemonių ir būdų, kaip išnaikinti kenkėjus ir piktžoles, tad stenkitės naudoti juos, o ne pesticidus.

4. Valikliai

Stebėtina, kad žmonės, norėdami palaikyti švarą, trina virykles, stalviršius, grindis, vonias ir unitazus nuodingomis cheminėmis medžiagomis. Korozinės medžiagos, kurių yra šarmuose ir rūgštyse, naudojamose kanalizacijų, viryklių ir unitazų valikliuose, yra vienos iš nuodingiausių – jos lengvai gali nudeginti odą, akis ir vidaus audinius.

Deja, tiksli valiklių sudėtis taip pat vertinama kaip verslo paslaptis, todėl ją sužinoti nėra lengva. Patariame rinktis valiklius, pagamintus įmonių, kurios savo noru atskleidžia natūralią, netoksišką savo gaminių sudėtį, arba pasigaminkite jų patys.

5. Maistas skardinėse

Nors atrodytų, kad maistas negali būti įtrauktas į toksiškų produktų sąrašą, vis dėlto dauguma skardinių yra dengtos bisfenoliu-A (BPA) – ir jos yra pagrindinis šios nuodingos medžiagos šaltinis. BPA siejamas su ankstyva lytine branda, vėžiu, nutukimu, širdies ligomis, mažamečių mergaičių depresija ir kt.

Kai kurie konservų gamintojai jau atsisakė BPA, kiti ketina jo atsisakyti ateityje, bet dar neatsisakė. Pirkėjai, būkite budrūs: kai kurie gamintojai vietoj BPA naudoja BPS – pastaroji medžiaga niekuo ne geresnė už savo pirmtakę, nes sukelia panašias sveikatos problemas. Jei norite visiškai išvengti šių nuodingų medžiagų, valgykite šviežią, šaldytą arba stiklainiuose konservuotą maistą.

6. Lūpų dažai su švinu

Ar galite patikėti, kad švino, kuris yra pripažintas neurotoksinas (toksinas, veikiantis nervų ląsteles), ir neturi saugios naudojimo kiekio ribos, yra randama lūpų dažuose. JAV maisto ir vaistų administracija švino rado 400 skirtingų lūpų dažų, be to, jo kiekis buvo dukart didesnis nei rasta vykdant ankstesnį tyrimą.

Ypač švinas pavojingas nėščioms moterims ir vaikams, nes jis gali sutrikdyti smegenų vystymąsi. Patariame atsisakyti lūpų dažų, arba sąmoningai rinktis natūralius, tik atminkite, kad švino gali būti randama ir kai kuriuose natūraliuose produktuose, jei juose yra natūralaus mineralinio pigmento, nes švino yra gamtoje.

7. Indai su nelimpančia danga

Tokius indus patariame tuojau pat išmesti. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad PFC (cheminė medžiaga, naudojama indų gamyboje, nuo kurios indai tampa nelimpantys) yra susijusi su vėžiu ir nevaisingumu. PFC išsiskiria į aplinką, šios medžiagos buvo rasta 98 proc. amerikiečių kraujyje, taip pat ir visame pasaulyje – net ir baltųjų lokių kraujyje.

PVC būna ne tik induose, bet ir kukurūzų spragėsių, skirtuose gaminti mikrobangėse krosnelėse, pakuotėse ir picų dėžėse, kai kuriuose tarpdančių siūluose, nuo dėmių apsaugotuose balduose ir drabužiuose. Indus su nelimpančia danga pakeiskite saugesniais, pavyzdžiui, pagamintais iš ketaus, emaliuoto ketaus ir nerūdijančio plieno.

8. Vanduo buteliuose

Amerikiečiai kas savaitę nuperka pusę milijardo butelių vandens. Dauguma žmonių taip tikisi išvengti teršalų, kurių gali būti vandenyje iš čiaupo. Tačiau į butelius išpilstytas vanduo gali būti toks pat nešvarus, o kartais net labiau užterštas, nei vanduo iš čiaupo.

Iš tiesų, kai kurie gamintojai išpilsto vandenį iš čiaupo į plastikinius butelius ir jį brangiai parduoda pirkėjams, kurie nė neįtaria, jog geria ne tik tą patį nešvarų vandenį iš čiaupo, bet dar ir „praturtintą“ iš plastiko išsiskyrusiomis cheminėmis medžiagomis.

Be to, pirkdami vandenį buteliuose, nesaugome gamtos, nes ir butelius gaminant, ir po to juos išmetant, gamta yra teršiama, tad galiausiai lieka vis mažiau švaraus geriamo vandens. Padarykite sau ir pasauliui paslaugą ir įsigykite daugkartinį vandens buteliuką iš nerūdijančio plieno. Ir pilkite į jį vandenį iš čiaupo.

9. Triklozanas

Šios antibakterinės medžiagos dedama visur – į muilą, dantų pastą, dantų skalavimo skystį, dezodorantą ir net drabužius. Tyrimai parodė, kad ši medžiaga gali skatinti vaistams atsparių bakterijų (arba superbakterijų) vystymąsi, be to, ji kenkia mūsų imuninei sistemai, tad tampame vis labiau linkę į alergijas.

Be to, patekusi į kanalizaciją, ši medžiaga užteršia ir vandens arterijas. JAV maisto ir vaistų administracija įspėja vartotojus vengti triklozano ir naudoti paprastą muilą ir vandenį. O jei vis vien norite antibakterinės priemonės rankoms plauti, skaitykite etiketes, kad sudėtyje nebūtų triklozano.

10. Aliejiniai dažai

Aliejaus pagrindu pagamintuose dažuose yra 300 nuodingų cheminių medžiagų ir 150 vėžį sukeliančių medžiagų, teigiama Johno Hopkinso universiteto tyrimo išvadose. Saugiau naudoti vandens pagrindo dažus, kuriuose nėra lakiųjų organinių junginių (VOC) arba bent jau jų nedaug. Šiuose organiniuose junginiuose gali būti daug cheminių medžiagų, kurios kenkia sveikatai. Alternatyva gali būti pieniniai dažai arba vaško pagrindu sukurti lakai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)