Tyrimas buvo pradėtas pagal iš Finansų ministerijos bei Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) gautą informaciją, Eltai sakė Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė.

LVDK administratorė Ana Cicėnienė sakė, kad konfederacija siūlė Vyriausybei pratęsti 9 metų pereinamąjį laikotarpį, per kurį reikia pakeisti seno modelio kasos aparatus į modernesnius su fiskaline atmintimi.

Konfederacija taip pat atkreipė dėmesį, kad kasos aparatų techninio aptarnavimo paslaugas gali teikti tik licencijuotos bendrovės.

Pasak A. Cicėnienės, konfederacija turėjo informacijos, kad Konkurencijos taryba gali nubausti "Sintagmos techniką" kaip esą sudariusią draudžiamą susitarimą su kitomis bendrovėmis.

Ketvirtadienio posėdyje Konkurencijos taryba nutarė pradėtą tyrimą nutraukti, tačiau konstatuota, kad tirtoje rinkoje yra kliūčių sąžiningai konkurencijai.

"Sprendimas rodo, kad kaltinimai buvo laužti iš piršto", - Eltai sakė "Sintagmos" vadovas Evaldas Drąsutis.

"Sintagmos" antrinė įmonė "Sintagmos technika" turi apie 40 kasos sistemų platinimo ir priežiūros atstovų visoje Lietuvoje.

"Remdamasi atlikto tyrimo išvadomis Konkurencijos taryba pasiūlys Finansų ministerijai supaprastinti egzistuojantį kasos aparatų ir jų techninės priežiūros bei remonto rinkų reguliavimą, kadangi esamas valstybinis reguliavimas neigiamai veikia konkurencijos procesus", - teigiama pranešime spaudai.

Taryba nustatė, kad egzistuoja dideli įėjimo į rinką barjerai. Dėl reikalavimo gauti iš gamintojo sutikimą, leidžiantį prižiūrėti bei remontuoti jos gaminamą produkciją, rinkoje susiformavo išimtinai gamintojų kasos aparatų techninio aptarnavimo ir remonto tinklai.

Įmonių skaičiavimais, norint pradėti prekybą kasos aparatais bei jų techninę priežiūrą įvairūs mokesčiai sudaro apie 8 tūkst. litų.

Konkurencijos taryba, atlikdama tyrimą, patikrino kasos aparatais prekiaujančias ir jų remonto bei techninės priežiūros paslaugas Lietuvoje teikiančias 42 bendroves ir įmones. Tarp jų - "Sintagma technika", "Sanpola", "Golsma ir Ko", "Tremeks", "Vilkta", "CompServis", "Universalios valdymo sistemos", "CompIdea", "Vilkasa", "Datakom Vilnius", "Firma GPX, "Pajūrio pirklys", "Šiaulių intermaks" ir kitos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją