Vairuotojo akis užkliūva už asfaltuotos tvarkingos pakelės aikštelės prie Miroslavo. Čia jis ir stabtels, išlips įkvėpti gryno oro, pasiraivys, apsidairys aplinkui, o jo dėmesį prikaustys įdomus paminklas – maždaug trijų metrų aukščio granitinė sovietinio kario galva, išdidžiai žvelgianti į kelią nuo šalimais esančios kalvos. Sovietinis karys jį Lietuvoje pasitiks vienas iš pirmųjų. Deja, tai ne dvidešimties metų senumo istorija. Taip vyksta šiandien, kasdien, čia, nepriklausomoje Lietuvoje, Alytaus rajone.

Bet apie viską iš pradžių...

Alytaus rajonas yra ta vieta, kur jau daugybę metų be trikdžių galėjo ir turėjo prigyti, skleistis ir suklestėti TS-LKD propaguojamos idėjos, nes šis rajonas yra vienas iš tų, kur savivaldybių rinkimus įtikinamu skirtumu nuolat laimi būtent ši partija. Būtent Jūsų partijos atstovas jau nuo neatmenamų laikų yra Alytaus rajono meras. Ne tik formaliai, bet ir realybėje TS-LKD ir mero Algirdo Vrubliausko įtakoje yra bemaž visi Alytaus rajono valdymo instrumentai.

Alytaus rajono savivaldybės darbas yra šimtu procentų efektyvus, visi reikalingi sprendimai priimami sklandžiai, greitai ir dažniausiai vienbalsiai, nes opozicijos beveik nėra. Ar reikia statyti naujus objektus, ar griauti senus, gauti leidimus, suderinimus, keisti įstaigų vadovus, visa tai atliekama greitai, be didelių viešų diskusijų ir svarstymų – it sviestu patepus. Kai norima...

Ne paslaptis, kad Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai visuomet buvo ta partija, kuri kone aiškiausiai iš visų pabrėžė valstybingumo stiprinimo, patriotinio ugdymo svarbą, aiškiausiai ir anksčiausiai iš visų kalbėjo apie grėsmes iš Rusijos, taigi logiška, jog kas jau kas, bet Alytaus rajonas neturėtų stebinti pasaulio sovietiniais paminklais. Nuo pat Jūsų partijos atėjimo į Alytaus rajono valdžią prieš daugybę metų jais galėjo būti sėkmingai nusikratyta. Tačiau taip niekada ir nenutiko.

Šiandien Alytaus rajoną „reprezentuoja“ ne tik minėta sovietinio kario galva šalia tarptautinio kelio, tačiau ir dar vienas paminklas stribams toje pačioje Miroslavo seniūnijoje bei paminklas pagarsėjusiam tarpukario komunistui Juozui Vitui Santaikoje. Tiesa, šalia paminklo Miroslave, po to, kai jis vis garsiau tapo linksniuojamas spaudoje, atsirado informacinė lentelė su lietuviška tų įvykių versija, taip de facto įteisinant dvi istorines tiesas (sovietinę ir lietuvišką) ir suteikiant galimybę diskusijas dėl paminklo pašalinimo atidėti ir nutęsti iki begalybės (bent jau iki ateinančių savivaldybių rinkimų?).

Taigi, turime tokią situaciją: Alytaus rajono valdžia dviejų sovietinių paminklų tiesiog nemato ir konkrečiai į užduotus klausimus apie juos neatsako (ir apie minėtą įspūdingą kareivio galvą), o kito nukėlimą, mano nuomone, įvairiais būdais vilkina. Vilkina iš pradžių ilgus metus nieko nedarydama, o po paminklo išviešinimo šiaip ne taip sugebėdama šalia pridėti lentelę, kurioje, žinoma, nerasite informacijos, kad šis paminklas – tai sovietinės propagandos pavyzdys.

Gerb. Andriau Kubiliau, lygiai tokia pati situacija buvo Trakų rajono savivaldybėje, kurią valdė Jūsų ideologiniai oponentai. Apie ketverius metus jie sėkmingai vilkino partizanus šmeižiančio paminklo prie Onuškio nukėlimą. Nukeltas jis buvo tik pasikeitus valdžiai. Tačiau ar taip turėtų būti ir Alytaus rajone, valdomame patriotiškumą pabrėžiančios partijos? Kokios dar politinės jėgos čia turi lemiamą įtaką, jeigu tiek rajono meras, tiek jo pavaduotojas, tiek ir dauguma tarybos narių – TS-LKD nariai?

Kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių. Pasirodo, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, sumanę pastatyti paminklą Dainavos apygardos partizanams Alytaus rajone, taip pat susidūrė su sprendimų atidėliojimu, vilkinimu, neapsisprendimu dėl vietos ir t.t., kol galiausiai dėl nesusikalbėjimo buvo nutarta jį statyti nebe Alytaus rajone.

Gerb. Andriau Kubiliau, ar Jūs esate įsitikinęs, kad TS-LKD Alytaus rajono skyrius vykdo TS-LKD programą? (...) Juk tai gryni faktai, kurie mums, rajono gyventojams, tikėjusiems Jūsų partijos idėjomis ir ilgus metus balsavusiems už TS-LKD , badyte bado akis. (...)

Gerb. Andriau Kubiliau, ar niekuomet nesusimąstėte, kodėl pastaruoju metu nekyla Jūsų partijos reitingai? Ar nemanote, kad kardinalus neatitikimas tarp to, kas deklaruojama, ir to, kas vyksta realybėje, galėtų būti viena iš to priežasčių?

Savo socialinio tinklo paskyroje Jūsų partijos narys Kęstutis Masiulis yra minėjęs, kad „skyriai savivaldybėse turi savo lyderius ir vykdo savo politiką. Didžiojoje politikoje veikiančios politinės etikos tabu čia betarpiškai ir tiesiogiai neveikia“. Ar galėtumėte patvirtinti, kad Alytaus rajone TS–LKD taip pat vykdo savo politiką, o ne Jūsų partijos? Jeigu ne, kodėl šis rajono skyrius per beveik dvidešimt rajono valdymo metų taip ir nesugeba atsikratyti sovietinių okupacijos ženklų? Metų metus „sprendžia“, „aiškinasi“, „derina“, gražiai kalba, žada išvežti į Grūto parką (juk pažadais karts nuo karto reikia pamaitinti ir prieš sovietų paminklus nusistačiusius rinkėjus, kitaip šie gali ir nebalsuoti), tempia laiką net ir po to, kai parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ grupės pirmininkas dr. A. Anušauskas visai neseniai savivaldybes viešai paragino nuimti okupacinius ženklus.

Galbūt atsakymas visai paprastas? Galbūt prieš savivaldybių rinkimus tiesiog bijoma prarasti savo elektoratą? Kaipgi dabar nukelsi paminklus, jeigu žmonės su jais užaugo, prie jų priprato? Kaipgi nuimsi, jeigu jų pačių krauju suteptas sovietinio kareivio žvilgsnis jiems tapo mielas ir savas... Juk jeigu valdžia padarys tokį akibrokštą, ar už juos kas bebalsuos? Todėl manau, kad ir toliau Alytaus rajono valdžia laviruos, bandydama įtikti visiems.

O galbūt apskritai Alytaus rajono savivaldybė vadovaujasi ne tais prioritetais? Juk net pats Algirdas Vrubliauskas neseniai minėjo, kad sprendžiant paminklo klausimus nematė ypatingos skubos. Taip, žinoma, prioritetai yra kiti. Tai Europos Sąjungos lėšų įsisavinimas ir daugybė su tuo susijusių ir panašių projektų. Juk Alytaus rajono savivaldybė viena iš geriausiai įsisavinančių Europos Sąjungos lėšas visoje Lietuvoje! Bėda ta, kad šioje savivaldybėje ir nedarbas yra vienas iš didžiausių Lietuvoje (...).

Pabaigai

Jeigu partija nori išlaikyti skaidrią reputaciją rajonuose, o kartu ir savo rinkėjų ratą, tai partijai reikia nuolat valytis iš vidaus, kad jos politinėje veikloje neįsivyrautų išskirtinai vienadienės materialinės naudos principu paremtas mentalitetas. Mentalitetas, kurio požymiai yra pamatinių tautinių dalykų nesuvokimas, nesidomėjimas jais ir nustūmimas į šoną. O jeigu gerb. Kęstutis Masiulis yra teisus (teigdamas, kad rajonuose partijos su savo lyderiais vykdo savarankišką politiką), galbūt šiam skyriui tiesiog pasiūlytumėte nedelsiant prisijungti prie kokios nors kitos partijos, kurios programa labiau atitinka tą veiklą, moralės normas ir prioritetus, kurie yra įsivyravę šiame skyriuje? Tiesiog tam, kad ir toliau žemyn nebūtų tempiami Jūsų „motininės“ partijos reitingai ir nedegraduotų Jūsų, kaip valstybingumo stiprinimą ir patriotinio ugdymo svarbą pabrėžiančios partijos, įvaizdis.

O kol kas, kol ir toliau svarstome, deriname, rūpinamės, ką pagalvos gyventojai, t.y. rajono valdžios elektoratas, tol paminklai stovi ir veikia. Ir tikriausiai dar ilgai ilgai stovės. Juk jie tam ir buvo statomi, kad dešimtmečius veiktų savo dydžiu, žvilgsniu, sovietinėmis įvykių versijomis, kad ištisos kartos užaugtų globojamos budraus sovietų kareivio, kad be jo šios neįsivaizduotų savo kasdienybės, kad užaugtų paklusniais tarybiniais piliečiais...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!