Krito netgi paskutinis bastionas – „Jeep“. Šis gamintojas pradėjo visais ratais varomų automobilių epopėją ir dabar jo pavadinimas tapęs bendriniu visureigių apibūdinimu, tačiau rinkimuose dalyvaujantis „Jeep Cherokee“ varomas tik priekiniais ratais – jam, kaip ir „Škoda Yeti“, bei „Nissan Qashqai“ visų ratų pavarą reikia užsakinėti papildomai. O štai „Kia Soul“ visų varančiųjų ratų sistemos negausite net ir siūlydami pardavėjams kalnus pinigų.

Tad šie SUV prarado vieną iš dviejų pamatinių vertybių, iki šiol juos skyrusių nuo įprastų šeimyninių automobilių, ir išsaugojo tik vieną pranašumą – didelę prošvaisą. Žinoma, 99 proc. laiko visi šie SUV praleis važinėdami miestų gatvėse. Akivaizdu, jog jų pirkėjams už visų varančiųjų ratų sistemą kur kas svarbiau aukštesnė sėdėjimo pozicija, didesnio saugumo jausmas ir galimybė užvažiuoti ant šaligatvio bortelio ar įveikti duobėtą į kaimo sodybą vedantį keliuką. Su tokiomis užduotimis be jokio vargo jie susidoros.

Tačiau niekuomet nereikia atmesti galimybės, jog vieną dieną SUV vairuotojui teks pervažiuoti spygliuota viela apjuosto karinio poligono bandymų trasą, tad siekdami išsiaiškinti, ko verti šie gausiausią naujų automobilių rinkos dalį užimantys modeliai, „TopGear“ apdovanojimų 2015“ dalyviai atvyko į Latvijoje, šalia Adaži miesto esantį karinį dalinį.

Pamačius, kokie puraus smėlio spąstai laukia, iš karto nuspręsta, jog į poligono treniruočių teritoriją, kurioje paprastai važinėja tankai, šarvuočiai ir kariniai visureigiai, važiuos tik visų ratų pavarą turintys pretendentai į geriausio SUV titulą: „Nissan X-Trail“, „Lexus NX“, „Kia Sportage“ ir BMW X4.

Šarvuočių vikšrais išvagotą trasą be didesnių sunkumų įveikė visi šio ketverto nariai ir nė vieno jų neteko iš smėlio spąstų traukti pasitelkus karinę techniką. „Nissan X-Trail“ ir „Kia Sportage“ vairuotojai gali pasirinkti blokuojamą visų varančiųjų ratų režimą, be to, „Sportage“ buvo apautas specialiomis visureigiams skirtomis „Michelin Lattitude Cross“ padangomis. BMW X4 visą darbą atlieka išmanioji „xDrive“ sistema, o „Lexus NX300h“ vietoje kardano gale naudoja elektrinį motorą, kuris ir suka galinius ratus.

Geriausio SUV titulo savininkas bei visų kitų „TopGear“ apdovanojimų 2015“ nominacijų nugalėtojai ir, žinoma, geriausias „TopGear“ žurnalo Baltijos šalių automobilis bus paskelbtas jau šį ketvirtadienį, spalio 9 d., dalyviams finišavus Estijos sostinėje Taline.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)