LRT radijo klausytojas susirūpino, kodėl Lietuvoje taikos metu skelbiama, kad trūksta kraujo, ir raginama jo duoti. „Karas vyksta Ukrainoje, o taikos metu kraujo trūksta Lietuvoje. Kaip tai paaiškinti? Kur dingsta kraujas?“ – domisi klausytojas.

Šalies žiniasklaida prieš kelias dienas skelbė, kad Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos skubiai ieško kraujo donorų. Santariškių klinikų Kraujo centro vedėja sako, kad medicinoje, kaip ir gyvenime, pasitaiko nenumatytų situacijų.

„Jeigu viską galėtume suplanuoti, būtų puiku, tačiau pasitaiko visiškai neplanuotų pacientų ir ypatingų situacijų, kuomet prireikia nemažai kraujo“, – sako Kraujo centro atstovė. Pasak jos, tokiais atvejais pritrūksta net ir dažniausiai pasitaikančios grupės kraujo.  „Trūkstamiausia kraujo grupė yra ta, kurios lentynoje trūksta dabar“, – pažymi L. Kryžauskaitė. 

Ji teigia, kad tokios situacijos neiškiltų, jeigu kiekvienas jaustume pareigą ir ateitume duoti kraujo. Santariškių klinikų Kraujo centro vedėja tvirtina, kad kraujas niekur nepradingsta. „Jis yra perpilamas pacientams ir po traumų, ir po kaulų čiulpų transplantacijų, ir po kitų organų transplantacijų. Kraujo sunaudojama labai nemažai“, – teigia L. Kryžauskaitė.

Pašnekovė tikina, kad kraujo atsargos turi būti nuolat papildomos. „Kraujas negalioja 100 metų, jis galioja viso labo 42 dienas“, – atkreipia dėmesį Kraujo centro vedėja. Kraujo ji ragina donuoti nuolat, kad Kraujo centras jo nepritrūktų.

„Šiandien pagalvojau, kad neduosiu kraujo, nes neturiu laiko, nes bijau, nes galvoju, kad tas kraujas kažkur išnyks. Tačiau, kas atsitiktų, jeigu mano artimasis ar aš pati atsidurčiau kitą dieną ligoninėje ir to kraujo pritrūktų“, – samprotauja pašnekovė ir visus kviečia ateiti ir tapti donorais.

L. Kryžauskaitė pastebi, kad Santariškių klinikų Kraujo centre  situacijos, kai trūksta kraujo, nėra dažnos. Ji taip pat dėkoja žmonėms, kurie pasidalijo savo krauju. „Labai džiaugiuosi ir ta proga noriu padėkoti visiems žmonėms, kurie atsiliepė į šitą šauksmą, buvo kantrūs ir net palaukė savo eilės duoti kraujo“, – kalba Kraujo centro vedėja.

Jos teigimu, tą dieną, kai donorai atsiliepė, įvykdyta daugiau negu 160 donacijų. Aukojama kraujo buvo ne tik Kraujo centre, bet ir išvykose. „Tai buvo rekordinis donacijų skaičius per dieną“, – tvirtina L. Kryžauskaitė.