Mūsų mėnesio pajamos kartu sudėjus yra 3400 Lt. Kurui per metus išleidžiame 2100 Lt. Nesunku paskaičiuoti – mėnesiui gaunasi apie 175 Lt (namas senos statybos, 90 kv.m.) Mokesčiai, įtraukus ir išlaidas už internetą ir telefonus, – 300 Lt/mėn.

Stengiamės neprisiimti bereikalingų įsipareigojimų, todėl neturime jokių sutarčių su TV paslaugų tiekėjais, sutaupome apie 50-70 Lt/mėn. Už juos mes kartą per mėnesį galim apsilankyti baseine su pirtimi (15 Lt/1,5 val. vienam asmeniui). Nerūkome, nevartojame alkoholio (kai kuriems mano pažįstamiems kasdien reikia dviejų butelių alaus – jau 5 Lt per dieną ir 150 Lt/mėn.). Už juos mes kartą per metus galime išvažiuoti keturioms dienoms į Palangą.

Turim du 15-os metų senumo automobilius, kuriais mes visiškai patenkinti (juk automobilis tik susisiekimui, o ne „pasimaivymui“ prieš kitus). Ir išlaikymas populiariausių senų markių vokiškų automobilių tikrai nebrangus. Degalams užtenka 300 Lt per mėnesį.

Dar 200 Lt kiekvieną mėnesį atsidedame automobilių eksploatacijai. Mėgstam gamtą – už 5 km yra ežeras, todėl šiltuoju metu laiku dviračiais važiuojame smagiai praleisti laiką. Žiemą su vaikais ir šunimi važiuojame į mišką pasivaikščioti, paiškylauti. Kartą per mėnesį galime sau leisti nueiti į kavinę, kur mums užtenka 80 Lt. Maistui ir buities prekėms mums užtenka 1000 Lt per mėnesį.

Ir tikrai neperkame antrarūšių produktų. Daržovių užaugina močiutė. Šiltuoju metu laiku vaisių ir uogų pirkti tenka mažai, nes kaime užsiauginame patys. Darželiui, vaistams dar tenka pakloti apie 200 Lt/mėn. Rūbams per mėnesį skiriame 130 Lt. Nevengiame nueiti į dėvėtų rūbų parduotuves – ten gerai paieškojus galima rasti gana naujų ir kokybišku rūbų.

Žmona savo nenaudojamus rūbus parduoda internetu, už kuriuos nusiperka kitus. Dar kiekvieną mėnesį 100 Lt skiriame nenumatytoms išlaidoms. Taigi suskaičiavus visas išlaidas mūsų keturių asmenų šeimai mėnesiui pakanka 2700 Lt. Likusius 700 litų mes atsidedame į banką ateities planams įgyvendinti. Taigi ir kitiems patarčiau ieškoto būdų užsidirbti papildomai (nebūtinai pagal specialybę).

Reikia mažiau verkšlenti, nepasiduoti šiuolaikinio vartojimo kultūrai, mažinti bereikalingas išlaidas, mažiau sėdėti prie TV ekranu ir dažniau leisti laiką gamtoje – tai ir sveikiau, ir nieko nekainuoja. Daugiau šypsokitės – gyventi galima ir Lietuvoje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – kokių pajamų reikia jums, norint oriai gyventi sostinėje? Kokios Jūsų šeimos išlaidos? Galbūt pastebėjote, kaip skiriasi išgyvenimo kaina Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose?

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau arba čia: