Klaipėda. Šeima – du suaugę ir du vaikai. Bendros pajamos – 6000 Lt. Amžinas pinigų deficitas!!! Paskola už būstą – 700 Lt. Darželis už abu vaikus – 450-500 Lt. Maistas (žmonai pietus darbdavys apmoka): man pietūs kas dieną kainuoja – 15 Lt, namų maistui tenka per mėnesį išleisti apie 1200 Lt, tad iš viso – apie 1500 Lt.

Komunaliniai mokesčiai (telefonai, šiukšlės, internetas, televizija, šildymas, elektra ir t.t.) – 800 Lt. Dirbame ne miesto teritorijoje, važinėjame automobiliais, kurie – 9 metų senumo. Taigi, kurui abiems automobiliams išleidžiame apie 500 Lt. Automobilius prižiūriu pats – ir aptarnauju, ir remontuoju, kai nereikia specialios įrangos remontui. Taigi, draudimas (tik privalomas), priežiūra, remontas vidutiniškai per mėnesį atsieina 250 Lt.

Vaikai lanko sporto būrelį, kuris kainuoja po 100 Lt kiekvienam – iš viso 200 Lt. Apie darželio mokestį jau rašiau, tačiau prie to reikia pridėti tai, kad nuolat reikia kažką nupirkti. Tai plastilino, tai popieriaus, tai sąsiuvinius, tai už koncertą sumokėti, tai už ekskursiją, tai už gimtadienį ir t.t. Vidutiniškai dar vaikams po 100 Lt gaunasi.

Galima dabar paskaičiuoti. 6000 Lt minus nuolatinės išlaidos = 1450 Lt. Atrodytų, visai nemažai lieka. Tačiau už tuos 1450 Lt reikia pirkti vaistus, reikia aprengti keturis žmones, reikia nuolat pirkti namų priežiūros priemones (skalbimo, chemines priemones ir t.t.). Butas neremontuotas jau septynerius metus, o maži vaikai juos sugadino taip, kad gėda žmonės į svečius pasikviesti.

Buitinė technika jau pradeda karts nuo karto gesti ir reikalauja remonto, baldai nutrinti ir reikalauja remonto arba keitimo. Tie 1450 Lt išgaruoja labai greitai. O dar norisi vasarą nors trumpam pailsėti prie šiltos jūros. Keturių asmenų kelionė mažiausiai kainuoja apie 5000 Lt. Ir kas svarbiausia, kad Lietuvoje poilsis kainuos tiek pat, jei ne brangiau. Apie draugų kvietimus susitikti restorane nenoriu ir galvoti, nes vienas toks pavakorojimas kainuos nuo 200 Lt. Na, nebent kebabų valgyti važiuotumėm, tai gal pigiau būtų.

Niekaip nepavyksta sutaupyti juodai dienai. Nuolat atsiranda papildomų išlaidų. Tai kažkas į gimtadienį kviečia, tai kažkas sugenda, tai reikia kažką į žvejybą važiuojant nusipirkti, tai dar kažkas. Galime nieko papildomai nedaryti ir nepirkti, gyventi kaip zombiai: darbas – lova – darbas. Tik kam tada išvis gyventi, jei niekas gyvenime neturėtų dominti ir nėra galimybės nei į koncertą nueiti, nei užsiimti mėgstamu hobiu. Sutaupyti neišeina. Mintis viena – susirgti negalima jokiu būdu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – kokių pajamų reikia jums, norint oriai gyventi sostinėje? Kokios Jūsų šeimos išlaidos? Galbūt pastebėjote, kaip skiriasi išgyvenimo kaina Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose?

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau arba čia: