„Atgal į žemėlapį“ scenarijaus autorė R.Miliūtė, kaip žurnalistė penkiolika metų pati dalyvavusi Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimo darbe, džiaugiasi, kad pavyko pakalbinti ne tik oficialius asmenis, bet ir menininkus, kurie prisidėjo prie Lietuvos vardo grąžinimo į pasaulio žemėlapį.

Filme prisiminimais apie okupacijos metais nelegaliai pastatytą roko operą „Jesus Christ Superstar“ dalijasi kompozitorius K.Antanėlis, ES pagrindu tapusios Romos sutarties pasirašymą 1957 metais stebėjęs V.Dambrava (tuometis „Amerikos balso“ žurnalistas, vėliau tapęs nepriklausomos Lietuvos ambasadoriumi), apie Lietuvos laisvės bylos reikalus Vakaruose pasakoja kitas ilgametis Lietuvos ambasadorius, ambasadorių Stasio Lozoraičio vyresniojo ir Stasio Lozoraičio jaunesniojo sūnus ir brolis Kazys Lozoraitis.

Tarpukario diplomato Jurgio Savickio sūnus, dailininkas Augustinas Savickas prisimena 1990 – uosius, kai norėjo į Vilnių atvykusiam SSRS prezidentui M.Gorbačiovui papasakoti tragišką savo šeimos istoriją, kuri, dailininko teigimu, atspindi visą tragišką Lietuvos likimą ir parodo, kas ištinka valstybę, kai ji netenka suverenumo. Filmas atskleis, kodėl Gorbačiovas neišklausė vieno iš daugelio jam norėjusių kalbėti lietuvių.

R.Milūtė ir E.Rašimaitė kalbina Kovo 11-osios aktą paskelbusios Aukščiausiosios Tarybos pirmininką V.Landsbergį, pirmąjį atkurtos Lietuvos Užsienio reikalų ministrą A.Saudargą, prašymą įstoti į ES 1995 m. oficialiai pateikusį tuometį Prezidentą A.Brazauską, buvusį EK plėtros komisarą G.Verheugen1, dabartinį UR ministrą A.Valionį. Dėl ko 1997 m. Lietuva nebuvo pakviesta pradėti derybų su ES, pasakos tuometis vyriausiasis derybininkas V.Ušackas, apie referendumą dėl ES pasakos P.Auštrevičius.

Apie tai, kodėl Vakarai neskubėjo remti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir tuometinių pokalbių užkulisius atskleidžia pirmosios nepriklausomybę pripažinusios Islandijos tuometis UR ministras J.B.Hannibalssonas ir Danijos, kur 1990 m. buvo atidarytas Baltijos šalių informacijos biuras, UR ministras U.E.Jensenas. Pirmąją atkurtos Lietuvos vizą gavęs britų žurnalistas E.Lucas, dabar dirbantis įtakingajame „The Economist“, devyniasdešimtuosius prisimena ir lietuviškai.

Filmo kūrėjams nemokamai naudotis TV archyvais leido Europos Taryba ir Europos Parlamentas, tuo tarpu Lietuvos valstybinis vaizdo ir garso archyvas, kuriam LTV yra perdavusi nemažai medžiagos, reikalingus archyvus suteikė tik už mokestį.

"Atgal į žemėlapį“ premjera – gegužės 9 d. 18.45 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją