Žurnalistų tyrimo tęsinys: gyventojų liudijimai apie konkrečių korporacijos matininkų darbą vienoje iš sostinės seniūnijų, kurioje esantys žemės sklypai ekspertų vertinami kaip vieni iš brangiausių Vilniaus apylinkėse.

Vilniaus apskrities Zujūnų seniūnijos gyventojai tvirtina, kad dėl žemės darbų įkainių bei terminų su matininkais deramasi kaip turguje.

„Pas mane labai daug į biblioteką ateina žmonių, daug pažįstu kaime žmonių, jie visi asmeniškai man pasakojo, bet aš negaliu išduot, kiek kas mokėjo, bet aš pati žinau maždaug kokia kaina. Aš pati tų pinigų neturėjo, todėl negalėjau daug sumokėti, todėl daviau kaip už vizitą pas daktarą. Aš daug neturiu pinigų tik, kiek uždirbu. Bet tai nepadėjo, aš vis tikėjau, tikėjau, bet nepadėjo“, - pasakojo Zujūnų gyventoja Jadvyga Rybakova.

Pavyko pakalbinti ir matininką, kuris, ponios Jadvygos teigimu, iš jos be jokių kasos kvitų paėmęs apie 700 litų, tačiau darbų neatlikęs. Išvydęs televizijos kamerą korporacijos „Matininkai“ grupės vadovas Artūras Jonušas pareiškė sklypo dokumentus sutvarkysiąs per mėnesį.

A.Jonušas: "Jeigu žmogus rado ir nori tą žemę parduot, ar aš negaliu jam padėt? Pasėdėt vieną kitą savaitgalį ir surinkt tą bylą".

Žurnalistė: "Prieš savaitę negalėjote, o dabar jau galite?"

A.Jonušas: "Galiu. Anksčiau nebuvo tokio didelio noro padėt žmogui."

Žurnalistė: "O noras atsirado staiga?"

A.Jonušas: "Taip. Stengiuos, ką daryt... ar sunku padėt žmogui.. Mes su Jadvyga pažįstami jau penki metai."

Korporacijos „Matininkai“ grupės vadovas A.Jonušas iš pradžių neigęs, vėliau pripažino, kad už paslaugas iš gyventojų pinigai priimami ne tik bendrovės buhalterijoje.

A.Jonušas: „Žmonės visko gali kalbėt.."

Žurnalistė: "Ar žmonės meluoja ar jūs meluojate?"

A.Jonušas: Aš nesakau, kad jie meluoja, kodėl turiu sakyti, kad jie meluoja..."

Žurnalistė: "Ar jūs ėmėte pinigus?

A.Jonušas: "Ne..."

Žurnalistė: "Vadinasi, jūs tai neigiate?

A.Jonušas: "Ne... Jeigu nebūna buhalterijos ar kur nors buhalteris išėjęs, palieka pas mus kaip pas vadovus ir mes paskui įnešam į kasą.“

Tuo tarpu "Panoramos" kalbinta Zujūnų seniūnijos gyventoja sako niekada negavusi kvito už sumokėtus pinigus. „Kvituko niekada negavau ir neprašiau, net nepatogu prašyt, jie juk turi patys duoti, kaip ir aš duodu visada savo darbe", teigė J.Rybakova.

Žurnalistė: "Kokiose vietose matininkas imdavo iš jūsų pinigus: darbe, lauke, pas jus namuose?"

J.Rybakova: "Įvairiai būdavo, nenorėčiau apie tai pasakoti"

Žurnalistė: "Bet pinigus imdavo ne tik pas save kontoroje?"

J.Rybakova: "Ne, ne.“

Į pastabą, kad paėmęs pinigus už paslaugas matininkas pagal įstatymus privalo klientui duoti kasos kvitą, A.Jonušas teisinosi įstatymų nežinojęs.

A.Jonušas: „Nebuvom supažindinti su tvarka"

Žurnalistė: "Ar jūsų vadovybė žino, kad jūs nesilaikote įstatymų?"

A.Jonušas: "Gal ir nežino"

Žurnalistė: "Jūs tai savavališkai darot?"

A.Jonušas: "Gal ir savavališkai..."

Žurnalistė: "Jūs pažeidžiat įstatymą, už tai gresia baudžiamoji atsakomybė.

A.Jonušas: "Kaltas, o ką daryt daugiau“.

Korporacijos „Matininkai“ prezidentas Kęstutis Kristinaitis kategoriškai neigia bendrovėje esant neapskaitomų pinigų, taip pat galimus korupcinius ryšius su žemės reformoje dalyvaujančiais valstybės tarnautojais. Tačiau matininkų asociacijos vadovas Vaidotas Sankala patvirtino, kad matininkams korupcija šioje srityje nėra naujiena.

„Tai nėra nauja ir jau turbūt seniai girdima įvairių dalykų, kaip ir sakot, vieša paslaptis yra. Aišku, aš turiu ir tokių asmeninių patirčių, nes ir savo mamai reikėjo žemę padėt susigrąžint, susitvarkyt yra visokių dalykų, bet aš galvočiau, kad tai sistemos problema, o ne pavienių ar konkrečių žmonių problema“, - teigė A.Sankala.

Anot A.Sankalos, daugelis matininkų, o ypač jų darbdavių nėra suinteresuoti, įstatymu apibrėžti šios profesijos atstovų atsakomybe, kaip tai yra Vakarų šalyse. Už sukčiavimą, nekokybišką ar ne laiku atliktą darbą Lietuvoje galiojantis įstatymas matininkams nenumato nei administracinės, nei baudžiamosios atsakomybės.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją