Nors lyginant su rugsėjo mėnesiu šilumos kaina didėjo 3,64 ct/kWh arba 21 procento, jos brangimas susijęs ne su AB „Klaipėdos energija“ gamybos pabrangimu, o dėl miestui šilumą parduodančių nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) kainų politikos. Tendencija, kai artėjant šildymo sezonui NŠG pakelia parduodamos šilumos kainas, stebima jau ne pirmus metus.

Palyginimui: 2013 m. iš NŠG pirktos šilumos kaina didėjo spalio mėn. – 15,5 proc., o lapkričio mėn. dar – 72,7 proc. Šių metų rugsėjo mėnesį iš NŠG supirktos kainos vidurkis buvo 5,63 ct/kWh, o spalį siūlomos šilumos kaina šoktelėjo iki 11,93 ct/kWh.

Taip pat skaičiuojant spalio kainas buvo įvertintos 1,9 procento pabrangusios gamtinės dujos.

Kadangi šildymo sezono metu iš NŠG superkama visa pasiūlyta šiluma, jų pasiūlytų kainų didėjimas įtakoja galutinę kainą visiems centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojams. Nepaisant sezoninių svyravimų, tendencija, kad šiluma Klaipėdoje buvo ir išlieka pigesnė nei šalies vidurkis, nesikeičia.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenims, 2014 m. rugsėjį AB „Klaipėdos energija“ iš 51 Lietuvos šilumos gamintojų pagal šilumos gamybos kainos pigumą buvo 5 vietoje (šaltinis www.regula.lt).

Vertinat patvirtintas spalio mėnesio kainas, šiluma per metus AB „Klaipėdos energija“ klientams atpigo 8 proc., o karštas vanduo bus pigesnis apie 5 proc.

AB „Klaipėdos energija“ paslaugų kainos vartotojams pateikiamos internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)