Viešoji įstaiga „Sveikas miestas“ kartu su Vilniaus visuomenės sveikatos biuru festivalio lankytojus kviečia į dviejų dienų sveikatingumo konferenciją, kur asmenine pozityviąja patirtimi dalinsis žinomi žmonės.

„Kartu su miesto sveikatos biuru sporto šventės lankytojus kviečiame į paskaitas, kurių tikslas yra supažindinti su sveikos gyvensenos pagrindais ir paskatinti gyventi sveikiau“, - sako festivalį organizuojančios viešosios įstaigos „Sveikas miestas“ direktorius Mantas Paulauskas.

Šeštadienį sporto festivalyje vyks Jogos teoriniai ir praktiniai užsiėmimai. lankytojai bus supažindinti su įvairiomis dvasinėmis ir fizinėmis sveikatos palaikymo metodikomis, ugdyti žmonių sąmoningumą sveikam ir harmoningam gyvenimui. Konferencijoje dalyvaus jogos praktikai iš Lietuvos bei svečias iš Latvijos Atis Zarinšas. Jogos užsiėmimai prasidės naujiena Lietuvoje NIA treniruote, o baigsis Vyrenijaus Andrijausko vedamomis „gongų maudynėmis“, kuriose galės dalyvauti kiekvienas renginio lankytojas.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras (VVSB) sporto festivaliui parengė dvi dienas motyvuojančių ir sveikų paskaitų programą.

Visą savaitgalį konferencijų salėse pranešimus skaitys žymūs sportininkai ir visuomenės veikėjai: lenktynininkas Benediktas Vanagas, fotomenininkas Marius Jovaiša, ledo ritulininkas Šarūnas Kuliešius, žaliavalgystės puoselėtoja Gražina Gum, jogos propaguotoja Eva Tombak ir kiti lektoriai. Sporto festivalio organizatorių teigimu, paskaitas skaitys tik tie žmonės, kurie savo kailiu žino, kas yra pergalės ir pralaimėjimai, kaip sportas keičia gyvenimą ir kaip reikia žengti pirmus teisingus žingsnius sveikatingumo link. 

Taip pat VVSB specialistai skaitys paskaitas, kuriose bus analizuojama druskos žala organizmui bei analizuojama apie fizinio aktyvumo problema Lietuvoje. VVSB duomenimis 74,8 proc. šalies gyventojų neužsiima jokia fizine veikla. Pasaulinės sveikatos organizacijos atliktame tyrime teigiama, kad pasaulyje kryptinga fizine veikla neužsiima net 60 procentų žmonių.

Paskaitoje „Ar sportas visuomet į sveikatą?“ gydytojas Jonas Girskis pasakos apie teisingą kūno raumenų paruošimą intensyvioms treniruotėms ir atkreips dėmesį į dažniausiai pradedant sportuoti atsirandančias traumas.

„Deja, bet pasitaiko atvejų, kai iš didelio noro sportuoti patiriamos traumos – patempiami raiščiai ar nualinamas visas kūnas. Todėl labai svarbu kiekvienam žinoti savo galimybes“, - sako J. Girskis.

Kad kūną svarbu gerai paruošti žino fotoalbumo „Neregėta Lietuva“ sudarytojas Marius Jovaiša. Jis šiemet pirmą kartą įveikė triatlono „Ironman“ varžybas Šveicarijoje ir nežada sustoti. Kasdien M. Jovaiša nubėga 10 - 20 kilometrų arba 60 - 80 km mina dviračiu, vasarą ežere (žiemą baseine) nuplaukia 1,5 km. Sporto festivalyje M. Jovaiša skaitys pranešimą tema „Triatlonas – tai gyvenimo būdas.“

Fotomenininkas įsitikinęs, kad norint pasiekti konkrečių tikslų, būtina laikytis disciplinos. Praėjusiais metais jis, Kuboje nubėgo ultramaratoną (53 km), o prieš tai Lisabonoje, pristatęs savo fotografijų albumą, kitą dieną sudalyvavo maratone.

„Mano pasirinktas kelias yra teisingas man. Jaučiuosi lengvai, nekamuoja stresas, esu ramesnis ir galvoje skaidresnės mintys. Va, ką su žmogumi gali padaryti triatlonas”, - juokauja M. Jovaiša.

Lenktynininkas B. Vanagas paskaitoje apie tikslą pasakos savo istoriją ir jos pavydžiais padės suprasti, kaip reikia siekti tikslų, kaip įveikti sunkumus ir nepalūžti kelio viduryje. 37-erių metų sportininkas legendiniame Dakaro ralyje startuos trečią kartą.

„Šio ralio jaunesni žmonės tiesiog neįveikia. Startuoti gali visi, tačiau finišą pasiekia tik labiausiai patyrę. Kaip žinia, patirtis įgyjama per laiką, pakilimus ir nuopuolius, – sako B.Vanagas ir pabrėžia, kad kiekvieną kartą vykdamas į Dakarą jaučiasi tarsi naujai gimęs. - Čia finišuoja tik lenktynininkai, sukaupę pakankamą gyvenimišką patirtį. Dakaro lenktynės – tai pragaras žemėje. Įveikti jį būtina laimėti kovą prieš save, palikti komforto zoną, susitaikyti su pragarišku karščiu, nuolat ryti dulkes ir jausti milžiniškas organizmo perkrovas. Tai labai rimtas išbandymas“.

Tikslas, anot B.Vanago, nėra vien tik Dakaro finišo linijos kirtimas. Lenktynininkas teigia, kad kiekvienas tikslas prasideda jį garsiai paskelbus ir kartais tikslo siekimas yra svarbesnis už galutinį rezultatą.

Sveikatingumo paskaitos konferencijų salėse vyks šeštadienį ir sekmadienį. Į jas galės patekti tiesiog renginio bilietą turintys festivalio lankytojai. 

M. Paulauskas pabrėžia, kad metus ruošta sporto šventė savo kaina yra prieinama kiekvienam miestiečiui bei miesto svečiui Į Vilniaus sporto festivalį vaikai iki šešiolikos metų ir senjorai bus įleidžiami nemokamai. Kitiems vienos dienos bilieto kaina – 11 litų.

„Mūsų tikslas yra populiarinti sportą, kviesti miestiečius aktyviai leisti laisvalaikį, suteikti galimybę vienoje vietoje taupant laiką ir pinigus susipažinti su sostinėje veikiančiais sporto klubais ir parinkti tinkamą sporto šaką savo šeimos atžalai. Todėl šį savaitgalį sporto festivalyje laukiame šeimų ir viliamės, jog laiką praleis prasmingai“, - sako M. Paulauskas.

Sveikatingumo pranešimų konferencijų programa:

Spalio 4 d., šeštadienis

12.00 val. „Triatlonas - tai gyvenimo būdas“, Marius Jovaiša;
13.00 „Ką būtina žinoti apie druską?“, Vilma Miglinė;
14.00 „Sportas raktas į sėkmę“, Vlada Musvydaitė;
15.00 „Ar sportas visuomet į sveikatą?“, Jonas Girskis;
16.00 „Gyvenimo džiaugsmo ir energijos raktas - pasirinktas gyvenimo būdas“, Gražina Gum.

Spalio 5 d., sekmadienis

11.00 val. „Kodėl žmonės yra per silpni, kad būtų sveiki?“, Simona Bobinaitė ;
12.00 „Šiaurietiškas ėjimas - didžiulė nauda sveikatai ir jokių galimybių suklysti“, Dr. Jonas Koryzna;
13.00 „Tikslas – Dakaras“, Benediktas Vanagas;
14.00 „Maksimalaus pasiekimo sporte taisyklės“, Rinalda Germanienė ;
15.00 „Žmones galima įkvėpti arba iškvėpti. Įkvėpti pozityvumu arba iškvėpti negatyvumu. Renkamės patys“, Eva Tombak;
16.00 „Kaip užauginami sportininkai“, Šarūnas Kuliešius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją