Aplinkos viceministras Linas Jonauskas pats dalyvauja ne viename reide su gyvosios gamtos inspektoriais ir puikiai mato didžiausias žvejų mėgėjų klaidas, už kurias šie turėjo pakloti ne vieną šimtą litų. Jis duoda patarimus, kaip išvengti nemalonių nesusipratimų ir tuo pačiu nepakenkti gamtai.

Viceministras išskyrė dažniausiai pasikartojančias žvejų mėgėjų klaidas, kurios gerokai apkartina jų laimikį ar visai palieka vakare nevalgiusius žuvienės.

Dabar yra užkietėjusių žvejų visus metus labiausiai lauktas laikas — lašišų migracija. Pristabdžius brakonieriavimą ir atkūrus šiokią tokią šių karališkų žuvų populiaciją, jomis gali džiaugtis ir paprasti žvejai. Nusipirkę licenciją jie be problemų gali pagauti po vieną lašišą per dieną. Neturintiems licencijos gresia bauda ir žalos atlyginimas gamtai nuo 800 iki 2000 litų.

„Žmonės turėtų žiūrėti ką perka. Būna, žmonės ištraukia šūsnį licencijų, o joje ne viena tai dienai netinka. Gresia didelė bauda ir žalos atlyginimas, tačiau dažnai dar brangesnės būna meškerės, kurias tenka konfiskuoti“, — kalbėjo L. Jonauskas.

Kita opi ir dažnai pasitaikanti problema yra žvejų nenoras atsisveikinti su netinkamu laimikiu.

„Jei žvejojama skrituliais, negalima nuleisti akių nuo jų. Būna, kad užkimba mažesnė žuvis ir kol ją žvejys ištraukia, masalas būna nuėjęs giliai į skrandį. Žvejys supranta, kad paleista atgal žuvis neišgyvens ir sugalvoja ją pasiimti su savimi. Pavyzdžiui, už neselektyvinį salatį tenka atlyginti 500 litų žalą gamtai“, — pasakojo viceministras.

Viceministras taip pat išskyrė ne vieną piktnaudžiavimo skrituliais atvejį. Žvejys gali žvejoti tik keturiais skrituliais, tačiau atsiranda tokių, kurie jų naudoja dvigubai daugiau. Už dvigubą įrankių skaičių gresia baudos nuo 400 iki 900 litų bei įrankių konfiskavimas.

Kiekvienam žvejui mėgėjui privalu ne tik nusipirkti, bet ir visada su savimi turėti žvejo mėgėjo bilietą. Patruliuodami palei vandens telkinius inspektoriai kasdien sutinka tokių užuomaršų. Jiems gresia nedidelės baudos. Jei baudžiami pirmą kartą, tai kitą dieną užtenka parodyti savo turimą bilietą ir susimokėti 25 litų baudą.

„Bauda yra simbolinė, tačiau gali sugadinti visą žvejybą. Pareigūnas turi teisę laikinai paimti žvejybos priemones ir jų teks grįžti kitą dieną“, — pasakojo L. Jonauskas.

Tačiau yra vienas pažeidimas, dėl kurio inspektoriai neskuba bausti žvejų, o duoda pasitaisyti. Jau kuris laikas žvejai ir poilsiautojai privalo susirinkti ne tik savo, bet ir kitų žmonių paliktas šiukšles. Jei žvejai iš pradžių ir raukosi išgirdę, kad teks surinkti cigarečių nuorūkas, saulėgrąžų lukštus ir panašiai, tai po to apsidžiaugia sutaupę 500 litų.