Dizaineris A. Pogrebnojus parodai atrinko geriausius, per du dešimtmečius sukurtų kolekcijų modelius, kuriuos fotosesijose įamžino garsiausi Lietuvos fotografai, kaip Paulius Gasiūnas ar Modestas Ežerskis.

„Tik Antano Sutkaus dar neprikalbinau, bet gal tai padarysiu ateityje, - šypsosi dizaineris. - Modelius taip pat fotografavo menininkai iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Amerikos. Parodai atrinkau viską, kas per 20 metų susikaupė geriausio. Didžioji dalis nuotraukų nebuvo niekur publikuotos.“

Mintis A. Pogrebnojui surengti parodą kilo jau seniai. Tačiau užtruko nemažai laiko, kol iš tūkstančių nuotraukų buvo atrinkti geriausi kadrai, nes per 20 metų A. Pogrebnojus su V. Simanavičiūte per dvidešimtmetį sukūrė per keturiasdešimt kolekcijų.

„Visos tos nuotraukos labai skirtingos. Įamžinti skirtingi laikotarpiai, skirtingos nuotaikos, skirtingi modeliai. Vienas fotosesijas darėme Korsikoje, kitas Italijoje, dar kitas Lietuvos kaime, studijoje ar Turniškėse prie upės. Bet visos nuotraukos turi jungiančią atmosferą“, - neabejoja dizaineris, kuriam ši paroda yra tarsi laiko mašina.

Į parodą A. Pogrebnojus pakvietė ir savo buvusias mylimąsias ir mūzas, kurių nuotraukos taip pat papuošė gausią dizainerio darbų retrospektyvą. Svarbiausia, anot jo, nuotraukose yra ne rūbas. Svarbiausia yra atmosfera ir bendras jausmas.

Parodos akimirkos:

„Kaip fotografai, taip ir dizaineriai turi savo mūzas. Dalis modelių buvo mano draugės. Dabar daugiausiai nuotraukų yra Monikos, nes ji yra svarbiausia moteris mano gyvenime. Tačiau parodoje bus ir kitų moterų, kurios buvo mano gyvenime. Iš gyvenimo to neišmesi. Kiekviena mūza vyro gyvenime palieka tam tikrą antspaudą. O kartais netgi pakeičia visą gyvenimą iš esmės, - įsitikinęs mados kūrėjas. - Parodoje bus įdomu susitikti savo buvusias mūzas. Tada, kai jos fotografavosi, joms buvo 20 metų. Dabar jos jau subrendusios keturiasdešimtmetės moterys. Ir, beje, netgi geriau atrodo, nei jaunystėje. Nereikia bijoti to jaunystės kulto. Grožis susijęs ne su išvaizda, bet su protu.“

Parodoje lankytojai turės unikalią galimybę išvysti buvusius dizainerio darbus. Nes A. Pogrebnojus neturi nei vieno drabužio iš savo buvusių kolekcijų.

„Visi jie yra pas žmones. Rūbas turi gyventi su žmogumi. Negalima jų kaupti. Daiktas, kuris kabo spintoje, po penkerių metų miršta ir pasidaro kaip mumija. Jei jo neparduodi, turi jį padovanoti ar atiduoti. Baisiausia dizainerių klaida yra ta, kad jie kaupia savo daiktus“, - pabrėžia mados kūrėjas.

Paroda Lietuvos fotomenininkų sąjungos galerijoje "Prospekto galerija" veiks rugsėjo 30 - spalio 11 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)