HC „Utenai“ – vicečempionų kirtis

Lietuvos vicečempionai Vilniaus VHC „Šviesa“ rankininkai išvykoje 11 įvarčių skirtumu – 38:27 (20:14) palaužė praėjusį sezoną paskutinėje vietoje likusius HC „Utena“ atstovus.

Iki 12 rungtynių minutės rungtynės vyko įvartis į įvartį, tačiau netrukus vilniečiai trūktelėjo į priekį – 13:8 ir aikštės šeimininkai nebesugebėjo pakreipti įvykių savo naudai.

Vilniečius į pergalę vedė Skirmantas Plėta, įmetęs 9 įvarčius (2 iš 7 m), Valdas Drabavičius pridėjo 5, Tomas Bernatavičius ir Tadas Jurelevičius – po 4, Mindaugas Sukackas – 3 (1 iš 7 m).

Utenos komandos gretose nesulaikomas buvo Arūnas Urbonas, įmetęs 10 įvarčių (3 iš 7 m), Tomas Čiužas pridėjo 5, Tadas Mikuckis – 4.

Skirmantas Plėta („Šviesos“ lyderis): „Visai geros pirmos rungtynės. Laukia ilgas sezonas, tad abi komandos stengėsi susižaisti. Iš pradžių buvo apylygės rungtynės, tačiau vėliau šeimininkų komanda pavargo ir mes laimėjome. Manau, kad mes esame geriau pasiruošę fiziškai“.

Martynas Paukštė (HC „Utena“ komandos vadovas): „Pirmas kėlinys buvo visai geras, tiesiog buvo gražu žiūrėti. Po to žaidėjai truputį perdegė, gal per mažai pasitikėjo savo jėgomis ir atsirado spragų. Antrajame kėlinyje galbūt koją pakišo pernelyg didelis noras sumažinti persvarą, buvo neparuoštų metimų ir galiausiai svečiai susikrovė dviženklę persvarą“.

Nors vilniečių gretose nebeliko į Olandiją rungtyniauti išvykusio lyderio Vaido Trainavičiaus ir į HC „Vilnius“ ekipą sparnus pakėlusio gynybos ramsčio Domanto Čuplinsko, tačiau „Šviesa“ yra galinga ekipa, rankinio specialistų įvardijama viena iš realių pretendenčių pakovoti dėl Lietuvos čempionų titulo.

„Šviesos“ komandą papildė ir nuo šiol vyr. trenerio pareigas eina Gintaras Paškevičius. Šis rankinio specialistas iš Vilniaus „Tauro“ sporto mokyklos į komandą atsivedė ir savo auklėtinius: Ramunį Rosvaldą (kairysis pusiau kraštas, ūgis – 204 cm), Simą Stankevičių (linijos žaidėjas, 200 cm), Paulių Grigelį (vartininkas, 198 cm), Jovydą Jurevičių (linijos žaidėjas, 196 cm), Dovydą Kuodį (linijos žaidėjas, 194 cm) ir Igną Kuprevičių (kairysis pusiau kraštas, 192 cm).

Taip pat „Šviesa“ pasistiprino ir patyrusiu žaidėju – 1974 metais gimusiu Petru Raumėnu (dešinysis pusiau kraštas, 196 cm). Jis pastaruosius metus legionieriaus duonos ragavo Italijoje. Buvusios jo komandos: Vilniaus „Šviesa“, Kauno „Lūšis“, „Westmanayerio IBV“ (Islandija), „Ankaros ASKI“ (Turkija), „Sassari“ ( Italija), „Bologna UNITED“ (Italija), „Teknoelektronika Teramo“ (Italija) ir „Ambra“. (Italija).

„Šviesos“ atstovai įvardija, kad jų tikslas – per artimiausius dvejus-trejus metus prasibrauti į Europos rankinio federacijos (EHF) taurės turnyrą. Norint tai įgyvendinti, vilniečiai pirmiausia turi tapti Lietuvos čempionais.

Tuo tarpu HC „Utena“ ekipos tikslai yra kur kas kuklesni – jie nori pakilti iš paskutinės vietos ir galbūt pakovoti atkrintamosiose rungtynėse.

Iš Utenos į kitas ekipas rungtyniauti išvyko du žaidėjai: Mantas Reinys ir Mindaugas Agurkis, dėl traumų ir kitų priežasčių sportuoti nustojo Tautvydas Banys ir Ernestas Kalitončik, tačiau komandą papildė būrys naujokų: Šarūnas Bikus, Nerijus Vainius, Mantas Kulionis, Viktoras Želudkovas, Giedrius kvyklys ir Arūnas Urbonas.

„Stengsimės kuo geriau sužaisti kiekvienas rungtynes. “, – sakė HC „Utena“ treneris Gediminas Paukštė.

Šiauliečiams – alytiškių antausis

Praėjusio sezono bronzos medalių laimėtojai Alytaus „Almeidos-Stronglaso“ rankininkai „Vivus.lt Rankinio lygos“ čempionatą pradėjo užtikrinta pergale – išvykoje rezultatu 33:20 (14:10) palaužė Šiaulių SM „Dubysos-Gubernijos“ atstovus.

Alytaus gretose nesulaikomas buvo Gintautas Adamkevičius. Jis įmetė 10 įvarčių, Aurelijus Sabonis ir Irmantas Asakavičius pridėjo po 5, Žygimantas Micevičius ir Linas Paliušis – po 4 įv.

Šiauliečių gretose po 6 įvarčius įmetė Gabrielius Virbauskas ir Mindaugas Nakvosas (1 iš 7 m), 4 – Jocas Gedvinas.

Alytiškiai savo trofėjų kolekcijoje turi sidabro (iškovoti 2013 metais) ir bronzos medalius (2014 m.), tad jų dabartinis siekis tapti čempionato nugalėtojais.

„Almedai-Stronglasui“ pavyko išsaugoti praėjusio sezono komandos sudėtį ir dar pasipildyti ekipą keliais jaunais ir perspektyviais žaidėjais, Alytaus sporto ir rekreacijos centro auklėtiniais: Sauliumi Skliutu (gimė 1996 metais, vartininkas), Ernestu Jančiuku (1997, vartininkas), Nagliu Fišeriu (1997, linijos žaidėjas), Tomu Zabita (1996 dešinysis pusiau kraštas).

Komandai vis dar negalės padėti pagrindinis vartininkas Rytis Cipkus. Jis per praėjusio sezono pusfinalio dvikovą su Vilniaus VHC „Šviesa“ patyrė kryžminių kelio raiščių plyšį ir dar kelis mėnesius atliks reabilitaciją.

Šiauliečių gretose įvyko mažiau pokyčių: komandą paliko Deivydas Virbauskas, tačiau papildė keli jauni žaidėjai: Benas Butkus, Gytis Krikštanavičius ir vartininkas Ričardas Alūza.

Šiauliečiai sezoną pradėjo be traumas besigydančių Aivaro Budrio ir žaidžiančiojo trenerio Artūro Strupo.

„Mūsų tikslas reguliariajame čempionate užimti penktą-šeštą vietas ir garbingai kautis atkrintamose varžybose“, – kalbėjo Šiaulių ekipos vyr. treneris Arūnas Balčiūnas.

Atjaunėjusi čempionų ekipa palaužė lygos naujokus

Penkiskart Lietuvos čempionas Klaipėdos „Dragūnas“ Pasvalyje rezultatu 29:21 (16:11) nugalėjo po pertraukos į lygą sugrįžusią Pasvalio RSK „Rankininko/SM“ komandą.

Klaipėdiečiai visas rungtynes buvo priekyje ir varžovams apie pergalę pagalvoti neleido.

„Dragūną“ į pergalę vedė po 6 įvarčius pelnę Arvydas Bučius, Mindaugas Dumčius (2 iš 7 m) ir Karolis Stropus (1 iš 7 m), po 3 pridėjo Šarūnas Ugianskis ir Laurynas Simonavičius.

Pasvalio gretose išsiskyrė 7 (4 iš 7 m) įvarčius įmetęs Arnas Tekutis, 4 – Eligijus Povilionis, 3 – Tautvydas Tekutis.

Priminsime, kad Lietuvos čempionas šiemet yra atjaunėjęs: klaipėdiečiai prarado savo atakų organizatorių ir rezultatyviausią žaidėją Beną Petreikį (išvyko į Austriją), Evaldas Griežė pasirinko darbą ir rungtyniavimą trečiojoje Norvegijos rankinio lygoje, sportinę karjerą baigti nusprendė Remigijus Vaičikauskas.

Traumas gydosi ir kol kas dragūniečiams padėti negali vartininkai Aistis Pažemeckas, Lukas Simanavičius ir vienas iš lyderių Jonas Truchanovičius. Čempionų ekipą paliko ir du senbuviai – Gražvydas Juška ir Darius Jasinskas, tačiau po metų pertraukos į ekipą grįžo Gediminas Vaitkus.

HC „Vilnius“ neatsilaikė prieš A. Grigėno atakas

HC „Vilnius“ rankininkai savo žiūrovų akivaizdoje beveik 50 minučių atkakliai priešinosi Varėnos „Ūlos“ ekipai, tačiau galiausiai vilniečiai nusileido 9 įvarčių skirtumu – 25:34 (11:14).

Alytiškius į pergalę vedė Arminas Grigėnas, įmetęs net 15 įvarčių (5 iš 7 m), Remigijus Čepulis pridėjo 5, Gražvydas Sereičikas ir Donatas Leknickas – po 3 įv.

Iš vilniečių išsiskyrė 6 įvarčius įmetęs Marius Panavas, 5 pridėjo Šarūnas Sakalauskas, 4 (3 iš 7 m) – Kostas Plaušinaitis.

HC „Vilnius“ išsaugojo praėjusio sezono ekipos branduolį, tačiau sezoną pradėjo nukraujavę – kol kas dėl traumų negalės padėti keli pagridinės sudėties žaidėjai: Domantas Čuplinskas, Martynas Žala, Evaldas Veida ir Paulius Linkevičius.

Anot HC „Vilnius“ komandos vadovo Kęstučio Lapinsko, jie komandai galės padėti turbūt tik nuo lapkričio mėnesio.

Šiemet HC „Vilnius“ į savo gretas pasikvietė Mindaugą Agurkį, Karolį Antonovičių, Martyną Buinevičių ir Luką Markaitį. Komandą treniruoja Marius Baranauskas, Andžejus Lysionokas ir Gintas Galkauskas.

„Ūla“ taip pat papildė savo gretas: iš Estijos į gimtąją Varėną sugrįžo Gražvydas Sereičikas, į komandą įsiliejo penki jauni ir perspektyvūs Varėnos sporto mokyklos auklėtiniai – Laurynas Petrušis, Deivas Eidukonis, Dominykas Balionis, Gytis Valentukevičius ir Kęstas Leikauskas. „Ūlos“ komandos vyr. trenerio vairą iš Rolando Markino perėmė vienas geriausių visų laikų „Ūlos“ rankininkų Tautvydas Mikalauskas.

Varėniškiai savo pajėgumą jau įrodė praėjusį savaitgalį, kai namuose rezultatu 28:26 (11:10) palaužė „Dragūną“ ir iškovojo Lietuvos rankinio supertaurę.

Kauno derbyje – užtikrinta granitiečių pergalė

Šiemet sustiprėjęs Kauno „Granitas-Gaja-Karys“ be didesnio vargo 12 įvarčių persvara – 29:17 (14:7) palaužė kitą Laikinosios sostinės komandą – Kauno LSU.

Namų teisėmis rungtyniavę LSU rankininkai jau antrojo kėlinio pradžioje atsiliko 9 įvarčiais – 9:18 ir rungtynės nebekėlė intrigos.

Granitiečius į pergalę vedė Vaidas Drevinskas, įmetęs 7 įvarčius, Deividas Virbauskas pridėjo 6 (1 iš 7 m), Lukas Feoktistovas – 4, Valdas Jarukas – 3 įv.

Iš LSU komandos išsiskyrė Paulius Orlovskis, įmetęs 7 įvarčius (2 iš 7 m), Saulius Katkevičius pridėjo 4 (2 iš 7 m), Marius Bulkevičius – 2 įv.

„Granito-Gajos-Kario“ vadovai šiemet turi daug ambicijų, kadangi ekipa sustiprėjo: iš Kauno LSU išėjo ir į granitiečių gretas įsiliejo Egidijus Morkūnas (dešinysis pusiau kraštas), taip pat komandą papildė jauni žaidėjai: Manvydas Lazauskas (kairysis pusiau kraštas, atvyko iš Pasvalio), Deividas Virbauskas (universalus žaidėjas, persikėlė iš Šiaulių), Lukas Gurskis (203 cm ūgio vartininkas, iš Pasvalio) ir Mantas Reinys (dešiniojo krašto žaidėjas iš Utenos).

Granitiečiai sezoną pradėjo be kairio pusiau krašto Pauliaus Šarkausko. Jam buvo atlikta klubo sąnario operacija. Tikimasi, kad jis komanda galės padėti jau lapkričio mėnesį.

„Mes visada esame rimtai nusiteikę pakovoti dėl medalių, o kaip bus – pamatysime“, – sakė „Granito-Gajos-Kario“ klubo valdybos pirmininkas Algis Mikučionis.

Granitiečių ekipą ir toliau treniruoja olimpinis rankinio čempionas Valdemaras Novickis.

Visai kitokia padėtis su Kauno LSU ekipa. Ji šiemet versis daugiausiai studentais. Iš patyrusių ekipos senbuvių liko tik vartininkas Donatas Pocius ir centro pozicijoje rungtyniaujantis Saulius Katkevičius.

„Mūsų ekipa – studentų. Rungtyniaus daugiausiai 1994-1995 metais gimę rankininkai. Ryžto, ambicijų ir energijos turime daug, tačiau trūksta patirties. Visgi, vaikinai nori jos semtis ir sieksime kovoti, pagąsdinti kiekvieną savo varžovą“, – kalbėjo Kauno LSU treneris Antanas Katkevičius.

Čempionato sistema

„Vivus.lt Rankinio lygos“ reguliariame čempionate iš viso bus sužaista 90 rungtynių, o kartu su atkrintamoms ir finalo rungtynėmis – nuo 107 iki 116 rungtynių. Čempionato rungtynės vyks šeštadieniais. Jeigu turo metu dėl iš anksto žinomų priežasčių komanda žaidžia dvejas rungtynes per vieną savaitę, tuomet vienerios rungtynės vyks trečiadienio vakarą.

Pirmame čempionato etape kiekviena komanda sužais po 2 rungtynes – po vienerias rungtynes namuose bei išvykoje. Į antrą etapą pateks aštuonios geriausios ekipos ir jos varžysis tokiu principu: 1 ir 8 (ketvirtfinalis 1), 2-7 (ketvirtfinalis 2), 3-6 (ketvirtfinalis 3), 4-5 (ketvirtfinalis 4) komandos.

Pusfinalyje susitiks ketvirtfinalio 1 ir ketvirtfinalio 4 nugalėtojai bei ketvirtfinalio 2 ir ketvirtfinalio 3 nugalėtojai. Dėl trečios vietos žaidžia pusfinalyje pralaimėjusios, finale – pusfinalyje laimėjusios komandos. Finale bus kovojama iki trijų pergalių, kitos atkrintamos rungtynės bus žaidžiamos iki dviejų pergalių. Aikštės pranašumą turi aukštesnę vietą pirmame čempionato etape užėmusi komanda.

„Šiemet čempionatas bus intriguojantis ir įdomus. Manau, kad šiemet kovos bus atkaklesnės, nei pernai“, – teigė lygos direktorius Tadas Jansonas.