„Nepakartojamas jausmas buvo žengti kartu su komanda ne tik kovojant su Maskvos CSKA, bet ir Eurolygos ar Europos lygose. Buvo daug nuopolių ir pakilimų, tačiau labai smagu, kad „Žalgiris“ išliko, tad mes turime kur ir su kuo švęsti tokį garbingą ir gražų jubiliejų. Mažai šaliai toks unikalus krepšinio stebuklas kaip „Žalgiris“ yra didžiulis turtas. Nuo vaikystės iki dabar jis užima svarbią vietą manyje ir taip bus visada. „Žalgiris“ – tai laisvės, tikėjimo ir gerų emocijų simbolis“,– virpančiu balsu pasiruoštą kalbą rėžė A. Sabonis.

Kartu su A. Saboniu renginyje buvo pagerbti ilgametis klubo direktorius Ginas Rutkauskas ir į skambiąsias 1998 bei 1999 metų pergales komandą vedęs treneris Jonas Kazlauskas. Jiems buvo įteikti „Žalgirio“ garbės ordinai.

Be apdovanojimų neliko ir vienas geriausių visų laikų „Žalgirio“ krepšininkų Saulius Štombergas, buvęs krepšininkas ir dabartinis treneris Gintaras Krapikas bei jau dešimtą sezoną komandoje žaidžiantis jos kapitonas Paulius Jankūnas, kuriems buvo įteikti „Žalgirio“ garbės ženkleliai.

Komandos istorija

1944 metais, dar tebevykstant Antrajam pasauliniam karui, buvo įkurta Kauno „Žalgirio“ sporto draugija. Tų pačių metų spalio 13 dieną įvyko pirmosios rungtynės.

Laikinosios sostinės komanda jau po trijų metų triumfavo TSRS čempionate. Tai žalgiriečiams iš viso pavyko padaryti penkis kartus (1947, 1951, 1985, 1986 ir 1987).

1981 m. „Žalgiris“ pirmą kartą dalyvavo Europos taurių laimėtojų turnyre ir pasiekė ketvirtfinalį. 1985 m. finale jie nusileido „Barcelona“ klubui.

1986 m. klubas debiutavo Europos čempionų taurės turnyre ir tik finale pralaimėjo Zagrebo „Cibona“ klubui. Tais pačiais metais 84:78 nugalėtas Buenos Airių „Ferro Carril Oeste“ klubas ir iškovota Tarpžemyninė Viljamo Džonso (William Jones) taurė. Tai aukščiausias klubinių krepšinio komandų laimėjimas pasaulyje.

1998 m. kauniečiai Europos krepšinio taurės finale 82:67 įveikė Milano „Stefanel“ klubą ir pateko į Eurolygą, kurioje triumfavo jau debiutiniame sezone. 1999 m. istoriniame finale „Žalgiris“ 82:74 parklupdė Bolonijos „Kinder“ komandą.

„Žalgirio“ krepšininkai tris kartus (1991, 1992 ir 1993) tapo Lietuvos lygos čempionais ir 16-ą sykių pasidabino aukso žiedais Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

Kauno komanda taip pat 5 kartus laimėjo Baltijos krepšinio lygą (BBL) ir 4 sykius - Lietuvos krepšinio federacijos (LKL) taurę.

A. Sabonio karjera „Žalgiryje“

Savo krepšininko karjerą 1981 m. „Žalgiryje“ pradėjęs A. Sabonis tituluočiausiam Lietuvos klubui padėjo iškovoti daugybę naujų trofėjų. Dešimtmetį su pertraukomis Kaune rungtyniavęs A. Sabonis visada vilkėjo 11-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius.

Vos 17-os prie „Žalgirio“ prisijungęs vidurio puolėjas per trumpą laiką su komandos draugais tapo nenugalima jėga. 1985 m. „Žalgiris“ nutraukė Maskvos CSKA dominavimą ir net tris kartus iš eilės tapo tuometinės Tarybų Sąjungos čempionais, o A. Sabonis buvo pripažintas geriausiu Europos krepšininku.

Panašių laurų jis sulaukė sugrįžęs užbaigti karjeros į „Žalgirį“ 2003-2004 m. sezone. A. Sabonis buvo pripažintas naudingiausiu Eurolygos reguliariojo sezono ir TOP-16 etapo žaidėju. Kelią aktyviajame krepšinyje jis baigė tapdamas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionu.

Beje, A. Sabonis yra rungtyniavęs ir „Žalgirio“ arenoje. Prieš porą metų su „Žalgirio“ veteranų komanda jis dar kartą įveikė Maskvos CSKA bendraamžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)