Lietuvos vadovės teigimu, tylus pritarimas agresijai nėra tas tarptautinės bendruomenės atsakas, kuris padėtų išsaugoti stabilumą visame pasaulyje.

„Taikos pasaulyje išsaugojimas reikalauja kolektyvinės atsakomybės, pastangų ir ryžto, taip pat ir įsipareigojimų vykdymo. Visų valstybių saugumas yra nedalomas, visi esame atsakingi už taikią ir stabilią ateitį. Turime veikti visi kartu, kad būtų sustabdyti ginkluoti konfliktai, suverenių valstybių sienų perbraižymas ir „įšaldytų“ konfliktų kūrimas. Ir turime tai daryti nedelsdami“, - sakė Lietuvos vadovė.

Pasak D. Grybauskaitės, globalus saugumas pastaraisiais metais dramatiškai pasikeitė. Nebesilaikoma tarptautinių susitarimų, atsirado naujų terorizmo formų, kurių tikslas - išgąsdinti žmones ir šalis, bandyti pasauliui primesti savo taisykles ir tvarką. Nuolaidų negalima daryti nei teroristams, nei karo propaguotojams. Negalime užsimerkti ir manyti, kad problemos ir konfliktai išnyks savaime. Kiekviena valstybė turi prisiimti atsakomybę už pasaulio taikos išsaugojimą.

Prezidentė atkreipė pasaulio lyderių dėmesį, kad tokie iššūkiai saugumui kyla įvairiose pasaulio vietose. Teroristai Artimuosiuose Rytuose vykdo išpuolius, Rytų Europoje pažeidžiamas suverenių valstybių teritorinis vientisumas, prieš jas vykdoma karinė agresija. Visiems jiems būtina skirti tinkamą ir efektyvų tarptautinės bendruomenės atsaką.

Lietuvos vadovė pabrėžė, kad JT kartu su kitomis tarptautinėmis organizacijomis, tokiomis kaip NATO ir ES, turi išpildyti savo įsipareigojimą ir daryti viską, kad šie ir kiti konfliktai būtų kuo greičiau išspręsti.

„Jeigu mums nepavyks ir smurtas, agresija ir teroras laimės, rizikuojame atsibusti pasaulyje, kuriame vieni kariauja su kitais ir viešpatauja chaosas. Viskas, dėl ko dirbome, viskas, ką sukūrėme, pasaulis, kuriame gyvename, bus sunaikintas. Tylus pritarimas tokioms brutalioms agresijos formoms nėra tinkamas tarptautinės bendruomenės atsakas. Turime grįžti prie Jungtinių Tautų ištakų - išlaikyti taiką pasaulyje. Turime skirti kuo daugiau dėmesio mūsų visų nedalomam saugumui“, - sakė Prezidentė.

Lietuvos vadovė paragino visas pasaulio valstybes niekada neatsisakyti vertybių, kurios jas visas jungia, ir jau šiandien imtis konkrečių veiksmų prieš iššūkius viso pasaulio saugumui.