Šiemet Europos kalbų dieną Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazijoje nuspręsta paminėti poeto K. Donelaičio 300-ąsias gimimo metines.

Išklausę Europos Sąjungos himną, prisiminę Kalbų dienos atsiradimo istoriją, mokiniai klausėsi draugų deklamuojamų ištraukų iš Just. Marcinkevičiaus poemos „Donelaitis“. O paskui „prakalbo“ ir K. Donelaitis: net septyniomis kalbomis nuskambėjo ištrauka iš jo poemos „Metai“. „Pavasario linksmybių“ pradžia „Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą“ skambėjo lietuviškai, latviškai, rusiškai, angliškai, vokiškai. Lenkiškai poeto žodžiai pakluso direktoriaus pavaduotojai L. Kukanauzienei, ukrainietiškai „Pavasario linksmybių“ ištrauką perskaitė viešnia iš „Santarvės“ vidurinės mokyklos Nikoleta Heider. O paskui visi sutartinai pakartojo prieš daugelį metų poeto parašytus ir mus pasiekusius žodžius: „Jau saulelė...“

Ne tokia dažna proga išgirsti tą patį kūrinį, skaitomą keliomis kalbomis. O K. Donelaičio „Metai“ tam labai dėkingas kūrinys, yra išverstas į daug kalbų. Tad šių metų Europos kalbų dienos šventė Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazijos mokiniams buvo puiki galimybė įsiklausyti, išgirsti, suvokti kalbų garsinius skirtumus, eiliavimo ypatumus.