Įtariamasis spruko į mišką

„Lėno“ medžiotojų klubo nariai labai sunerimo savo medžioklės plotuose trečiadienio vakarą išgirdę šūvį. Klubo narys Saulius GRYNAS.lt pripažino, kad medžiotojai greitai susiorientavo, jog miške gali būti brakonieriaujama.

Kaip tik todėl siekiant sučiupti brakonierius, pasak pašnekovo, buvo surengta pasala. Jos metu buvo patikrintas vienas miške buvęs automobilis. Tačiau jame grobio rasta nebuvo. Klubo medžiotojai, prižiūrintys savo medžioklės plotus, taip lengvai rankų nenuleido. Kitą dieną jie nutarė patikrinti tą vietą, kurioje vakare nuaidėjo šūvis.

„Dieną nutarėme paieškoti galimai sumedžioto žvėries. Tada buvo pastebėti du einantys žmonės. Vienas iš jų ant pečių nešėsi tauriojo elnio galvą su ragais. O kitas, pastebėjęs atvažiuojančią mašiną, pabėgo į krūmus. Ragus nešęs vyras yra „Veprių“ medžiotojų būrelio pirmininkas Povilas. Iš matymo jį pažinojau, bet ir jis mane pažinojo. Kadangi aš jį pažinojau, jis nebėgo. Tiesiog siūlė susitarti, kad visa tai nebūtų viešinama. Tai nufilmavau vaizdo registratorium. Yra garso įrašas. O su tuo vyru, kuris paspruko, Povilas bendravo telefonu. Jo vardas Ričardas. Ir telefonu jis sakė: Ryčka, išlysk“, - GRYNAS.lt kalbėjo pašnekovas.
L. Jonauskas
Kitą dieną, apie pirmą valandą, medžiotojai pamatė palauke einančius du asmenis ir prie jų privažiavo. Vienas iš jų nešėsi elnio galvą. Tada buvo iškviesta aplinkos apsauga. Bet kol ji atvyko, tas žmogus pabėgo į mišką. Tuomet buvo pakviesti du policijos ekipažai, kad padėtų surasti įtariamuosius, bet tai nepavyko, nes miškas labai pelkėtas.

Tačiau pasiūlymu susitarti gražiuoju medžiotojas nesusidomėjo ir apie šį įvykį pranešė Ukmergės rajono aplinkos apsaugos agentūrai. Vyras tikisi, kad vykstantis tyrimas padės išaiškinti brakonierių.

Brakonieriaus mašinoje – aplinkosaugininkas

Penktadienį Saulius GRYNAS.lt žurnalistams teigė  esantis miške, kur ieško galimai neteisėtai sumedžioto gyvūno kūno. „Dabar esu paieškose. Ieškome kūno, jei dar nespėjo išvežti. Bet įdomiausia tai, kad gavau patvirtinimą, jog tą vakarą, kai buvo pasigirdęs šūvis, patikrinus miške sutiktą mašiną, joje, be kita ko, buvo ir vienas aplinkosaugininkas. Dieną buvo Povilas su kitu vyru, bet iš vakaro mašinoje sėdėjo ir pareigūnas“, - aiškino Saulius.

Įvertinęs visas aplinkybes, vyras mano, kad gali būti taip, jog vakare žvėris buvo nušautas, o dieną, kad būtų sukelta mažiau įtarimų, galėjo būti suplanuota atvažiuoti jį pasiimti. „Dabar galima medžioti tauriųjų elnių patinus. Tik patelės nemedžiojamos. Tačiau šitie žvėrys yra licencijuojami. Medžioti jie galėjo, bet tauriųjų elnių licencijos jau buvo išnaudotos. Todėl elnias sumedžiotas nelegaliai, nors medžioklės lapas ir buvo“, - kalbėjo medžiotojas.
Sauliaus užfiksuotas įtariamasis tarėsi kalbėdamas telefonu

Paklaustas, ar gretimo medžiotojų klubo vadovas dažnai užklysta į „Lėno“ medžioklės plotus, vietos medžiotojas aiškino, kad šis asmuo įtarimų kėlė jau seniai. „Šitas asmuo pasirodydavo būtent rujos metu. Jis pats sakė, kad elniai yra jo azartas. Todėl mes tuos medžiotojus stebėdavome“, - pripažino Saulius.

Pasidomėjus, ar „Veprių“ medžiotojų klubo pirmininką su elnio galva aptikęs vyras nesusilaukė grasinimų, Saulius teigė, kad dabar to nebuvo, tačiau prasitarė, kad kiek anksčiau ėmėsi priemonių, kad vyras netektų darbo, kurį dirbdamas turi daugiau laiko, kurį gali praleisti miške.
Medžiotojas Saulius
Bet įdomiausia tai, kad gavau patvirtinimą, jog tą vakarą, kai buvo pasigirdęs šūvis, patikrinus miške sutiktą mašiną, joje, be kita ko, buvo ir vienas aplinkosaugininkas. Dieną buvo Povilas su kitu vyru, bet iš vakaro mašinoje sėdėjo ir pareigūnas.

„Spaudimas buvo netiesioginis – per kitus. Aš esu aktyvus medžiotojas ir dažnai būnu miškuose, bet tie žmonės nepageidauja, kad tai daryčiau. Aš turiu nemažai laisvadienių. Todėl buvo prašoma mane pašalinti iš darbo, kad būčiau priverstas ieškoti kito. Tai vyko anksčiau. Dabar tiesioginių grasinimų nesulaukiau. Bet įraše girdėti, kad dabar man viskas „ant sąžinės gulės“, - prisiminė Saulius.

Žvėries kūno vis dar ieškoma

Ukmergės rajono agentūros vedėjas Jonas Čivas teigė, kad pradėtas tyrimas, siekiant išaiškinti galimą brakonieriavimo atvejį. Tačiau nuo detalesnių paaiškinimų jis susilaikė. Jis sakė, kad kol kas turima labai mažai informacijos ir paminėjo, „kad viskas gali būti kitaip nei mums atrodo“. Bet ką konkrečiai jis turėjo omenyje, nedetalizavo. Nepaisant to, jis pažadėjo, kad kai bus daugiau informacijos, patys aplinkosaugininkai praneš apie tyrimo eigą.

„Nuo komentarų susilaikysim. Yra įtariamas brakonieriavimas, bet tai dar neįrodyta. Ragai yra, bet visų galų dar nesuvedėme. Kūno dar ieškoma. Toks atvejis tikrai buvo registruotas ir jis tiriamas toliau. Nenorime užbėgti įvykiams už akių. Informuosime, kai bus daugiau aišku nei yra dabar“, - kalbėjo aplinkosaugininkas.

Pasidomėjus, ar jis turi žinių, kad nelegalioje medžioklėje dalyvavo ir aplinkos apsaugos pareigūnas, J. Čivas pateikė trumpą atsakymą: „Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti.“

Viceministras: tyrimą atlieka geriausias Lietuvos aplinkosaugininkas

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas sakė turintis duomenų apie šį incidentą. GRYNAS.lt jis patvirtino vietinių medžiotojų teiginius, kad naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį maždaug vidurnaktį medžiotojai savo medžioklės plotuose išgirdo šūvį.

„Medžiotojai tada mobilizavosi, pranešė aplinkosaugininkams. Prasidėjo budėjimas prie miško, tikintis sučiupti pažeidėją. Buvo sustabdytas automobilis ir, mano žiniomis, iš jame buvusių trijų asmenų vienas buvo aplinkos apsaugos inspektorius. Tačiau tą vakarą nieko nustatyti nepavyko. Kitą dieną, apie pirmą valandą, medžiotojai pamatė palauke einančius du asmenis ir prie jų privažiavo. Vienas iš jų nešėsi elnio galvą. Tada buvo iškviesta aplinkos apsauga. Bet kol ji atvyko, tas žmogus pabėgo į mišką. Tuomet buvo pakviesti du policijos ekipažai, kad padėtų surasti įtariamuosius, bet tai nepavyko, nes miškas labai pelkėtas. Tačiau vyrų asmenybės yra žinomos“, - aiškino viceministras.

Jo teigimu, įvykį tiriantys pareigūnai pirmadienį išsikvies brakonieriavimu įtariamą vyrą, kad jis paaiškintų, kaip viskas įvyko. O tada bus sprendžiama, kam surašyti protokolą. L. Jonauskas sakė, kad brakonieriui teks nemenkai paploninti piniginę. Jei paaiškės, kad iš tiesų vyko neteisėta medžioklė, brakonieriui gresia teisės medžioti netekimas nuo vienerių iki penkerių metų. Taip pat, pasak pašnekovo, gresia nuo 3000 iki 6000 litų dydžio bauda. O gamtai padaryta žala viršys 19 tūkstančių litų. Taip pat gresia ginklo konfiskavimas. Be to, teismas spręs, ar konfiskuoti automobilį.
L. Jonauskas
Mano žiniomis, iš jame buvusių trijų asmenų vienas buvo aplinkos apsaugos inspektorius. Tačiau tą vakarą nieko nustatyti nepavyko. Kitą dieną, apie pirmą valandą, medžiotojai pamatė palauke einančius du asmenis ir prie jų privažiavo. Vienas iš jų nešėsi elnio galvą.

Pasidomėjus, kas laukia automobilyje aptikto aplinkosaugininko, viceministras teigė, kad viskas priklausys nuo to, kas bus pripažintas brakonieriumi: „Jei sustabdytame automobilyje buvo ginklai, bet jie buvo vežami teisėtai, turėti visi dokumentai, ginklai buvo dėkluose, nebuvo medžiojama, tai atsakomybės neužtraukia. Bet jei paaiškės, kad elnią sumedžiojo pareigūnas, jam Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato dar didesnę atsakomybę. O toliau būtų tęsiamos tarnybinio nusižengimo procedūros. Bet kol kas jo tarp įtariamųjų nėra. Dabar įtariamasis tik vienas.“

Visgi L. Jonauskas tikisi, kad tyrimas bus objektyvus, nes jam vadovauja vienas geriausių Lietuvos aplinkosaugininkų, kuris bus pajėgus nešališkai įvertinti visas aplinkybes: „Tyrimą atlieka ir tolimesnius veiksmus tęs vienas iš kelių geriausių Lietuvos aplinkosaugininkų, kuris yra ne kartą apdovanotas, skatintas už gerą darbą. Dėl to aš jaučiuosi labai ramiai ir esu įsitikinęs, kad bus principingai pažiūrėta į tyrimą, nesvarbu kas brakonieriavo: eilinis žmogus ar pareigūnas.“