Kaip jau skelbta, administracines bylas V. Tomkui ir dar keliems "Respublikos" bei "Vakaro žinių" darbuotojams Generalinė prokuratūra iškėlė balandžio 15 dieną, nutraukusi metus vykdytą ikiteisminį tyrimą dėl prieštaringai vertintų rašinių "Kas valdo pasaulį?", "Išgyventi Lietuvoje", "Virš Lietuvos žydras dangus!", "Valio! Lietuva bunda", "Ką prisiminti lietuviams ir žydams", "Vienu žodžiu" ir "12 laiškų, kurie sukrėtė pasaulį". Rimo Valeikio karikatūromis iliustruotos publikacijos apie žydus ir netradicinės seksualinės orientacijos asmenis buvo paskelbtos praėjusių metų vasario-kovo mėnesiais, per tuometinio Prezidento Rolando Pakso apkaltos įkarštį.

Antradienį vykusiame posėdyje išklausęs teisėjo pranešimą apie jam priskiriamus pažeidimus, V. Tomkus sakė nesuprantąs, dėl ko apskritai yra surašytas pažeidimo protokolas, Kartu jis pabrėžė nesutinkąs su prokuratūros pateikiama savo veiksmų trakuote. Anot V. Tomkaus, minėtų rašinių ciklas buvęs visai ne apie žydus ar gėjus, o apie korupciją Lietuvoje.

Į kitą teismo posėdį, kuris planuojamas po savaitės, bus kviečiami nukentėjusiais save laikantys Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius bei gėjų atstovas Arnoldas Zdanevičius. Paaiškinimus teismui taip pat turėtų pateikti žinomi istorijos bei tautinių mažumų problemų tyrinėtojai, tarp kurių - dr. doc. Šarūnas Liekis bei prof. hab. dr. Liudas Truska.

Pasak teisėjo Audriaus Cinino, nuo specialistų ir liudytojų apklausos priklausys tolesnė šios bylos eiga.

Administracinė byla V. Tomkui ir kitiems dienraščių bendradarbiams iškelta pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 214(12) straipsnio 1 dalį. Ši kodekso norma numato, kad už spaudinių, propaguojančių nacionalinę, rasinę ar religinę nesantaiką, gaminimą ir platinimą gali būti skiriama iki 5 tūkst. litų administracinė bauda.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją