Vien tik sekdami žinias ir nuolat girdėdami labai neigiamų naujienų srautą, dauguma iš karto padarytų išvadą, kad bendra situacija tik blogėja, įtampa tarp Rusijos ir Vakarų auga, kalbama apie XXI a. šaltąjį karą, ir jokių prošvaisčių nematyti. Esant tokiai situacijai būtų logiška spėti, kad investavusiesiems į Rusijos finansų aktyvus (ar tai būtų Rusijos skolos vertybiniai popieriai, ar šios šalies bendrovių akcijos) turėjo būti ypač sudėtingas ir nuostolingas periodas. Tačiau ar taip buvo iš tiesų?

Šiame straipsnyje į šį bei kitus klausimus pabandysime atsakyti pasitelkę akcijų rinką, tai yra rodiklį, kuris bando užbėgti įvykiams už akių ir nuspėti ateitį. Toliau pažvelgsime, kaip į svarbiausius šių metų įvykius reagavo tiek Rusijos, tiek kitų šalių akcijų rinkos, kas dėl visų šių įvykių nukentėjo labiausiai ir ar po įvestų ekonominių sankcijų situacija išties nežada nieko gero.

2014 m. pokyčiai

Pradėkime nuo elementarių skaičių. Pažvelgus į toliau pateiktus skirtingų akcijų rinkų 2014 m. kainų grafikus, galima pastebėti labai akivaizdų dalyką – Rusijos akcijoms 2014-ieji tikrai buvo daug prastesni nei daugumai kitų regionų. Nuo metų pradžios Rusijos akcijų indeksas „MSCI Russia“ smuko maždaug 9,5 proc. (visų akcijų indeksų rezultatai pateikiami JAV doleriais, tai yra įvertinus valiutų pokyčius). Palyginkime: bendrinis besivystančių rinkų indeksas „MSCI Emerging Markets“ šoktelėjo net 10,6 proc., JAV akcijų rinką atspindintis indeksas „MSCI USA“ pakilo 9,5 proc., o prasčiausiai sekėsi Vokietijos akcijoms – jų pokytis 2014 m., kaip ir Rusijos akcijų, buvo neigiamas ir siekė –4,8 procento.

Taigi, Rusijos akcijų rinka iš tiesų patyrė didžiausių nuostolių ir ypač didelį svyravimą. Tačiau, žvelgiant į pateiktus grafikus, galima padaryti dar kelias išvadas. Visų pirma tai, kad daugumai akcijų rinkų įvykiai Rusijoje, bent jau kol kas, beveik neturėjo jokios įtakos. Taip pat greičiausiai dauguma iš karto pasakys, kad Vokietija yra ta šalis, kuri nukentėjo labiausiai – būtent šios šalies akcijos, prasidėjus rimtesnėms kalboms apie ekonominių sankcijų įvedimą, patyrė didžiausių nuostolių.

Akcijų rinkos 2014 m.

Du svarbiausi periodai

Analizuojant pastarųjų septynių mėnesių Rusijos akcijų rinkos pokyčius, galima skirti du svarbiausius periodus: įvykiai Kijeve ir Kryme bei „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofa ir pradėtos taikyti griežtesnės sankcijos.

Per pirmąjį periodą (nuo 2014 m. sausio 22 iki kovo 14 d.) Rusijos akcijų indeksas koregavosi net 22 procentais. Tokio dydžio akcijų kainų korekcija nieko neturėtų stebinti, nes buvo užgrobta kitos šalies teritorija. Šis periodas buvo nuostolingas daugeliui analizuojamų akcijų rinkų (Vokietijos akcijos koregavosi 4,3 proc.), tačiau, pavyzdžiui, JAV akcijos sugebėjo išsilaikyti teigiamoje teritorijoje. Taigi, galima teigti, kad šie įvykiai buvo lokalesnio pobūdžio, šiek tiek didesnė įtampa buvo jaučiama geografiškai artimesniuose regionuose.

Per antrąjį periodą (nuo 2014 m. liepos 16 iki rugpjūčio 8 d.) ir vėl Rusijos akcijos patyrė didžiausią korekciją (–12,7 proc.). Ir nors Rusijos akcijos koregavosi mažiau nei per pirmąjį periodą, pasaulis šį įvykį vertino kaip didesnės grėsmės šaltinį. Per antrąjį periodą besivystančių rinkų akcijų krepšelis atsilaikė geriausiai (–1,9 proc.), o Vokietijos akcijos ir vėl patyrė didžiausių nuostolių (–9,2 proc.).

Sankcijos

Kas svarbaus įvyko pastarąjį mėnesį, tai yra po to, kai buvo numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas? Europos politikai, ilgą laiką kartoję, jog yra labai susirūpinę, galop ėmėsi veiksmų ir su JAV Rusijai pradėjo taikyti griežtas ekonomines sankcijas. Buvo pasirinkti tiksliniai sektoriai, tokie kaip finansai, energetika ir karinės pramonės. Pavyzdžiui, buvo uždrausta teikti ilgalaikes paskolas Rusijos bankams, nes nuo jų jie yra gana stipriai priklausomi. Be abejo, Rusija ilgai netylėjo ir pateikė atsakomųjų sankcijų Vakarams.

Europa apie sankcijas Rusijai pranešė liepos pabaigoje. Kaip galima matyti Rusijos akcijų indekso grafike, į Europos sankcijas Rusijos akcijų rinka reagavo nežymiai. Greičiausiai tokia situacija susiklostė dėl to, kad taip buvo tik patvirtintas faktas, apie kurį kalbėta jau gana ilgai. Dar iki įvedant sankcijas investuotojai į Rusijos akcijas buvo apskaičiavę gana neigiamą scenarijų.

O po atsakomųjų Rusijos sankcijų Vakarams, kurios buvo paskelbtos rugpjūčio 8 d., būtent Rusijos akcijų rinka atsitiesė daugiausia – net 9 procentais. Europos akcijos pasirodė esančios pačios silpniausios. Ką padarė rusai? Metams uždraudė į Rusiją įvežti įvairius maisto produktus (mėsą, vaisius, daržoves ir pan.), kurių kilmės šalis yra Europos Sąjungoje. Atsižvelgiant į tai, kad būtent tokios Europos šalys kaip Vokietija, Italija, Prancūzija ar Lenkija yra vienos didžiausių prekių importuotojų į Rusiją, toks gana prastas Europos akcijų rezultatas neturėtų stebinti.

Taigi, atsižvelgiant į pateikiamus duomenis, galima spręsti, kad didžiausią neigiamą Rusijos sankcijų poveikį turėtų pajusti būtent Europa. O ji pastaruoju metu ir taip neišsiskiria stipriais makroekonominiais rodikliais. Pažvelgus į Europos ar Vokietijos akcijų indeksus matyti, kad galima neigiama sankcijų įtaka bent jau iš dalies buvo įskaičiuota.

Rusijos akcijų indekso kaita

Išvada

Prieš viską apibendrinant reikėtų priminti tai, kad Rusijos akcijos jau iki 2014 m. įvykių ir taip buvo gana smarkiai pasikoregavusios. Tarkim, nuo 2011 m. piko, tai yra per pastaruosius trejus metus, jos smuko maždaug 40 proc., o nuo 2008 m. piko – net 60 procentų!

Tokia didelė kainų korekcija Rusijos akcijas, vertinant pagal įvairius santykinius rodiklius, tokius kaip PE (akcijos kainos ir pelno, tenkančio vienai akcijai, santykis) arba PB (akcijos kainos ir buhalterinės akcijos vertės santykis), pavertė neįtikėtinai pigiomis, o gal net ir pačiomis pigiausiomis pasaulyje. Pavyzdžiui, Rusijos akcijų rodiklis PE šiuo metu lygus vos 5,1, o besivystančių rinkų PE siekia 13,3, bendrai visų pasaulio akcijų – net 17,9.

Tikėtina, kad po tokio gana ilgo ir prasto periodo nemažai investuotojų Rusijos aktyvus jau išpardavė. O pridėjus tai, kad 2014 m. įvykiai Rusijoje didelės neigiamos įtakos kitų regionų akcijoms neturėjo, bei tai, kad abu kartus po gana didelės korekcijos Rusijos akcijos gana greitai atsitiesdavo, nereikėtų nustebti (žinoma, jei viskas pakryps teigiama linkme ir artimiausioje ateityje nebematysime rimtesnių įvykių), jei būtent šis momentas, kai tiesiogine to žodžio reikšme gatvėse liejasi kraujas, ir bus vienas iš nedaugelio, ypač tinkamų ilgalaikiam investavimui į Rusijos akcijas.

Tačiau reikia nepamiršti, kad investuojant į tokios šalies kaip Rusija bendrovių akcijas yra daug didesnė juodos gulbės tikimybė, negu kad investuojant į JAV ar Vokietijos akcijas, taip pat susiduriama su rizika, kurios nėra niekur kitur, – Putino rizika. Tad linkime sėkmės priimant teisingus investicinius sprendimus!

Naujame solidžiausio ir įtakingiausio žurnalo „Valstybė“ numeryje taip pat skaitykite:

Kodėl pomidorai iš Vakarų - grėsmė nacionaliniam Rusijos saugumui?

Užvaldymo pasekmė: Ukrainai kariaujant su Rusija, Lietuvoje energetikos ministro postas atiteko Viktoro Uspaskicho komandai.

Lietuvos televizijų rinkoje įsigalėjusi oligopolija oligarchizuoja žiniasklaidą ir kėsinasi į internetą.

Faktai, demonstruojantys, kad Ukraina, kaip ir Lietuva, buvo sąmoningai ruošiama susinaikinimui.

Baudų ekonomika: Šveicarijoje milijonieriui skiriama milijoninė bauda, Lietuvoje - keturi baudos taškai.