Rankdarbių idėjos priklauso nuo pačio kolektyvo, kartais tai virtuvinės prijuostės, lėlės, veltiniai, papuošalai, dėžutės. Šįkart italės, kurios tikrai yra labai kūrybingos, nusprendė pasiūti matrioškų, ir kad darbas eitųsi smagiau, priešais akis turėti tikrą medinę matriošką. Tiesa, Marija pridūrė, kad matrioškų galima nusipirkti ir Italijoje, bet čia jos esą nėra tokios gražios ir originalios kaip Vilniuje.

Iš pradžių sutrikau išgirdusi šį prašymą ir Marija tą pastebėjo. Apskritai ji gan neblogai žino lietuvių santykius su Rusija, kalbame apie karą Ukrainoje, kuris, beje, italų spaudoje nušviečiamas itin skurdžiai, apie paskutines Rusijos provokacijas Baltijos šalyse.

Mano anyta yra išsilavinusi moteris, bet štai toks, atrodo, nekaltas prašymas, privertė susimąstyti. Ką daryti? Pirkti anytai matriošką, ar nepirkti?

Leidau sau dieną pagalvoti ir padariau išvadą: geros širdies Marija yra niekuo dėta, jei nesupranta, kad prašyti lietuvio savo šalyje nupirkti tokį žaisliuką yra, pavadinkime, truputį nekorektiška. Moteris vertina ir kuria gražius dalykus, todėl matrioška jai tėra meno kūrinys ir neturi propagandinės potekstės.

Marija yra mačiusi Vilniuje pardavinėjamas matrioškas. Jeigu jos Lietuvoje yra pardavinėjamos, vadinasi, jas galima pirkti. Tad nieko blogo ir nepatogaus, jei marčios paprašysi vieną jų įsimesti į lagaminą.

Daugelis italų, deja, nieko nežino apie Lietuvą, taip pat mano, kad kalbame rusiškai. Nesureikšmina itin ir Krymo okupacijos, „taigi ten ir buvo Rusijos žemė su rusų gyventojais“, – kai kurie man sako. Žinote, jei neduokdiev kas atsititkų Lietuvai, nenustebčiau, jei daugelis italų ir kitų nesusipratusių šalių gyventojai įvykio nesureikšmintų – „taigi ten ir buvo Rusija“.

Dalinuosi šia istorija ir siūlau pamąstyti. Savo ruožtu jau apsisprendžiau – matrioškos anytai nepirksiu ir jai tai argumentuotai paaiškinsiu. Be to, įsivaizduokime situaciją – parvežu Marijai matriošką. Marija džiaugiasi, grožisi dirbiniu ir šiuo džiaugsmu dalinasi su kitais italais. Šie besigėrėdami klausia – „kur gavai?“. Marija: „Na, marti iš Lietuvos parvežė, jų ten labai daug gražių turi!“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!