Nors Saulės miestas dažniausiai nušvinta „Farų“ laidoje ar kriminaluose, tačiau pastarųjų savaičių įvykiai yra svarbūs ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos valstybėms. Daugelis akylesnių politikos pasaulio ekspertų jau yra girdėję apie „Rail Skyway sistems Ltd“ investicijas į naujo tipo traukinių laboratorijos steigimą Šiauliuose.

Nors brangus triukas, Rusijai kainavęs 1 milijoną litų, ir neišdegė, tačiau dera pripažinti, jog tai gudrus Rusijos manevras, kurio jokiais būdais negalime praleisti pro akis. Ne tik todėl, kad tai nepalyginamai rafinuotesnis poelgis už anksčiau Rusijos įvykdytą estų pareigūno pagrobimą, bet ir todėl, kad sulaukėme itin svarbios geopolitinės pamokos.

Turime priimti šią pamoką, jog ateityje galėtume pasipriešinti naujoms Vladimiro Putino provokacijoms, kurių, vargu, ar teks ilgai laukti.

Dangus griūva?

Dalis kritikų, dažnai gaunančių neblogas algas iš dėdės V. Putino rankų, veikiausiai ims teigti, kad Šiaulių dešinieji puola griauti gerą projektą, visur regi problemas ir apskritai yra lengvai apsvaigę paranojikai. Tad derėtų pradėti nuo atsakymų į jų rubliais apmokamus klausimus.

Yra daugybė priežasčių manyti, kad konservatorių reiškiamas susirūpinimas turi gilias šaknis. Tai rodo ne tik puikiai žinomi investuotojų troškimai savo laboratorijas kurti greta ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos valstybių mastu žvelgiant strategiškai svarbaus Šiaulių oro uosto, bet ir mūsų premjero Algirdo Butkevičiaus pozicija.

Pažiūrėkime į viską logiškai, vadinasi, iš teisingų prielaidų nepabijokime išvesti teisingų išvadų. Štai jums ir kelios prielaidos.

Pirma, Šiauliai tikrai nėra pats turtingiausias Lietuvos miestas, tad investicijos, kurios mažiausiai siektų 60 milijonų ir galėtų sukurti 150 darbo vietų, tikrai nepakenktų. Antra, 2015 metų vasario mėnesį įvyks rinkimai, o investicijos sustiprintų LSDP pozicijas. Trečia, stipriai Šiauliuose įsitvirtinusi LSDP turėtų gerokai didesnes galimybes sėkmingai pasirodyti Seimo rinkimuose. Ketvirta, A. Butkevičius nori, kad jo partija laimėtų rinkimus.

Taigi, iš visų šių prielaidų logiška, kad mūsų premjeras turėtų dėti visas pastangas, kad projektas būtų įgyvendintas, nes tai daro ne tik didelę tiesioginę įtaką socialdemokrato Justino Sartausko išlikimui mero pareigose, tačiau ir paties premjero galimybėms vėl laimėti Seimo rinkimus ir toliau išlikti premjero poste.

Nedera pamiršti, kad Šiauliai išlieka viena didžiausių socialdemokratų tvirtovių (...). Tad turbūt niekam nekyla abejonių, kas yra rašoma toje VSD pažymoje, kurią perskaitė ir kurios sąmoningai nekomentavo Algirdas Butkevičius. Vargu, ar bereikia ką ir komentuoti, kai viskas yra akivaizdu?

Ką mano rusų ekspertai?

Analizuojant visą šį klausimą derėtų atsižvelgti ir į rusų ekspertų įžvalgas. Deja, Rusija toks kraštas, kuriame esama tik dviejų rūšių ekspertų: tų, kurie vykdo propagandą, ir tų, kurie yra griežti režimo kritikai. Esu linkęs tikėti antraisiais. O jei jau taip, tai turbūt derėtų atkreipti dėmesį į vieno ryškiausių rusų intelektualų Andrejaus Piontkovskio požiūrį į šią situaciją.

Jo teigimu, „Vladimiro Putino veiksmai yra sistemingas siekis padaryti Lietuvą kuo labiau priklausomą nuo rusiškų investicijų ir taip pritraukti į savo pusę.“ Taigi, mąstymas senas, tik įrankiai nauji.

Ši įžvalga puikiai papildo Kremliaus troškimą rinkti žvalgybinę informaciją, o šis projektas tai leistų daryti puikiai ne tik dėl savo įsikūrimo greta oro uosto, bet ir dėl to, kad jam įgyvendinti reikėtų Rusijos specialistų, kurių dalis, tikėtina, būtų baigę KGB mokyklą ir linkę pasidomėti, kaip gyvena šiauliečiai bei kiti, anot V. Žirinovskio, valstybės, kurią būtina okupuoti, gyventojai.

Ką turėtume išmokti?

Šiaulių miesto pavyzdys yra ypač svarbus visai Lietuvai. Naujoji rinkimų tvarka ir artėjantys 2015 metų savivaldų rinkimai jokiu būdu neliks nepastebėti Didžiojo brolio – V. Putino - akių. Rusija dės visas pastangas, sieks, kad jos destabilizuotų mūsų šalį, o tokių Trojos arklių, labai tikėtina, bus ir daugiau.

Tai reiškia, kad principinė mąstysena, kuria ilgus metus rėmėsi Vakarų valstybių žalieji, – „mąstyk globaliai, veik lokaliai“ – privalo būti perkelta į mūsų politinį procesą, ypač savivaldą.

Suprantu, kad nėra taip lengva perskirstyti biudžetą bei sustiprinti krašto apsaugos finansavimą, tačiau pasikviesti priešą į svečius yra ne finansų, o politinės nuovokos klausimas. Lietuvai reikia gabių lyderių, kurie perprastų užsienio žvalgybos agentūrų triukus ir gebėtų pasipriešinti vietiniams oligarchams.

Linkėjimas piliečiams

Kadangi esu šiaulietis, labai norėčiau, jog mano kraštiečiai susilauktų profesionalių viešosios politikos formuotojų, kurių sprendimai stiprintų tiek miestą, tiek ir valstybę, ir būtų ne geopolitinės grėsmės židiniai. Šiandien tai ypač svarbu mūsų miestui, stovinčiam kryžkelėje tarp kokybinio šuolio į viršų ir nugarmėjimo žemyn.

Galime žengti tik vienu iš šių kelių, o tai, kuriuo eisime, priklausys tiek nuo mūsų, tiek ir nuo lyderių, kuriuos išsirinksime. Kadangi esu patriotas, norėčiau, kad didžioji dalis lietuvių priimtų šią pamoką ir nebekartotų mūsų klaidų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!