Pavyzdžiui, 24 metų Sergejus Ivanovas, gynybos ministro sūnus, sausį buvo paskirtas viceprezidentu "Gazprombank", kuris priklauso valstybės kontroliuojamai dujų monopolininkei "Gazprom".

26 metų Piotras Fradkovas, kurio tėtis yra Rusijos ministras pirmininkas, liepą tapo Vladivostoke įsikūrusios bendrovės "Far East Shipping", trečios pagal dydį Rusijoje prekybos bendrovės, generalinio direktoriaus pavaduotoju.

29 metų Ilja Vološinas pernai tapo "Conversbank" viceprezidentu. Jo tėvas yra energetikos monopolininkės JES valdybos pirmininkas.

Lapkritį 31 metų Sankt Peterburgo gubernatoriaus sūnus Sergejus Matvijenka tavo vyresniuoju viceprezidentu valstybiniame banke "Vneštorgbank".

Čia paminėti tik labiausiai pagarsėję valdininkų vaikai, užimantys aukštus postus didžiausiuose šalies bankuose ir bendrovėse.

"Conversbank" valdybos pirmininkas Maksimas Družininas parėmė sprendimą įdarbinti I.Vološiną.

"Darbas, už kurį Ilja yra atsakingas, neturi nieko bendro su jo tėvo veikla", - sakė M.Družininas. - Ilja Vološinas žinomas kaip puikus profesionalas, turinti labai gerą išsimokslinimą ir daug ryšių. Tiesa, mūsų draugystė taip pat turėjo įtakos priimant jį į "Conversbank" viceprezidento pareigas".

"Conversbank", kurio turtas siekia 395 mln. JAV dolerių, yra dalis "Convers Group", kontroliuoja 90 proc. "Akademchimbank" ir 50 proc. Lietuvos banko "Snoras".

Politinės informacijos centro direktorius ir daugelio knygų apie Kremliaus politinius klanus autorius Aleksejus Muchinas teigė, kad niekam neturėtų kilti jokių iliuzijų, dėl ko valstybės tarnautojų vaikai užima aukštus postus.

"Aš net neabejoju, kad "auksinis" jaunimėlis gavo puikų išsimokslinimą užsienyje, bet tai jų tėvelių aukšti postai vyriausybėje suvaidino pagrindinį vaidmenį gaunant gerą darbą", - sakė A.Muchinas.

Pasak jo, valstybės pareigūnų vaikai visur turi gerai apmokamą darbą, tai rodo, kad biurokratai nebijo nieko, kas juos gali sukompromituoti.

"Renaissance Capital" tyrimų vadovas Rolandas Nashas pažymėjo, jog tokia praktika tęsiasi jau kurį laiką. Artimi ryšiai su valdžia gali būti "labai naudingi" bendrovei Rusijoje, lygiai taip pat jie naudingi ir valdžiai, teigė jis.

A.Muchinas pabrėžė, kad šis reiškinys nėra naujas ir pastebimas ne tik Rusijoje. Tačiau per pastaruosius pusantrų metų šalį užplūdo tokių įdarbinimo atvejų banga, o tai rodo augantį naujosios valdininkų kartos pasitikėjimą savimi, sakė jis.

"Po V. Putino atėjimo į valdžią Sankt Peterburgo klanui prireikė kelerių metų jėgoms konsoliduoti. Dabar jie gali savo žmonėms gana nesunkiai surasti darbą svarbiausiose bendrovėse. Ir kuo gi tu gali pasitikėti labiau nei savo artimu?" - klausė A.Muchinas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją