Daugiausia laurų buvo pelnę „Makabi“ futbolininkai, boksininkai, stalo tenisininkai, dviratininkai. Šių sporto šakų atstovai ne kartą gynė Lietuvos rinktinių garbę tarptautinėje arenoje. 1932-ais ir 1935-ais metais Lietuvos „Makabi“ sportininkų delegacijos dalyvavo pirmose ir antrose „Makabi“ žaidynėse Tel Avive.

Tačiau vėlesni skaudūs visai žmonijai įvykiai neleido Lietuvos žydams sporto arenose susitikti su tautiečiais iš kitų šalių. Ilgai teko laukti, kol Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos vėl galėjo atgaivinti savo veiklą įvairiose srityse, taip pat ir sporte.

Atgimimo laikotarpis

Prasidėjus Lietuvos Sąjūdžiui judėjimui Lietuvos komunistų partijos vadovai citavo SSRS komunistų partijos vadovą Michailą Gorbačiovą ir kalbėjo apie socializmą „žmogišku veidu“, bet kartu veikė visos represinės struktūros, pasiruošusios ginti socialistinę sistemą, anot jų, humaniškiausią sistemą pasaulyje.

Tačiau Lietuvos žmonių valios sustabdyti jau buvo neįmanoma. 1988 metų gruodžio 11-ą dieną atkūrus Lietuvos Tautinį olimpinį komitetą, atsivėrė galimybė atgaivinti „Makabi“ veiklą.

1989 metų sausio 8 dieną prasidėjo atkuriamasis „Makabi“ suvažiavimas tuometėje Vilniaus skaičiavimo mašinų gamykloje, dalyvaujant 85 delegatams ir per 200 svečių. Rinkomės šventiškai nusiteikę, pakilios nuotaikos, nes tai buvo ne tik sporto, bet ir mūsų kultūrinio, dvasinio ir apskritai tautinio atgimimo pradžia.

Atkuriamąjį suvažiavimą pradėjo Chaimas Gurvičius, kuris vėliau buvo išrinktas klubo generaliniu sekretoriumi. Suvažiavimas su pertraukomis truko net 7 valandas. Buvo išrinkta 13 narių klubo taryba. Tarybos pirmininku išrinktas Semionas Finkelšteinas.

Pirma su Trispalve - „Makabi“ delegacija

Suprantama, kad atkurtas „Makabi“ nė iš tolo negalėjo prilygti prieškariniam klubui nei pajėgumu, nei masiškumu. Juk 92 procentų tautiečių atgulė Kauno IX forto ir Panerių duobėse, buvo išžudyti prie miestų ir miestelių esančiose žvyrduobėse ar miškuose.

Atkurtas Lietuvos „Makabi“ buvo pirmas „Makabi“ klubas vėl pradėjęs savo veiklą dar Sovietų Sąjungoje. Klubo nariai nieko nelaukę ėmė ruoštis XIII pasaulio „Makabi“ žaidynėms Izraelyje.

Rengiantis šiam istoriniam žingsniui į Vilnių atvyko pasaulio „Makabi“ asociacijos viceprezidentai Michelis Grunas ir Sidney Grinbergas, kurie susitiko su Lietuvos Makabi klubo nariais, Vilniaus miesto žydų bendruomene, Lietuvos Tautinio olimpinio komiteto ir šalies Sporto komiteto vadovais.

Organizacinis komitetas suformavo 57 žmonių delegaciją, vyksiančią į XIII Makabiadą, kurią sudarė oficialūs asmenys, 25 sportininkai ir 25 žydų folkloro ansamblio „Faerlach“ nariai. Reikėjo pasirūpinti bilietais, vizomis, apranga, suvenyrais. Klubo pirmininko pavaduotojo D. Todeso pastangomis Lietuvos delegacija turėjo savo aprangą, suvenyrų. Visa klubo simbolika – dailininko ir „Makabi“ futbolininko Iljos Bereznickio kūrybos vaisius.

Svarbu paminėti, kad ruošiant atkuriamąjį suvažiavimą ir dalyvaujant Makabiadoje daug padėjo LTOK generalinis sekretorius Petras Statuta.
Lietuvos „Makabi“ delegacija dalyvaudama 1989 metų liepos 3 dieną Makabiados atidarymo parade buvo pirma Lietuvos delegacija, Tarptautinio olimpinio komiteto pripažintose varžybose dalyvavusi su Trispalve. Bet iki to dar teko įveikti ištisą įvairiausių kliūčių ruožą. Teko kovoti, kad stadione ir olimpiniame kaimelyje plevėsuotų Lietuvos Trispalvės.

Atidarymo iškilmėse diktoriui paskelbus, kad į stadioną žengia Lietuvos delegacija, iš savo vietų pakilo Izraelio prezidentas, Vyriausybės nariai, „Makabi“ vadovai, visos tribūnos. Tai buvo nepamirštamos ir iki ašarų jaudinančios akimirkos.

Sėkmingas sugrįžimas į „Makabi“ šeimą

1989 metų vasarą ne taip lengva buvo nuvežti 57 narių delegaciją į Izraelį. Bet mums pavyko tai padaryti ir garbingai atstovauti Lietuvai šioje žydų šventėje.

XIII Makabiadoje mūsų sportininkai pasirodė išties neblogai. Imtynininkas Grigorijus Chažineris, dabar gyvenantis Australijoje, iškovojo antrą vietą, bronzos medaliu pasidabino šachmatininkas Eduardas Rozentalis, aukštą penktą vietą iškovojo mini futbolo rinktinė. Sėkmingai startavo stalo tenisininkai su Michailu Duškesu priešakyje ir badmintonininkai, vadovaujami Genadijaus Plavino.

Vienintele mūsų sportininkė moteris, plaukikė Ela Pavinskienė, įvarė baimės varžovėms, kalbėdama su žurnalistais prieš varžybas pasakiusi, kad kovos dėl aukščiausių apdovanojimų.

Gausi medalių kolekcija

Nuo 1989 metų Lietuvos „Makabi“ klubo atstovai dalyvavo jau septyniose pasaulinėse ir penkiose Europos „Makabi“ žaidynėse. Garsinant Lietuvos vardą pasaulyje buvo iškovota 11 aukso, 20 sidabro ir 14 bronzos medalių.

Per tą laikotarpį mini futbolo komanda du kartus (1995 metais Olandijoje ir 2011 metais Austrijoje) pelnė aukso medalius, tris kartus (1999-ais Škotijoje, 2003-iais Belgijoje, 2007-ais Italijoje) – sidabro medalius.

Kitų sporto šakų atstovų medalių derlius irgi yra nemenkas

1993-ais Izraelyje imtynininkas E. Fainšteinas ir šachmatininkas V. Šidlovskis laimėjo bronzos medalius. 2007 metais Italijoje badmintonininkai A. Plavinas ir A. Sobolis pelnė aukso, sidabro ir bronzos medalius, 2009-ais Izraelyje plaukikė E. Pavinskienė veteranų grupėje iškovojo 2 aukso, 2 sidabro ir 1 bronzos medalį.

2011 metais iš Europos „Makabi“ žaidynių Vienoje badmintonininkas A. Plavinas parsivežė 2 aukso medalius, badmintonininkas Ph. Perlovas - 1 aukso ir 1 sidabro medalį, plaukikė E. Pavinskienė veteranų grupėje laimėjo 2 sidabro ir 1 bronzos medalį, plaukikas A. Fadejevas – 4 aukso, 1 sidabro, 2 bronzos medalius, plaukikas M. Šikšys – 1 sidabro, 4 bronzos medalius, plaukikė V. Pereverzeva – 1 sidabro medalį, plaukikė J. Dilkaitė – 3 sidabro ir 2 bronzos medalius.

2013 metais Izraelyje badmintonininkas A. Plavinas iškovojo sidabro medalį, dziudo varžybose Aleksas Molodeckis pelnė sidabro medalį, E. Pavinskienė plaukimo veteranų varžybose iškovojo net keturis medalius – tris sidabro ir vieną bronzos (du asmeninėse rungtyse, du estafetėse).

Iškovojo Lietuvos futbolo taurę

Dabar „Makabi“ klubo nariai užsiima devyniomis sporto šakomis: futbolu, šachmatais, krepšiniu, stalo tenisu, lauko tenisu, plaukimu, badmintonu, imtynėmis, šaudymu ir meninė gimnastika.

Ypatingomis raidėmis į „Makabi“ klubo istoriją įrašyti mūsų futbolininkų pasiekimai.

Tik atkūrus klubą 1989 metais „Makabi“ futbolo komanda tapo Vilniaus čempione, o vėliau sėkmingai dalyvavo Lietuvos pirmenybėse. 1992 metų sezoną „Lietuvos Makabi“ komanda tapo Lietuvos futbolo taurės turnyro nugalėtoja. Finale 1:0 įveikus Lietuvos futbolo flagmaną Vilniaus „Žalgirį“ buvo iškovotas kelialapis į UEFA taurės turnyre.

Komanda rengėsi debiutui Europos taurės turnyre, bet „Makabi“ laukė skaudus smūgis. Klubo atstovams jau nuvykusį burtų traukimo ceremoniją Šveicarijoje jie iš Europos futbolo funkcionierių netikėtai sužinojo, jog kol kas Lietuvai Europoje atstovaus tik vienas klubas, o „Makabi“ ekipai pasiūlė palaukti.

„Makabi“ klubas kasmet rengia atvirus badmintono, plaukimo, šachmatų, šaudymo čempionatus, o Šiauliuose – mini futbolo turnyrus. Periodiškai vyksta Baltijos šalių „Makabi“ žaidynės, lauko ir stalo teniso, šaškių varžybos.

2014 metais Vilniuje vykusiame pasaulio senjorų komandų šachmatų čempionate „Rositsan ir Maccabi“ komanda užėmė prizinę 3-ią vietą.

Lietuvos sporto klubo „Makabi“ atkūrimo 25-ečio iškilmės rugsėjo 20-ą rengiamos Vilniaus Rotušėje. Į šią šventę atvyko daug garsių svečių. Lietuvos sostinėje vieši pasaulio „Makabi“ sąjungos prezidentas Leo Dan Bensky, Europos „Makabi“ konfederacijos vykdančioji direktorė Stella Syrkin, Europos „Makabi“ konfederacijos garbės prezidentas Michelis Grunas.

Renginyje dalyvaus Sporto departamento ir LTOK vadovai, Seimo ir Vyriausybės nariai, ambasadoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)