Japonų dizaineris sukilo prieš moters, kaip brangios lėlės, įvaizdį. Jis pašalino viską, kas glotnu ir simetriška. Jeigu drabužis nepriekaištingas, tai jis sukurtas ne gyvam žmogui, o manekenui, - teigia Y.Yamamoto. "Tai miręs modelis." Toks jau jis, tas Jamamoto.

Jo drabužiai atrodo beamžiai; nesuprasi, ar tas švarkelis iš naujos kolekcijos, ar iš prosenelės garderobo. "Mano modeliai - amžini", - patikslina japonas.

Mėgstate nutrintus džinsus apdriskusiais kraštais? Galite sakyti, kad jūsų stilius - a la Jamamoto. Tai bus tikra tiesa. Kartais žiūrint į Y.Yamamoto drabužius atrodo, kad juos pasiuvo mokinės per pirmąją darbų pamoką. Šis dizaineris ne tik stengiasi paneigti didžiųjų meistrų saldumą ir taisyklingumą, bet kartais iš jų net pasišaipo. Kartą Y.Yamamoto pristatė sportinės aprangos kolekciją, kuri buvo ne kas kita, kaip kultinės firmos "Adidas" drabužių parodija.

Firminis Y.Yamamoto ženklas - juoda spalva. Maždaug 90 procentų jo drabužių - juodi. Kai dizaineris pirmąkart pristatė savo kolekciją, ji buvo pavadinta "varnų pulku".

Apie vyrų madą Y.Yamamoto sako: "Drabužis vyrą turi pridengti, o ne puošti". Bet čia jis šiek tiek nenuoširdus. Pavyzdžiui, vienoje iš savo kolekcijų Y.Yamamoto juodą nedailų uniforminį švarką pagražino rožiniais angeliškais sparneliais...

Y.Yamamoto visada kartoja, kad jis - tipiškas japonas, tačiau, sprendžiant iš pomėgių ir vertinimų, jis labiau europietis. Dievina greitą maistą ir tylius vakarojimus namuose su savo keturkojais draugais, biliardą ir karatė (turi juodą diržą), gerą vyną ir Bobo Dilano muziką. Didžiausia savo yda jis laiko tinginystę. Jeigu kada nors jam nusibostų modelių verslas, sako, taptų arba gangsteriu, arba aktoriumi. Trečiojo plano vaidmens jam esą visai pakaktų.

Beje, kultiniame režisieriaus Takeši Ketano filme "Lėlės" Y.Yamamoto pavardė jau sušvito. Dauguma kritikų mano, kad personažų kostiumai, sukurti Y.Yamamoto, turėjo daug įtakos filmo sėkmei.

Yohji Yamamoto žurnalistų nemėgsta ir savo asmeninį gyvenimą nuo jų kruopščiai saugo. Visgi žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad modeliuotojas kažkada turėjo žmoną, o trys jo vaikai pasekė įžymiojo tėvo pėdomis.