„Mes privalome gintis. Daug metų komercinės TV kalė, kad tai yra tik pramoga. Bet tai karo ginklas, ir labai stiprus. TV – tai nekonvencinė karo priemonė, kuriai reikia ir nekonvencinio atsako. Tai ne kultūrinė diskusija, kuri gali tęstis daugybę metų. Reikia greitų ir adekvačių priemonių. Reikia išjungti rusiškus TV kanalus be didelių diskusijų. Socialiai atsakingas verslas pats nutrauktų tas transliacijas“, – teigia V. Rachlevičius.

„Vykstant karui ne laikas teisiniams ginčams“,– pabrėžia ir A. Paulauskas.

Įžvelgdamas analogijų su Ukraina, kur būtent propagandinis rusakalbių teisių gynimas tapo pretekstu pradėti karinį puolimą, A. Paulauskas ragina rimtai vertinti visus dezinformacinius pareiškimus, nes žodžiai gali tapti veiksmais.

Prezidentės patarėja R. Kačkutė tikina, kad vyksta hibridinis karas, kai patiriame informacines, kibernetines, energetines atakas. Patarėjos teigimu, Rusija propagandai skiria 217 milijonų eurų, pinigai leidžiami informacijai apie Rusijos karinę galią ir daugiatautę valstybę skleisti.

Prezidentės pateiktos Visuomenės informavimo pataisos leis LRTK tiesiogiai įvertinti, ar informacija priskiriama draudžiamai, ir iš karto reaguoti skiriant ne 500 ar 2000 litų, o jau 100 000 tūkst. litų baudas. Taip pat siekiama, kad 90 procentų TV turinio sudarytų vakarietiška produkcija.

Tačiau žurnalistas V. Rachlevičius įsitikinęs, kad baudos ir apribojimai – ne pats veiksmingiausias ginklas informaciniame kare. Jo teigimu, būtina visiškai išjungti rusiškus kanalus ir įpareigoti verslą elgtis atsakingai ir pilietiškai.

„Kalbam apie valstybės gynimą. Tai ne tik prezidentės reikalas, tai ir piliečių bei verslo organizacijų reikalas. Įspūdis toks, kad dalis mūsų verslo laukia, kol mes visi padiskutuosim, o jie toliau transliuos tai, kas nuodija mūsų piliečių sąmonę ir destabilizuoja situaciją. Negalima teisintis, kad narkotikus gamina kiti, o mes tik platiname“, – piktinosi V. Rachlevičius.

Jis ragina kabelines TV solidarizuotis su žemdirbiais ir verslininkais, praradusiais rusiškas rinkas, ir atsisakyti iš rusiškų kanalų retransliavimo gaunamo pelno.

Kabelinės televizijos asociacijos vadovė V. Žukienė sako, kad tai nėra paprasta.

„Šiandien net nėra propagandos apibrėžimo. Operatoriai negali išjunti programų, kurios jau 20 metų yra Lietuvoje. Rinkoje visiems sąlygos turi būti vienodos. Mažiausiai skausminga būtų, jeigu rusiškus kanalus nustotų transliuoti visi – ir kabelinės, ir palydovinės TV“, – teigia V. Žukienė.