Ankstesni tyrimai parodė, kad pomidoruose esantis likopenas veikia 10 kartų stipriau, nei vitaminas E, o sutrynus pomidorus į košę – pavyzdžiui, kečupe – arba kartu su alyvuogių aliejumi jo poveikis dar sustiprėja.

Tačiau iki šiol nebuvo rasta aiškių priežasčių, kodėl taip yra, todėl nuspręsta atlikti eksperimentą ir išsiaiškinti, kaip organizmą veikia likopenas.

Pacientams, sergantiems širdies ligomis, du mėnesius kasdien buvo duodamos maisto papildo piliulės su 7 mg likopeno. Paaiškėjo, kad palyginus su pacientais, nevartojusiais likopeno, vartojusiųjų kraujagyslės išsiplėtė 53 proc.

Mokslininkų nuomone, piliulė pagerino vidinės kraujagyslių sienelių pusės funkcionavimą, todėl mokslininkai padarė išvadą, kad likopenas, kurio yra labai daug pomidoruose, padeda gydyti kraujagysles ir palaikyti jų sveikatą.

Tačiau piliulės nedaro jokio poveikio kraujospūdžiui. Būtent šios pomidorų savybės gali būti viena iš priežasčių, kodėl Viduržemio jūros regiono dieta laikoma tokia naudinga organizmui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)