„Kojų prakaitavimas - tai nemaloni problema kiekvienam žmogui, tad derėtų kojomis rūpintis, naudoti atitinkamas priemones. Pats prakaitas neturi nemalonaus kvapo, jį sukelia jame esančios bakterijos“,- sako „Eurovaistinės“ konsultantė Diana Bogdzevič.

Ant kiekvienos pėdos yra daugiau nei 250 tūkst. prakaito liaukų – tai viena labiausiai prakaituojančių kūno dalių. Per vieną dieną kiekviena pėda gali išskirti daugiau nei pusę litro prakaito! Tačiau prakaitas iš esmės yra vanduo su druskomis, taigi, pats savaime jis kvapo neskleidžia.

Kvapą sukelia mūsų odos bakterijos, besimaitinančios prakaitu ir išskiriančios stipraus kvapo medžiagas.

Bakterijos ant odos yra visiškai normalus reiškinys, tačiau prakaitas sutraukia bakterijas ir suteikia joms gausybę maistinių medžiagų.

Žinoma, prakaituoja visas mūsų kūnas – pavyzdžiui, delnuose esančių prakaito liaukų kiekis yra panašus kaip ir pėdose, tačiau likęs mūsų kūnas neskleidžia stipraus kvapo (išskyrus pažastis). Tai kuo gi išskirtinės pėdos? Ant jų - kojinės ir batai.

Mūsų pėdų išskiriamas prakaitas negali lengvai išgaruoti, kaip prakaitas nuo delnų – jis kaupiasi ant mūsų odos ir kojinėse. O bakterijoms patinka tamsios, drėgnos vietos, todėl jos ima maitintis lyg išprotėjusios. Kai nusiaunate batus, jums į nosį trenkiantis kvapas yra bakterijų ekskretai, susikaupę ant jūsų pėdų, kojinėse ir batuose.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios kai kurių žmonių pėdos (tiksliau, jų kojinės ir batai) dvokia labiau nei kitų, jie prakaituoja labiau už kitus. Tai yra viena iš daugelio fiziologinių savybių, kuriomis žmonės tarpusavyje skiriasi. Ir dėl to mūsų pėdos kartkartėmis skleidžia nemalonų kvapą labiau nei įprastai – viskas priklauso nuo to, kiek prakaituojate.

Specialistės teigimu, viena iš efektyviausių priemonių nuo prakaito - tai aliuminio chlorido druska. „Būtent ši medžiaga, veikdama prakaito liaukas, sumažina ir ilgainiui stabdo prakaitavimą. Tačiau vertėtų išbandyti ir natūralias priemones. Tokias, kaip pavyzdžiui, eterinis levandų aliejus. Jis ne tik maloniai kvepia, bet taip pat naikina bakterijas. Reikėtų kiekvieną vakarą, prieš einant miegoti, gausiai ištepti švarias pėdas eteriniu aliejumi ir užsidėti kojines“,- sako D. Bogdzevič.

Kas dar galėtų padėti?

Vienas iš svarbiausių mūsų organizmui mineralų yra cinkas. Būtent šio mineralo trūkumas gali pasireikšti pagausėjusiu prakaitavimu. „Savo klientams rekomenduoju į savąjį maisto racioną įtraukti ir cinką. Geriausi maistiniai šio mineralo šaltiniai yra pupelės, avižiniai dribsniai, vitaminais ir mineralais papildyti javainiai, migdolai ir anakardžiai. Jei šių produktų nemėgstate, derėtų pavartoti cinko preparatų“,- pataria konsultantė.

Juodosios arbatos vonelė. Užplikykite juodąją arbatą (viena litrui vandens užteks dviejų pakelių). Kaip pritrauks, neskiedžiant pasidarykite vonelę ir palaikykite joje kojas 10 minučių. Arbatžolėse esanti tanino rūgštis padės apsaugoti kojas nuo prakaitavimo. Procedūrą kartokite 2-3 kartus per savaitę.

Šalavijas - kita puiki priemonė, siekiant sumažinti prakaitavimą“,- sako Diana Bogdzevič ir siūlo savo mėgstamą bei laiko patikrintą receptą:

1 šaukštas rozmarinų;
1 šaukštas džiovintų šalavijų;
1 šaukštas smulkiai tarkuotų imbierų;
4-5 puodeliai vandens;
1 šaukštas geriamosios sodos;
1 šaukštas karčiosios druskos;
10 lašų eterinio arbatmedžio aliejaus;
Ledo kubelių ar grūsto ledo.

1. Į didelį indą su vandeniu suberkite rozmarinus, šalavijus ir imbierą. Užvirinkite. Nukaiskite, uždenkite ir palaikykite 10 minučių, Nukoškite.

2. Suberkite sodą, druską ir sulašinkite eterinį arbatmedžio aliejų. Gerai viską išmaišykite. Supilkite į nedidelį dubenį, kuriame tilptų abi kojos. Įpilkite dar vandens ir sumeskite ledo kubelius (ar grūstą ledą).

3. Mirkykite kojas 15 minučių.

Rozmarinai ir imbieras gerina kraujotaką, šalavijas stabdo prakaitavimą, arbatmedis turi antiseptinių savybių.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)