Norėdama rasti atsakymus į šiuos ir panašius klausimus, JAV kompanija “Child Trends” atliko tyrimus apie tėvo įtaką vaiko asmenybei.

Štai dalis šių tyrimų rezultatų:

Kuo daugiau tėvas bendrauja su vaiku (kartu valgo, padeda ruošti pamokas ir t.t.), tuo didesnė tikimybė, kad vaikas turės mažiau elgesio ir bendravimo problemų, geriau mokysis.

Jei tėvas finansiškai remia vaiką, didesnė tikimybė, kad šis geriau mokysis ir elgsis. Be to, didesnė tikimybė, kad tėvas bendraus su būsimąja vaiko šeima ir domėsis anūkais.

Vaikų intelektualinį ir socialinį vystymąsi tėvai labiausiai skatina žaisdami su vaikais, o mamos – kalbėdamosi ir mokydamos. Nors skirtingų rasių ir etninių grupių tėvai bendravimui su vaikais skiria nevienodai laiko ir pastangų, kai kuriuos tėvo vaidmenis įvairios rasinės, etninės ir kultūrinės grupės įsivaizduoja ir vertina vienodai. Tai tėvo-finansinio aprūpintojo, tėvo-saugotojo, tėvo-mokytojo vaidmenys.

Vaikai, kuriuos augina vieniša motina, penkis kartus dažniau gyvena skurde nei vaikai, gyvenantys su abiem tėvais.

Vaikai, kurie negyvena su savo biologiniais tėčiais, dažniau gyvena skurde, yra išmetami iš mokyklos, patenka į kalėjimą. Mergaitės dažniau pastoja paauglystėje. Berniukai, negyvenantys su tėčiais, du kartus dažniau patenka į kalėjimą (nepriklausomai nuo tėvo išsilavinimo, rasės/priklausymo etninei grupei, finansinio apsirūpinimo).

Tačiau šilti, draugiški santykiai su kartu negyvenančiu tėvu intelektualine ir socialine prasme teigiamai veikia vaiką. Net jei susitikimai reti, jie duoda pozityvių rezultatų.

Tėvo didžiavimasis vaiku (kaip priešprieša kritikai ar abejingumui) lemia didesnius vaiko pasiekimus ir geresnį elgesį mokykloje bei aukštesnio išsilavinimo įgijimą.

Tėvo santykiams su vaikais turi įtakos šie dalykai:

- išsilavinimas ar pajamos;
- tai, ar jis gyvena kartu su vaiku;
- priklausomybė tam tikrai kultūrai;
- santykiai su savo tėvais;
- tai, ar jis buvo vedęs, kai gimė vaikas;
- kokie jo dabartiniai santykiai su vaiko motina.

Kartu negyvenantys tėvai paprastai mažiau dalyvauja vaiko gyvenime nei gyvenantys kartu. Vaikui augant šie santykiai dažniausiai dar labiau silpnėja. Keliais tyrimais patvirtinta, kad tik vienas iš penkių vaiko motinos nevedusių tėvų lankė vaiką bent kartą per metus.

Aukštesnįjį ar aukštąjį išsilavinimą turintys tėvai labiau rūpinasi vaiko mokymusi nei mokslų nebaigę tėvai. Taigi tėvų įtaka vaiko formavimuisi yra didžiulė. Tyrimą atlikę specialistai pateikė ir šiuos pasiūlymus:

· Investuoti į išsilavinimą ir profesinį mokymą. Turėdami geresnį išsilavinimą, vyrai gaus didesnes pajamas ir galės finansiškai remti vaikus. Remiant vaikus finansiškai atsiranda daugiau galimybių artimiau bendrauti, atlikti ir kitas tėvo pareigas.

· Vesti šeimos planavimo pamokas paaugliams ir jaunuoliams. Didesnė tikimybė, jog vyras rūpinsis vaiku, jei šis buvo planuotas, o ne “netyčiukas”.

· Šviesti tėvus apie didžiulę jų įtaką vaiko asmenybei. Visi tėvai turi suprasti, kaip svarbu finansiškai ir emociškai remti savo vaikus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją