Ingredientai

Vėsiam vasaros palydėtuvių vakarui ant grotelių kepta mėsa – puikus pasirinkimas, jei planuojate leisti laiką gamtoje ir nori pasigaminti karštą, sočią ir skanią vakarienę. Štai Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos profesionalų patarimai, kaip patiems paruošti išties sultingą mėsos kepsnį.

Gaminimo eiga

„Tam, kad kulinarinės pastangos atsipirktų, o svečiai liktų sužavėti, svarbu žinoti pagrindinius mėsos paruošimo ir kepimo ant grotelių principus. Smulkmenos lemia, ar jūsų kepama vištiena ar jautiena bus išties skani ir sultinga, ar tiesiog „valgoma“, ant jos užsipylus daug padažo. Šios smulkmenos nėra kažkas labai sudėtingo, bet daug kas jų tiesiog nežino“, – sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

G. Bovševič atsako į dažniausiai „Borjomi Grill pikniko“ dalyvių užduotus klausimus ir dalinasi savo patarimais, kaip kepti mėsą, kad rezultatas džiugintų ir kepėjus, ir asmenis, kuriuos jie vaišina savo iškeptu gardumynu.

Kaip pasirinkti tinkamą kepimui mėsą? Mėsos rūšis nėra taip svarbu – skaniai ir sultingai iškepti galima ir vištieną, ir kiaulieną, ir jautieną. Tačiau reikia labai atkreipti dėmesį į atskirų gabalėlių dydį. Per smulkiai supjaustyta mėsa, gali tiesiog kristi per tarpus, ją bus sunku vartyti.

Ką geriausia naudoti marinatui? Vištienai labiau tinka švelnesnių skonių marinatai, o marinuojant jautieną ar kiaulieną galimi ir stipresni skoniai. Tačiau apskritai marinatui galima naudoti pačius įvairiausius dalykus, tai skonio reikalas. Kaip pagrindą marinatui naudoti galite aliejų, actą, vyną, marinuojant vištieną – ir pieno produktus, pvz., jogurtą.

Kiek laiko marinuoti mėsą? Tai priklauso nuo marinato tipo, bet svarbiausia – nemarinuoti per ilgai. Tuomet marinatas ištrauks skystį iš mėsos ir iškepusi ji kaip tik bus kietesnė. Dažniausiai mėsos marinavimui pakanka maždaug 3 valandų. Tačiau, pavyzdžiui, marinuojant vištieną pieno produktuose, marinuoti ją reikėtų bent 5-6 valandas. Galima marinuoti mėsą ir „sausai“ – tiesiog įtrinant ją žolelėmis.

Kokias groteles naudoti? Jei turite galimybę, naudokite groteles iš kietojo metalo. Nors paprastos, suspaudžiamos grotelės ir atrodo patogesnės, jos deramai neįkaista, jas mažiau veikia karštis. Todėl didesnė tikimybė, kad mėsa keps ilgiau ir iš išorės bus iškepusi per daug, o viduje – per mažai.

Kaip elgtis, kad mėsa „nekibtų“ prie grotelių? Naudokite alyvuogių aliejų: patepkite juo įkaitusias groteles. Geriausia, kad jis būtų natūralus. Patepus groteles, mėsa prie jų nekibs. Jei neturite aliejaus, vietoje jo galima naudoti lašinius.

Kiek anglių naudoti? Iš pradžių kepdami mėsą anglių per daug nemaišykite, tada vidus iškeps geriau. Tik po kiek laiko anglis praskleiskite daugiau, tuomet gražiai apskrus išorė, vidus neperkeps, o mėsa bus sultingesnė.

Kokius prieskonius naudoti kepimo metu? Geriausia – jokių, nebent kepimo pabaigoje. Verčiau mėgstamomis žolelėmis mėsą įtrinkite prieš kepimą. Būtent marinuojant mėsą mėgstamose prieskoninėse žolelėse jos mėsai suteiks savitą skonį. Tuo tarpu gardinant mėsą žolelėmis kepimo metu, ji tiesiog ims svilti. Tiesa, galite įberti žolelių į anglis: tuomet mėsa įgaus dūmų skonį.

Kada tepti padažus? Jei norite padažu aptepti dar kepančią mėsą, darykite tai paskutinėmis kepimo minutėmis. Tuomet mėsos paviršius taps traškus, o padažas nesudegs.

Ar galima iškepusią mėsą „pašildyti“, ją ant grotelių kepant dar kartą? Ne, jokiu būdu negalima be papildomų priemonių. Jei esate piknike ir nenorite valgyti jau atšalusios mėsos, privalote turėti aliuminio folijos. Suvyniokite mėsą į ją ir uždėkite ant grotelių: ji folijoje sušils, troškinsis. Tačiau nesitikėkite tokio pat gero skonio.

Kaip prižiūrėti groteles? Kiekvieną kartą po kepimo jas reikia nuvalyti specialiu purškikliu, skirtu valyti griliams. Tai būtina: kitaip grotelės apsivels ir mėsa neiškeps taip, kaip turėtų.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai