Tiek vyrui, tiek man darbai buvo garantuoti žuvies pramonėje („egner liner stamps“) – tai žvejybinių virvių paruošimas laivams. Darbas buvo apmokamas ne valandiniu tarifu, o nuo padaryto darbo kiekio. Darbe nebuvo jokio stabilumo, kadangi viskas priklausė nuo oro sąlygų: jei jūroje audra, tuomet ir mums nėra darbo.

Taip čia prabuvome pirmuosius tris mėnesius ir išvykome atostogų į Lietuvą. Po atostogų tikėjomės, kad bus geresnė situacija, kadangi žiemos sezonas, ir nusprendėme atsivežti sūnų (3 m.). Į darbą ėjome pakaitomis, todėl ir vaiko nebuvo būtinybės leisti į darželį.

Taip slinko dienos, mėnesiai bei metai, o situacija vis blogėjo. Prieš metus turėjome padaryti apsisprendimą, kadangi vaikui suėjo šešeri metai – leisti į mokyklą Norvegijoje arba grįžti į Lietuvą. Nusprendėme, kad vaiką vešime į Lietuvą pas senelius (buvome girdėję labai daug atvejų, kad atiminėja vaikus, pamanėme, taip bus geriau), o patys dar metus laiko padirbėsime.

Jau praėjo ir tie metai ir mano nuomonė apie Norvegiją – ne pati geriausia, nes būtent per tuos metus mums teko atlaikyti labai daug išbandymų.

Pirmiausia netekome darbo, pradėjome naujo darbo paieškas. Būtent ieškant darbo ir pamatėme tikruosius norvegų veidus. Tai buvo labai didelė žmonių diskriminacija, didelės problemos dėl apmokėjimo (reikėjo algos laukti net 5 mėn.), žada „aukso“ kalnus, bet tuo pačiu ir nesilaiko žodžio...

Per tuos metus nepavyko nieko užsidirbti, atsirado labai didelė socialinė atskirtis nuo Lietuvos, pablogėjo sveikata...

Išvada: ar verta aukoti Lietuvoje įgytą aukštąjį išsilavinimą, vaikui augti be šeimos, kentėti nuolatinius barnius ir trintį šeimoje? Dabar iš patirties galiu pasakyti, kad esant labai dideliam norui, ir Lietuvoje galima puikiai gyventi bei užsidirbti. Paprastas dalykas – reikia žinoti, ko konkrečiai nori...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame išvykusius, grįžusius, gyvenančius Lietuvoje pasidalinti savo patirtimi ir istorija.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigracija“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: