Salė buvo papuošta per visą sienos aukštį kabančia Lenkijos vėliava su ereliu vidury. Nusistebėjau, kodėl kabo svetimos valstybės simboliai? Buvo atsakyta, kad vėliava pakabinta Lenkijos kariuomenei pagerbti. Medininkų apylinkių jaunimą priims į harcerų organizaciją... Tą dieną kaip tik buvo minimas Baltijos kelio 25-metis.

Deja, valstybės vėliavos nebuvo ant valstybinės įstaigos – kultūros namų fasado. Prisipažinsiu, pasijutau, pažemintas ir įžeistas.

Kol kas Lietuvos valstybinius simbolius galima pamatyti ties Lietuvos-Gudijos siena.

Tačiau pasukus kiek į šoną, pamatai išdarkytus vietovardžių ir gyvenviečių pavadinimus: Pagoj (Pagojus), Kiemiški (Kiemeliai), Medniki (Medininkai)...

Minėtame renginyje teko paklausyti dainų apie „ Naša Vilenščizną“, „ Mi polacy bez ojčyzny“... Viskas, be abejonės, vyko taip vadinama lenkų kalba, arba „po prostu“, kurioje apstu rusiškų, gudiškų, lenkiškų ir lietuviškų žodžių. Niekas nesivargino net pasisveikinti valstybine kalba.

Gal tiesiog reiktų prisiminti, kad prieš daugiau šimtą čia buvo kalbama lietuviškai ir dar toliau į Gudiją...

Pasikartosiu, pasijutau daugiau negu keistai. Valstybinė kalba ir Lietuvos valstybė atvirai ignoruojama. Vietiniai pareigūnai, kuriuos išlaiko Lietuvos mokesčių mokėtojai, sąmoningai nesilaiko Lietuvos įstatymų. Tie, kas turėtų garantuoti Lietuvos valstybės integralumą ir įstatymų galiojimą visiems ir visur, apsimeta, kad nieko tokio nevyksta - „všystko v požontkie“.

Klausimų daugoka, aiškių atsakymų mažiau...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI susisiekė su buvusiu Medininkų kultūros centro direktoriumi Edvardu Keiziku. Jis sakė, jog A. Vozbinas ne taip supratęs – lenkiškai jis buvęs pristatytas ne kaip „dailininkas iš Lietuvos“, o „Lietuvos dailininkas“.

E. Keiziko teigimu, renginyje kabėjusi Lenkijos vėliava salėje liko iš ankstesnio renginio, nors, žinoma, turėjo būti nukabinta. Ji kultūros namuose liko po to, kai buvo minima Lenkijos kariuomenės diena – Medininkuose yra įrengtas kapas nežinomam lenkų kariui.

Pats savaitgalį renginyje nedalyvavęs, tačiau su jame buvusiu žmogumi kalbėjęs E. Keizikas sakė, kad renginyje buvo naudojama lenkų kalba, tačiau tai natūralu – dauguma žmonių Medininkuose vartoja būtent šią kalbą. Jis sakė, kad buvo atliekama ir „Vilnijos mielasis kraštas“, tačiau joje jokių nacionalistinių žodžių tikrai nėra.