Tai buvo ta kibirkštis, kuri lėmė ir Berlyno sienos griūtį, pavergtos šalys atkovojo nepriklausomybę, buvo perbraižytas Europos žemėlapis. Pavergtų tautų laisvės troškimo siekis peraugęs į Rahvarinne, Tautas Fronts ir Sąjūdį neprarado savo dvasios ir po ketvirčio amžiaus.

Šiandien Ukrainoje mes matome Maidaną kaip tokį patį laisvės siekį, ir visi kartu palaikome ukrainiečius kovoje su Rusijos agresija.

Baltijos kelio 25-mečio proga Londono centre lietuvių bendruomenė drauge su Latvijos, Estijos bendruomenėmis organizavo tautinių vėliavų iškėlimo akciją Marble Arch aikštėje, į kurią taip pat atvyko ir Gabrielius Landsbergis su žmona. Vėliau visi draugiškai nuvyko į festivalį „Būkime kartu“ (angl. Let‘s Be Together), kuriame prisijungė ir Ukrainos bendruomenė.

Festivalio atidaryme sveikinamo žodžius tarė Lietuvos Ambasadorė Asta Skaisgirytė – Liauškienė, Latvijos Ambasadorius Andris Teikmanis, Ukrainos bendruomenės pirmininkas Zen Lastowiecki. Stilizuotas vaidinimas ir dokumentiniai kadrai priminė ir sugretino 89-ųjų įvykius Baltijos šalyse bei šių metų įvykius Ukrainoje. Šis panašumas ypač sujaudino ukrainiečius.

Maža jaunosios kartos dalis prisimena rusiškos priespaudos laikus vaikystėje. Galimybė palyginti šiandienos įvykius su praeitimi padarė didelį įspūdį jaunimui. Koncertinę festivalio programą pradėjo estų dainininkė Anastasija Nikitina, latvių kanklių ansamblis „Koklu Zapte“, duetas „Sabina Russel“, „A-Eiropa“, lietuvių Monika Katunskytė, Linas Adomaitis bei grupė „Rondo“.

Festivalio pagrindiniu himnu tapo „Rondo“ daina „Aukštumos“. Priedainis „Netikėk ką priešai suoks, ką kalbės tau svetimi ...“ skambėjo taip pat ir anglų kalba, dėl to dainos prasmė tapo suprantama visiems dalyviams. Festivalio metu veikė mugė, kurioje galima buvo įsigyti įvairių gaminių su tautine simbolika. Baruose buvo prekiaujama nacionaliniais patiekalais bei gėrimais.

Buvo pristatytas ir ypatingo dėmesio susilaukė vėl pradėtas leisti lietuvių bendruomenės žurnalas „Britanijos Lietuvis“. Jubiliejiniame numeryje rasite Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinamą žodį, galite pasiskaityti pagrindinio Baltijos kelio koordinatoriaus Arūno Grumado, Baltijos kelio dalyvių Nijolės Oželytės, Algimanto Indriūno prisiminimus.

Šis žurnalas istoriškai yra svarbiausias lietuvių emigracijos gyvybingumo simbolis. Ypatingai juo didžiuojasi jau Anglijoje gimusi emigrantų karta. Festivalį lydėjo puiki šventinė nuotaika, vyravo bendrumo dvasia, buvo visiems akivaizdu, kad mūsų tautos vėl turi bendrą tikslą: būkime kartu!