Žmogaus akys nuolat juda, atlikdamos įvairius judesius. Skaitant mūsų akys šoka nuo vieno žodžio prie kito, aplinkoje akimis galime sekti skrendantį paukštį ar važiuojantį automobilį. Didžiausi akių judesiai vadinami sakadomis. Tai greitas žvilgsnio perkėlimas iš vieno taško į kitą. Mūsų smegenys nuo 2 iki 4 kartų per sekundę nusprendžia, kur perkelti žvilgsnį. Sakadas lengviausia registruoti. Yra ir kitokių, smulkesnių judesiukų. Mokslininkai jau seniai tiria regos sistemą ir akių judesius. Tokie tyrimai yra vienas iš kelių, siekiant įminti žmogaus smegenų paslaptis. Rodant žmogui vaizdus, vadinamus stimulais, ir prašant atlikti tam tikras užduotis, galima tirti dėmesį, atmintį, emocijas bei daug kitų mūsų sugebėjimų.

Modernūs instrumentai leidžia ir giliau pažvelgti į smegenis. Mokslininkai pastebėjo, kad vyrų ir moterų smegenys šiek tiek skiriasi. Struktūra, veikla bei chemine sudėtimi. Visi žinome, kad skiriasi vyrų ir moterų psichologija. Mūsų biologinės bei socialinės veiklos modeliai irgi skirtingi. Taigi, natūralu, kad vyrai po pasaulį „dairosi“ šiek tiek kitaip, nei moterys. Jau kelis dešimtmečius mokslininkai bando apčiuopti ir išsiaiškinti, kuo ir kodėl skiriasi vyrų bei moterų akių judesiai ar žiūrėjimo kryptis.

Akys atlieka svarbų vaidmenį ne tik priimant vaizdinę informaciją, bet ir bendraujant. Moterys turi savo paslapčių, kaip akių judesiais patraukti vyrų dėmesį. Kokie tai judesiai? Renkantis lytinį partnerį, moterims svarbesni vieni dalykai, vyrams – kiti. Todėl ir jų žvilgsnis krypsta į skirtingas kūno vietas.

Psichologiniai vyrų ir moterų skirtumai nulemia ir skirtingą aplinkos analizę. Moterys daugiau dėmesio skiria detalėms. Vyrai pirmiausia bando įvertinti bendresnius dalykus ir jų žvilgsnis krypsta kiek aukščiau. Moterys mėgsta ir joms geriau sekasi megzti, o vyrai tiksliau pataiko į krepšį. Skirtingi motoriniai ir kognityviniai sugebėjimai lemia ir skirtingus akių judesius. Žmonės gyvena įvairiuose kraštuose ir priklauso skirtingoms kultūroms, jų įpročiai ir veikla skiriasi. Pastebėta, kad skirtingų šalių vyrai ir moterys kitaip stebi pasaulį.

Modernios techninės priemonės labai palengvino akių judesių registravimą. Mokslininkams atsivėrė didesnės galimybės fiksuoti įvairius niuansus, o inžinieriams – kurti naujus įrenginius su akių judesių registravimu bei jo panaudojimu valdymui ir kontrolei.

Paskaitos „Vyrai ir moterys kitaip žiūri ir kitką mato“ metu rugsėjo 11 d. 18 val. VU Gamtos mokslų fakulteto Biofizikos aud. (M. K. Čiurlionio g. 21) Vilniuje pamėginsime detaliau panagrinėti akių judesius, jų registravimą, skirtumus tarp lyčių, kultūrų įtaką bei šiuolaikines su akių judesiais susijusias mokslo tendencijas.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)