Šaltasis karas pasižymėjo geopolitine, ekonomine konfrontacija tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Sovietų Sąjungos. Ideologija buvo svarbiausias ginklas šiame kare. Nenuostabu, kad abiejose konfrontuojančiose šalyse karikatūristai suvaidino itin svarbų vaidmenį. Būtent jie galėjo sau leisti pasakyti daugiau negu politikai ar žurnalistai.

Parodos ekspoziciją sudaro dvi dešimtys originalių Šaltojo karo politinių karikatūrų, kurios atspindi visą Šaltojo karo tarp JAV ir SSRS eigą. Dailininkų darbai fiksuoja svarbiausius šio laikotarpio istorinius įvykius: Maršalo planas, 1956 m. revoliucija Vengrijoje, 1962 m. Karibų krizė, 1968 m. „Prahos pavasaris“, Baltijos šalių kova už nepriklausomybę ir kt. Tarp amerikiečių darbų galime pamatyti karikatūras, kurių autoriai yra Pulicerio premijos laureatai: V. Shoemaker, B. Shanks, Ch. Werner.

Pulicerio premija – tai žurnalistikos „Oskaras“, kuriuo kasmet apdovanojamas geriausias JAV karikatūristas. Kitoje barikadų pusėje - Sovietų Sąjungos dailininkai. Parodoje jiems atstovauja pripažinti SSRS menininkai: K. Jelisejevas, V. Galba, B. Jefimovas ir kt. Parodoje taip pat galima išvysti dvi dešimtis sovietinės propagandos plakatų, nukreiptų prieš JAV, Vakarų Europą ir NATO, susipažinti su dešimčia Sovietų Sąjungoje ir Vakaruose išleistų satyrinių knygų ir žurnalų.

Politinė karikatūra - meno, politikos ir žurnalistikos sanplaika. Ekspozicijoje surinkti piešiniai ir Sovietiniai agitaciniai plakatai padės lankytojams atskleisti milžinišką propagandos vaidmenį totalitarinėje visuomenėje.

Parodos autorius – Rytis Daukantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją