Per kovo ir balandžio mėnesius patikrinus 22 miesto kirpyklas ir 49 darbuotojus paaiškėjo, kad beveik pusė patikrintų darbuotojų neturėjo leidimo - higienos paso, liudijančio, jog jose sudarytos tinkamos higienos sąlygos, verstis ūkine komercine veikla arba buvo pasibaigęs šio dokumento galiojimo laikas.

Dešimtyje iš patikrintų kirpyklų darbuotojai dezinfekuotus instrumentus laikė ne uždarose talpose, penkiose - buvo pasibaigęs dezinfekcinių tirpalų galiojimo laikas arba nenurodyta galiojimo data, septyniose panaudoti aštrūs vienkartiniai įrankiai buvo išmesti nedezinfekuoti, kartu su buitinėmis atliekomis.

Šešiose kirpyklose plaukų vaškas, želė ir kiti kosmetikos gaminiai iš indelių buvo imami rankomis, nors pagal higienos reikalavimus tai galima daryti tik su švariomis lazdelėmis. Dėl to kosmetikos priemonės buvo užterštos klientų plaukais.

Kitos kirpyklos klientus aptarnavo daug kartų naudotais apsiaustais, nors reikalaujama vilkėti išskalbtus arba vienkartinius, darbuotojos dirbo nepasitikrinusios sveikatos.

Dviejose iš 13 kirpyklų, kuriose atliekamas manikiūras, rasti nesterilizuoti instrumentai, o šešiose - visai nebuvo neatliekama sterilizacijos kontrolė, daugelyje įstaigų manikiūras atliekamas be vienkartinių pirštinių.

Pasak KVSC visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistų, grožio salonuose yra reali grėsmė užsikrėsti infekcinėmis ligomis - ŽIV, hepatitais B ir C, grybeline infekcija, odos virusais (karpomis), bakterinėmis infekcijomis (stafilokokais), niežais, utelėmis.

Specialistų teigimu, infekcija perduodama naudojant netinkamai valomus, dezinfekuojamus ir sterilizuojamus instrumentus, taip pat nesilaikant kitų higienos reikalavimų.

Visos patikrintos kirpyklos įspėtos ir bus tikrinamos pakartotinai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją