Prieš kelias dienas jis buvo pagrobtas ginkluotų separatistų, išvežtas nežinoma kryptimi ir nušautas. Garbės konsulą nužudžiusių asmenų tapatybės nėra žinomos. 

URM reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiojo šeimai ir artimiesiems.

„Netekome nuoširdaus Lietuvos draugo, aktyvaus Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimo rėmėjo, turėjusio daug planų plėtoti dviejų valstybių kultūrinius ir verslo ryšius. Smerkiame šį nusikaltimą ir tikime, kad jis bus ištirtas, o kaltieji asmenys išaiškinti ir nubausti“, - rašoma ministerijos pranešime. 

P. Vaitiekūnas: Lietuvos garbės konsulas buvo rastas nušautas 12 dienų po pagrobimo

Lietuvos garbės konsulas Luhanso srityje Mykola Zelenecas Ukrainoje buvo pagrobtas ir po dvylikos dienų rastas sušaudytas, BNS penktadienį sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

Petras Vaitiekūnas
„Jį pagrobė ir praėjus dvylikai dienų rado sušaudytą“, – BNS sakė P.Vaitiekūnas. Pasak jo, kol kas nėra žinoma, ar nužudymas susijęs su jo kaip garbės konsulo veikla.

Jis sakė M.Zeleneco klausęs, ar tikrai yra tikras dėl tokios veiklos – šis ryžtingai tvirtino nebijantis galimo susidorojimo.

„Jis turėjo daug planų. Buvo atvažiavęs pas mus į ambasadą gegužės 30 dieną. Aš su juo kalbėjau, dar taip atsargiai paklausiau, ar nepersigalvojo dėl tų įvykių, dėl to karo, dėl neramumų, dėl aukų. Sakė, kad tikrai ne“, – prisiminė ambasadorius.

„Ne, aš tikrai nepersigalvojau, tegu mane ima įkaitu, tegul padega duris molotovo kokteiliais – mano diplomatinės pastangos yra būtinos, norint surasti Luhanske taikų sprendimą. Žmonės neturi žudyti vieni kitų“, – BNS M.Zeleneco atsakymą pacitavo ambasadorius.

P.Vaitiekūnas sakė mėginantis susisiekti su žuvusiojo šeima.

„Labai gaila. Bandau susisiekti su šeima: paskelbta spaudoje apie tai, skambina žmonės, užjaučia, klausia, ar galime kuo nors padėti, ar šeimai ko nors netrūksta. Tai labai tragiškas įvykis“, – kalbėjo jis.

Prezidentė reiškia užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat pareiškė užuojautą dėl tragiškos Lietuvos garbės konsulo Ukrainoje Mykola Zelenec žūties.

„Esu sukrėsta žinios apie tragišką lietuvių draugo bei nuoširdaus artimų Lietuvos ir Ukrainos ryšių rėmėjo Mykola Zelenec žūtį. Savo ir visų Lietuvos žmonių vardu reiškiu užuojautą žuvusiojo šeimai ir artimiesiems“, - rašoma Prezidentės D. Grybauskaitės užuojautoje.