Strijos, moksliškai vadinamos striae gravidarum, atsiranda dėl odos tempimo. Pilvui vis didėjant dėl augančio vaiko, tenka plėstis ir odai. Šiaip oda yra ganėtinai elastinga, bet nėštumo metu (o taip pat paauglystėje ir bet kuriuo laikotarpiu, kai staigiai auga svoris) ji gali būti tempiama per greitai ir per stipriai. Dėl to atsiranda įtrūkimų dermoje – viduriniame iš trijų odos sluoksnių. Dermos struktūriniai elementai nutolsta vienas nuo kito sutrūkus kolageno pluoštams. Dėl to matomi rožiniai, raudoni arba purpuriniai strijų randai.

Žodis „randas“ yra siejamas su pastovumu – tai kodėl gi pardavinėjama tiek daug kosmetinių produktų nuo strijų? Ar yra galimybių kaip nors sumažinti tas linijas, kurios vagoja moterų pilvus visame pasaulyje?

„Strijų atsiradimą lemia odos elastingumas, pas kiekvieną žmogų jis yra individualus. Tai priklauso ne tik nuo genetikos, bet taip pat ir nuo to, kaip prižiūrime odą. Odą derėtų maitinti ir drėkinti kiekvieną dieną“,- sako „Eurovaistinės“ konsultantė Diana Bogdzevič.

Nors daugumos moterų kūnus „puošia“ strijos, yra ir tokių, kurios strijų neturi. Ir kol neprasidės nėštumas, sunku atspėti, kuriai grupei priklausote. Tačiau esama žinomų rizikos veiksnių.

Strijų prevencija nėštumo metu

Vienas iš strijų atsiradimo rizikos veiksnių yra galimas genetinis komponentas, tačiau moteris jo kontroliuoti negali. Kiti nekontroliuojami veiksniai yra didelis vaisiaus svoris, dvynukai arba trynukai, didelis vaisiaus vandenų kiekis. Tačiau esama ir tokių veiksnių, kuriuos įmanoma sąmoningai kontroliuoti.

Pavyzdžiui, strijų išsivystymo tikimybė ir jų ryškumas iš dalies priklauso nuo to, kaip stipriai ir kaip greitai auga moters svoris. 22 kilogramų svorio padidėjimas odą temps labiau nei 11 kg priaugimas, o 11 kg priaugimas per visus tris trimestrus suteiks odai galimybę temptis tolygiau ir mažiau trūkinėjant nei to paties svorio priaugimas per paskutinį nėštumo mėnesį.

Kitas kontroliuojamas rizikos veiksnys yra mityba. Sveika mityba gali sumažinti strijų ryškumą. Labiausiai rekomenduojama vartoti daug vandens bei maisto produktų, kuriuose esama daug silicio, vitaminų A, C ir E, sveikų baltymų ir cinko, kurie didina odos elastingumą. O nesaikingas kofeino vartojimas atvirkščiai, odos elastingumą mažina.

„Kadangi strijos atsiranda dėl odos pertempimo, tai besilaukiančios mamytės priemones turėtų pradėti naudoti jau nuo 3-4 mėnesių, nes būtent tuo laikotarpiu pilvukas pradeda didėti ir oda pradeda temptis. Ar oda, liaudiškai tariant, plyš ir atsiras strijos, ar ne, tai indivualu. Tačiau apsisaugojimui vertėtų naudoti priemones, gausias drėkinamųjų bei maitinamųjų savybių. Besilaukiančioms mamytėms vaistinėse yra gausus pasirinkimas strijų profilaktikai, yra tiek kremai, tiek aliejai - išsirinks net pati reikliausia“,- pataria specialistė.

Yra žmonių, kurie giria nereceptinius kremus, losjonus ir aliejukus, tačiau nesama patikimų duomenų, kad šios priemonės apsaugo nuo ko nors kito nei nuo niežulio – nors ir tai jau yra gerai. Nėščiųjų pilvukus neretai kamuoja odos dirginimas, kuris yra hormonų poveikio ir tempimo šalutinis poveikis. Tokie ingredientai, kaip lanolinas ar kakavos sviestas, gali būti neveiksmingi apsaugant nuo strijų, tačiau kitas odos problemas jie gali šalinti kuo puikiausiai, taigi galite tokių kremų nesibaiminti.

O jei jus tenkina teigiami šalutiniai poveikiai, visi šie prevenciniai metodai yra geras pasirinkimas nėštumo metu. Losjonai nuramina odą. Visavertė mityba nėštumo metu gerina mamos ir kūdikio sveikatą. Lėtas, saikingas svorio augimas kūną veikia ne taip stipriai, kaip greitas ir didžiulis priaugimas. Deja, tai gali ir neapsaugoti nuo strijų. Jei jūsų oda nepakankamai elastinga, tikriausiai viena kita įtrūkimo juostelė vis vien atsiras.

Dianos Bogdzevič teigimu, būsimos mamytės turėtų atsižvelgti ne tik į priemonės sudėtį, bet taip pat ir į jos konsistenciją, kvapą.

„Svarbiausia, kad priemonė greitai susigertų ir nepaliktų nemalonaus plevelės pojūčio bei,kad kvapas būtų malonus. Rekomenduočiau priemonę rinktis be kvapiklių. Puikus pasirinkimas - kremai su folio rūgštimi bei specialiomis drėkinamosiomis medžiagomis, būtent tokie komponentai stiprina odą bei didina jos elastingumą. Natūralūs aliejai, pavyzdžiui, medvilnės - puikiai drėkina, maitina ir minkština odą. Taip pat į priemonę nuo strijų turėtų įeiti tokie vitaminai kaip A ir E, kurie stabdo senėjimo procesus bei skatina odos regeneraciją“,- pataria konsultantė.

Ir štai tuomet tenka imtis pogimdyminių veiksmų.

Nors apsisaugoti nuo strijų nėra lengva, yra jų šalinimo būdų ar bent jau būdų jas gerokai sumažinti po jų atsiradimo – ypač jei jūsų nebaugina chirurginių procedūrų perspektyva.

Chirurginės operacijos nereikalingos, jei jūsų tikslas yra tik vaizdo pagerėjimas, o ne visiškas strijų pašalinimas. Mažiausiai invazinis būdas - tepamosios priemonės. Tokios eksfoliaciją skatinančios medžiagos, kaip tretinoinas (retinas-A) ir glikolio rūgštis, kurie pašalina viršutinį odos ląstelių sluoksnį ir skatina naujos odos formavimąsi, gali sumažinti randų ryškumą. Tačiau šiuo atveju mažiau invazinis, reiškia, ir mažiau efektyvus. Nesitikėkite stebuklų.

Jei norite ryškesnių rezultatų nei naudojant kremus, tačiau chirurgo skalpelis visai netraukia, lazerinis randų šalinimas būtų neblogas pasirinkimas. Dermatologas ar kosmetinės chirurgijos specialistas lazerio šviesa nudegina randuotą odą, kad vietoj jos užaugtų nauja ir graži. Tai sumažins strijas ir traumuos mažiau nei operacija, todėl gijimo laikotarpis bus trumpesnis. Tačiau ir tai nėra stebuklinga priemonė.

Tikintis kosmetinio stebuklo ar kažko panašaus į stebuklą, tikriausiai teks leisti chirurgams padirbėti skalpeliu. Į pilvo patempimą labai panašios procedūros metu chirurgas pašalina randuotą pilvo odą žemiau bambos iš esmės taip suvyniodamas pilvuką. Taip tiesiogiai pašalinamos strijos (ir po nėštumo likęs karantis „maišas“). Tačiau ši procedūra turi ir trūkumų. Ji labai invazinė, taigi, reikalingas ilgas sveikimo laikotarpis – o tai nėra idealu jaunai mamytei, auginančiai reiklų kūdikį. Be to, tai brangu – kaina siekia keletą tūkstančių litų. Tokia chirurgija yra kosmetinė, todėl sveikatos draudimas jos kainos nepadengs.

Visgi jei jūsų strijos nėra ypatingai didžiulės ir ryškios, o nežymų netobulumą galite pakęsti, pataupykite pinigus svarbesniems dalykams. Ilgainiui strijos gerokai išblunka. Per metus ar greičiau jų spalva iš ryškiai raudonos pasikeis į truputėlį blizgančią baltą, vos šviesesnę už aplinkinę odą. Jos niekur neišnyks, bet tikriausiai jų net nepastebėsite, jei specialiai neieškosite. O lakstant paskui paaugusį pyplį ir neturėsite per daug laiko apsižiūrinėti.

„Kuo ankčiau būsimos mamytės pradės rūpintis savo odos elastingumu, tuo labiau tikėtina, kad užkirs kelią strijų atsiradimui“,- tikina D. Bogdzevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)