Lauras Bielinis
„Pirmiausia ji parodė, kokiais prioritetais vadovaujasi - tai valstybės stabilumo ir profesionalumo valstybės institucijose prioritetai. Suprasdama, kad J. Neverovičius yra išties profesionalus žmogus, bet jo komanda, primygtinai stumdama R. Cytacką, gadino įvaizdį ne tik jam, bet ir visai Vyriausybei, prezidentė ir pritarė šiam premjero sprendimui“, - savo vertinimą dienraščiui „Kauno diena“ pateikė L. Bielinis.

Politologo Algio Krupavičiaus manymu, dėl valdančiosios koalicijos likimo dabar yra įmanomi įvairūs variantai.

„Pirmiausia daug kas priklausys nuo pačių lenkų pozicijos ir požiūrio į tai, kas įvyko. Taip pat svarbu, kaip reaguos kiti koalicijos partneriai. Jeigu jie bus linkę įkalbinėti lenkus likti koalicijoje, šių perspektyvos bus geresnės. Tačiau tikrai neatmestina, kad po šių įvykių galimos korekcijos koalicijoje“, - mano A. Krupavičius.
Algis Krupavičius

DELFI primena, kad premjeras Algirdas Butkevičius šalies vadovei Daliai Grybauskaitei antradienį išsiuntė teikimą dėl energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atleidimo.

Tą pačią dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė sprendimą dėl energetikos ministro ateities. Premjerui nepaklusęs Jaroslavas Neverovičius atleistas iš pareigų.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus rugpjūčio 18 d. teikimą, nuo rugpjūčio 25 d. atleidžia Jaroslavą Neverovičių iš energetikos ministro pareigų.

Laikinai eiti energetikos ministro pareigas iki rugsėjo 7 d. pavesta susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui, nuo rugsėjo 8 d. iki bus paskirtas naujas ministras – ūkio ministrui Evaldui Gustui“, - teigiama Prezidentūros pranešime.

J. Neverovičiaus kėdė susvyravo, kai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Renata Cytacka buvo paskirta energetikos viceministre.

Energetikos ministerija pranešė, kad pirmadienį energetikos viceministro pareigas kartu su R.Cytacka pradėjo eiti ir socialdemokratas Aleksandras Spruogis.

Ministerija nurodė, kad institucijų atsakymuose į išsiųstas užklausas „neigiamai charakterizuojančios informacijos apie viceministrus nepateikta“.

R. Cytacka buvo vienintelė viceministrė, nepaklususi valdančiųjų susitarimui ir iki liepos 11 dienos neatsistatydinusi. J.Neverovičius liepos viduryje atleido R. Cytacką iš einamų pareigų.

Premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą priekaištavo energetikos ministrui dėl R.Cytackos elgesio - ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

Liepos mėnesį premjeras A. Butkevičius tvirtino, kad iš posto atsistatydinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguota Renata Cytacka nesugrįš į energetikos viceministrės postą.

Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros ir šilumos ūkio plėtros bei energijos išteklių vartojimo efektyvumo didinimo politikos įgyvendinimo klausimus kuravusi R. Cytacka darbą Energetikos ministerijoje pradėjo 2012 metų gruodžio pabaigoje.