Šliužai daugiausiai žalos sodui padaro esant drėgnam ir lietingam orui – toks klimatas jiems maloniausias. Būtent lietingomis dienomis šie gyvūnai mėgsta daugintis. Kadangi šliužai yra labai vislūs hermafroditai, per vieną poravimąsi gali susilaukti iki pusės tūkstančio atžalų.

Jeigu kalbėtume apie maitinimąsi, tai šliužai čia visiškai neišrankūs ir valgo praktiškai viską – vaisius ir daržoves, žolę ir dekoratyvinius augalus.

Aprašinėti šliužų išvaizdos nėra prasmės – praktiškai visi žino, kaip jie atrodo. Tačiau tikrai ne visi žino, kaip su jais kovoti. Taigi, jūsų dėmesiui keletas kovos metodų.

Aštrūs barjerai

Šliužų kūneliai – labai minkšti ir jautrūs, todėl kovojant su jais rekomenduojama augalus aptverti penkių-šešių centimetrų aukščio aštria „tvora“. Čia jums gali pasitarnauti patys įvairiausi daiktai ir medžiagos: gabalas skardos, kiaušinių lukštai, riešutų kevalai ir granito nuolaužos.

Gaudyklės

Pats humaniškiausias kovos su šliužais metodas – jų gaudymas. Jeigu norite sugauti kaip įmanoma daugiau šliužų, vakare pakanka sode chaotiška tvarka išdėlioti kaip įmanoma daugiau drėgnų daiktų. Puikiai tiks maišai, faneros lakštai, popieriaus lapai, šlapios lentos ir net kopūsto lapai. Jau ryte galėsite rinkti gausų „derlių“.

Švara

Šliužai labai nenoriai būna švarioje ir sausoje aplinkoje, todėl vienas iš pačių veiksmingiausių kovos su jais būdų – reguliarus sodo tvarkymas. Ypač kruopščiai sodą sutvarkyti reikėtų rudenį – sugrėbti visus lapus, surinkti augalų likučius, kuriuose šliužai taip mėgsta žiemoti.

Saulės vonios

Tiesioginis saulės poveikis šliužams labai kenksmingas, todėl vertėtų reguliariai sode išravėti piktžoles, po kuriomis susiformuoja kenkėjus gelbėjantis pavėsis.

Pagalba iš miško

Maitintis šliužais mėgsta rupūžės, varlės ir daugybė paukščių. Žinoma, neverta dėl to savo sode įsteigti nedidelio zoologijos sodo, tačiau jeigu pas jus užklys kokia rupūžė, vyti jos taip pat neverta. Ji tikrai padės jums kovoti su šliužais.

Sausa žemė

Kaip jau buvo minėta, šliužai tiesiog dievina drėgną terpę, todėl logiška, kad puikiu kovos su jais būdu gali tapti dirvožemio nusausinimas įrengiant drenažą. Beje, tokiu būdu nušausite du zuikius – ir šliužų pamažės, ir augalai geriau pasijaus.

Cheminės priemonės

Tokiems trapiems padarams kaip šliužai visiškai nepatinka mineralinės trąšos ir kalcis, todėl specialistai rekomenduoja savo sode nepagailėti šių priemonių. Svarbiausia, nepersūdyti – nuo pernelyg gausaus tręšimo gali nukentėti ir kultūriniai augalai.

Pagalbą galima nusipirkti ir parduotuvėje

Iš esmės, galima neišradinėti dviračio ir tiesiog apsilankyti artimiausioje sodininkams skirtoje parduotuvėje. Ten greičiausiai bus galima nusipirkti priemonių, specialiai skirtų kovai su šliužais. Svarbiausia, reikia laikytis instrukcijoje parašytų nurodymų.

Alus

Be drėgno klimato ir dirvožemio šliužai dar dievina alų. Nuodėmė šios kenkėjų silpnybės nepanaudoti prieš juos. Specialistai pataria užkasti į žemę stiklinę, į ją iki pusės pripilti alaus. Žiūrėkite, kad šliužai galėtų prie stiklinės lengvai prišliaužti. Kitą rytą stiklinėje garantuotai rasite keletą dešimčių kenkėjų.

Prieskoniai taip pat padeda

Kai kurie sodininkystės ekspertai tvirtina, kad šliužus visiems laikams išvyti iš sodo galima pasitelkus aromatingus prieskoninius augalus: rozmariną, džiovintas petražoles, baziliką ar kalendrą. Tiesiog pakanka juos išmėtyti po sklypą. Garantijų jokių nėra, tačiau pabandyti verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)